Badebassin i haven? Alt du bør vide inden køb (+ 8 tips)

Badebassin i haven? Alt du bør vide inden køb (+ 8 tips)

Når sommeren banker på døren og familien skal køre langt for at komme til vandet, kan ønsket om et badebassin i haven godt melde sig hurtigt. Læs med og bliv klogere på alt du skal vide, inden du vælger dit badebassin - Plus 8 gode tips, du slet ikke kan undvære.

Af Havekalenderens haveguru
Indholdet er opdateret mandag d. 20. september 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 3. september 2021.

Soppebassin eller megabassin - afdæk dit og familiens behov

At have et badebassin i haven er ren luksus. Selvom det måske ikke helt er en swimmingpool, så føles det alligevel akkurat lige så skønt at hoppe i badebassinet og starte weekenden eller ferien på den dejligste måde - med en kølig dukkert og ren nydelse.

I forhold til prisen for en nedgravet swimmingpool, findes der masser af fine badebassiner, der koster en brøkdel af, hvad en swimmingpool i haven ville koste dig. Det der dog værd at huske på, at et badebassin ikke virker helt så automatisk, som en swimmingpool gør, det betyder selvfølgelig, at der er en lidt større andel af manuelt arbejde, når bassinet, skal fyldes og på et tidspunkt tømmes igen.

Er der alvor bag ønsket om at have adgang til en svalende dukkert i din egen baghave, er det tid til at afdække dit og din families behov.

Er der børn i husstanden, er det vigtigt at badebassinet også passer til deres alder og deres evne til at svømme, flyde og føle sig sikre i et større bassin, som også passer til jer voksne.

For ungernes skyld kan du vælge et badebassin i hård plast, for det er meget mere sikkert for dem. Med mindre de er så små, at de skal bæres i bassinet, så bør du vælge et bassin, der ikke er dybere, end dine børn kan bunde i det.

Er der ingen børn hos dig, ja så er der frit valg på alle hylder, så længe det bassin du vælger, kan være i din have.

Har du brug for et flytbart eller stationært bassin?

Vil du have et bassin, som kan tages med i sommerhuset eller kolonihaven, så skal du vælge et bassin, der er flytbart. Det er ensbetydende med, at du skal vælge et oppusteligt bassin. Disse bassiner findes i flere størrelser, så I som familie alle kan hygge jer i det på samme tid.

Et badebassin i hård plast er absolut at foretrække, hvis du gerne vil have et stationært bassin, der har sin helt egen plads i haven. Badebassinerne i hård plast er både større og mere holdbare end et oppusteligt et af slagsen.

Vælg altid et bassin i uskadelige, sikre og holdbare materialer

Vælger du for eksempel et oppusteligt badebassin, som du kan tage med i sommerhus eller til kolonihaven, bør du undersøge om der er anvendt farlige og / eller forbudte stoffer i fremstillingen. Som udgangspunkt skal alle former for blød plast være CE mærket, før det må sælges i Danmark.

I Danmark er brugen af ftalater som blødgøringsmiddel forbudt i produkter til små børn under 3 år, men i nogle lande er det stadig tilladt. Ftalater er sundhedsskadelige, derfor er brugen af dem mange steder forbudt.

Gør dig selv den tjeneste at sikre dig, at dit badebassin ikke indeholder ftalater - der er ingen grund til at hverken hverken dine børn, dig selv eller andre, kommer i nærkontakt med materialer, der indeholder stoffet.

Der er også en sikkerhed i at købe dit badebassin hos en dansk forhandler. På nettet finder du mange udenlandske butikker, som gerne sælger dig et badebassin. Har du købt dit badebassin hos et udenlandsk firma, kan det vise sig at være ganske besværligt at reklamere over bassinet, hvis du finder en fejl.

En dansk forhandler, uanset om der er tale om en butik på nettet eller en fysisk butik, er underlagt den danske lovgivning om salg til private og skal følge de danske regler om fortrydelse og reklamation. Det giver dig en god sikkerhed for, at du både har mulighed for at returnere og reklamere.

Vandet skal renses - ellers risikerer du at blive syg

Når du bader i dit badebassin, skal vandet være rent. Stillestående vand udendørs tiltrækker for eksempel myg, der lægger æg i vandet. Hver gang vi hopper i bassinet, bliver vandet mere og mere beskidt og der udvikles alger og bakterier, hvoraf nogle kan være potentielt farlige.

