Maling skaller af træværk (Guide til vedligeholdelse)

Opgaverne i og omkring haven og huset hober sig op og du må prioritere din tid. Du har måske opdaget, at malingen på skuret, havemøblerne, terrassen eller udhænget skaller af, men tænker at denne opgave er uoverskuelig? Afskalninger på træværket kan ske, men der findes råd til forebyggelse og vedligehold, læs med!

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret mandag d. 3. maj 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 2. maj 2021.

Skaller den gamle maling af træværket?

Dine arbejdsopgaver i hjemmet hober sig op, din tid må prioriteres og de opgaver, der fremstår sværere eller uoverkommelige, bliver desværre hurtigt udskudt… Herunder træværk med gammel maling der skaller af.

De fleste har træværk i form af et udhæng eller skur til cykler, et malet legehus el.lign. Træværk har vi formentlig alle i og omkring haven.

Træværk skal behandles med f.eks. træbeskyttelse for at kunne modstå vind og vejr. Det er ligeså vind og vejr, der påvirker malingen og fremmer afskalning.

Går du en tur rundt om huset og iagttager træværket, og kan her se, at den gamle maling skaller af, så er det på tide at få gjort noget ved det.

Den dyrere, men nemmeste løsning på afskallet maling

Handler det om en udestue, en garage, et større udhæng eller måske en hel facade, så er det uden tvivl en større arbejdsopgave der ligger foran dig.

Søger du professionel hjælp hos en malermester får du den, for dig selv, absolut nemmeste løsning og afhjælpen. Du skal blot svinge kortet og det bliver lavet for dig.

En malermester er den nemme, men selvfølgelig også en dyrere løsning frem for at gøre det selv.

Hvordan undgår man afskalning?

En tanke, der formentlig hurtig kan strejfe den uerfarne husejer, vil være, at man blot kan undgå maling (og behandling) af træværket. Den går ikke!

Træet har brug for den ekstra beskyttelse, uanset om det er trykimprægneret eller ej.

Årsagen til afskalning kan ofte findes i den forrige behandling eller den brugte maling eller træbeskyttelse.

Har træværket tidligere fået en vandbaseret træbeskyttelse, så kan du ikke give det en oliebaseret det efterfølgende år. I så fald må du fortsætte med vandbaseret.

En blandet behandling med hhv. olie- og vandbaseret træbeskyttelse, en dårlig maling eller måske en tidligere dårlig klargøring af træværket, kan være årsagen til afskalning.

De to hyppigste årsager til afskalning er derfor:

  1. En for høj fugtighed i træet på behandlingstidspunktet. Fugtigheden i træet har en stor betydning. Det må ikke være for fugtigt inden behandling med træbeskyttelse gives. (maks 15%)
  2. En dårlig klargøring før den tidligere behandling. Det er umådeligt vigtigt, at man får fjernet eventuelle alger, snavs, gammel maling o.lign. inden man lægger et nyt lag træbeskyttelse.

Hvornår kan jeg male træværk, og hvad må fugtigheden i træet være?

Mal træværk, havemøbler, stakit, skur osv., når træet ikke er fugtigt. Har du en fugtmåler til træ, så må fugtigheden i træet maks være 15%.

Maler du på fugtigt træ, så vil der ikke gå lang tid førend malingen bobler og skaller af.

Maler du i en tør periode, på tørt træværk og uden direkte sollys, så har din behandling gode forudsætninger for ikke at skalle af igen.

Maling af træmøbler, sammenlignet med behandling af f.eks. skur og carport, kræver ofte en årlig omgang maling. Møbler bruges aktivt og de står ude under åben himmel og bliver dermed eksponeret for al slags vind og vejr.

Miniguide til at male træværk

At male træværk i og omkring haven er ikke den store raketvidenskab, men det tager tid. Det helt store tidsforbrug ligger i klargøringen, men det er det hele værd!

Sådan klargør du træ til maling:

  1. Rens overfladerne for snavs, skidt og evt. gammel og delvist afskallet maling.
  2. Behandl træværket med et algemiddel hvis der er grønne algepletter.
  3. Spul efter med en højtryksrenser og lad træet tørre.
  4. Slib eventuelle rester af maling o.lign. med et stykke sandpapir på en klods eller med en elektrisk multisliber. Sørg for at fjerne alt støv inden du går videre!
  5. Har træværket store bare overflader, så kan du med fordel give det grunder inden du maler det.
  6. Mal herefter træværket indtil det er dækket. Der kan måske være behov for flere gange maling.

Konklusion

Jeg håber at du er blevet klogere på, hvorfor, at man fra tid til anden kan opleve, at træværk skaller: Afskalning skyldes de forrige behandlinger. Det kan dreje sig om klargøring, produktet eller fremgangsmåden.

Klargør, mal og behandl dit træværk korrekt næste gang du maler dine havemøbler, dit skur el.lign. Så har du både forebygget afskalning, men også givet dine ejendele det bedste udgangspunkt for en lang brugstid!

Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
12 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5