Der ses blandt andet stafylokokker og legionella i urensede badebassiner. Det er ikke bakterier du har lyst til at stifte bekendtskab med i dit badebassin. De kan føre til alvorlig og langvarig sygdom hos dem, der bader i bassinet.

I et mindre soppebassin til de helt små, er rensning af vandet ikke nødvendigt. Her genbruger du vandet i din have, når du skifter det, hvilket du helst skal gøre dagligt. Tør bassinet over med et ufarligt desinfektionsmiddel, inden du igen fylder vand i det.

I de større og helt store badebassiner, bør du egentlig også skifte vandet hver dag, men det kan blive noget af en udskrivning. I stedet kan du rense vandet, så det holder sig rent og frisk i længere tid. Det gør du ved hjælp af en pumpe, et filter og et rensemiddel.

Rensemiddel

For at holde dit vand rent og bakteriefrit i bassinet, skal du bruge et rensemiddel. Så snart der er bakterier eller mikroorganismer i vandet, er der risiko for sygdom, for det er nærmest umuligt ikke at få vand i munden eller næsen, specielt for børnene. pH værdien i vandet skal også tjekkes, så du er sikker på at vandet er sundt at bade i.

Vand har en neutral pH værdi på mellem 7,0 og 7,6 - pH værdien stiger når der er organisk materiale i vandet, mange personer i vandet, når solen skinner eller når det regner. Få din hund lov at svømme i bassinet, er det med til at få pH værdien til at stige betragteligt. Der ses sjældent en for lav pH værdi i badebassiner.

Der er 3 forskellige måder du kan rense vandet i dit badebassin på:

 • Klor

  I svømmehallen bruges der klor som desinfektions- og rensemiddel - det er ingen hemmelighed for nogen, for er der noget en svømmehal lugter af, så er der klor.

  Klor er et effektivt desinfektionsmiddel, som man ikke skal omgås eller dosere lemfældigt. Klor er en flygtig gas, som blandt andet kan give åndedrætsbesvær, bevidsthedstab og vand i lungerne - den er ikke at spøge med.

  Derfor er der også strikse regler for brugen af klor - og specielt udledningen af klor i naturen. Bruger du klor til at rense dit badebassin, må du for eksempel ikke tømme bassinet direkte i haven.

 • Klorfrit

  Der findes flere alternative rensemidler, der ikke indeholder klor. Nogle virker med mere uskadelige kemikalier end klor, mens andre er en kombination med aktiv ilt.

 • Aktiv ilt

  Rensning af badebassinet kan også klares ved hjælp af aktiv ilt. Den aktive ilt indeholder ingen kemi og er helt sikkert den sundeste måde at rense dit badebassin på.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at anvende enten klorfrie rensemidler eller aktiv ilt. Desuden skal du, til de større badebassiner, anvende en pumpe og filter, så rensemidlerne kan cirkulere rundt i poolen.

Hvad følger med, når du køber et badebassin?

Køber du et soppebassin eller et mindre badebassin, følger der som oftest ikke noget tilbehør med i prisen. Det skyldes primært at bassinerne er så små, at vandrensning ikke er en mulighed. Her tømmer du simpelthen vandet ud på plænen eller i blomsterbedet, rengør bassinet og fylder nyt, rent vand i.

De større bassiner sælges ofte med forskelligt tilbehør inkluderet i prisen. Det drejer sig som oftest om:

 • Gulvpresenning (underlaget under dit badebassin)
 • Toppresenning (dække eller låg til dit badebassin)
 • Filter og pumpe
 • Stige (til bassiner med stålsider)
 • Starter Kit - rensesæt

Det er ikke sikkert at det hele følger med dit køb og det kan også være, at der i købet medfølger andet tilbehør.

Tjek tilbehørslisten når du sammenligner priser på et bestemt badebassin.

Pumpens ydeevne har betydning for vandkvaliteten i dit badebassin i haven

Når du køber et badebassin af en vis størrelse, følger der som oftest et pumpesæt med. Det er bare ikke altid, at pumpen reelt er effektiv nok, til at kunne rense det antal liter vand, som dit badebassin rummer.

Som udgangspunkt skal din pumpe være på minimum 0,75 hk og så skal den have en kapacitet, så den kan rense alt vandet i dit badebassin hver anden til tredje time. Kan dit badebassin i haven rumme 20.000 liter vand, skal pumpen altså have kapacitet til at rense mellem 7.000 og 10.000 liter vand i timen.

Det er vigtigt, at du har en pumpe der passer til størrelsen på dit badebassin. Ellers kan du nemt komme til at overdosere dine rensemidler, fordi vandet aldrig når at blive helt rent. Det er problematisk, hvis du renser vandet ved hjælp af klor. Overdosering af klor er potentielt både skadeligt og farligt for mennesker og dyr.

Det koster dit badebassin i vandforbrug

Det er ikke helt gratis at fylde dit badebassin med vand. I 2020 er den gennemsnitlige pris for 1 kubikmeter vand 71 kroner.

Med udgangspunkt i, at dit badebassin i haven kan rumme 20.000 liter vand, vil det koste dig 1.420 kroner at fylde det med vand. Her er der vel at mærke tale om gennemsnitsprisen, det betyder at prisen kan være dyrere såvel som billigere. Det kommer helt an på hvor du bor og hvilket vandværk du får vand fra. Nogle steder koster vand faktisk pænt over 100 kroner pr. kubikmeter.

Hertil kommer sæsonens genopfyldninger, som kan variere meget, alt efter hvor meget vand du tager med dig ud af bassinet, når du bader. Derudover kan der tilkomme eventuelle afgifter til din kommune for vandudledning af store mængder vand eller vandudledning af klorholdigt vand.

Du kan tjekke vandpriserne hos dit vandværk på danva.dk.

Betaling for udledning af store mængder vand eller spildevand

Har du et stort badebassin i haven, må du ikke bare hælde vandet ud i din have. Faktisk skal du kontakte din kommune og høre, hvilken grænse der er, før du skal betale for at udlede vandet - også selvom det må udledes på din egen matrikel.

Klorholdigt vand må IKKE udledes i din have, det skal udledes direkte i kloakken. Her vil du efter al sandsynlighed også skulle betale en afgift.

Der kan være varierende regler om ansøgninger og afgifter fra kommune til kommune. Kontakt din kommune, så du har helt styr på, hvad du må, hvad det koster og om du skal indsende en ansøgning til kommunen.

8 tips til dig, der har badebassin i haven

 1. Du bør altid ligge et underlag under dit badebassin

  Ligegyldigt om du placerer badebassinet på fliser, jord eller græs, kan der ligge småsten, der før eller siden vil arbejde sig gennem bunden af bassinet. De er heller særligt rare at træde på, når du er i bassinet. Er underlaget hårdt, kan du med fordel lægge affjedrende gummifliser under badebassinet, de beskytter også mod sten, rødder eller andet.

 2. Lad aldrig dine børn bade i badebassinet uden opsyn af en voksen

  Børn har ikke helt samme opfattelse af, hvad der potentielt kan være farligt, som vi voksne har - og heldigvis for det, for så blev livet som barn knapt så spændende og sjovt. Sørg for at have tid til at holde opsyn med ungerne, når de bader og lad dem ikke bade alene - desværre kan det hurtigt gå rigtigt galt.

 3. Sørg for at rense dit badebassin godt af, inden det opbevares i vinterperioden

  Pakker du dit badebassin i haven sammen og sætter det i skur eller garage, når sommeren er slut? Så skal du huske at en grundig rengøring - både udvendigt og indvendigt - samt en komplet tørring, er nødvendig, inden du pakker det sammen.

  Ellers kan dit badebassin nemt blive ødelagt af skimmel og råd eller blive helt stift og umedgørligt, når du pakker det ud igen.

 4. Køb et topcover og brug det, når bassinet ikke er i brug

  Du kan undgå mange bakterier og øget algevækst, ved altid at sætte topcover på dit badebassin, så snart i er færdige med at bruge det for dagen. Står dit badebassin i haven uden topcover på om natten, vil det uden tvivl blive besøgt at områdets dyr. De kan bære rundt på bakterier og vira, som ikke er ønskværdige i eller nær dit bassin.

 5. Sørg for jævnlig vandrensning og pH tjek af vandet i dit badebassin

  Rent og sundt badevand uden bakterier og alger kommer ikke af sig selv. Sørg derfor for, at dine rutiner vedrørende både tjek af pH værdien og vandkvaliteten er i top. En enkelt forglemmelse kan betyde, at du må skifte vandet.

 6. Installer en udendørsbruser for at minimere bakterier i dit badevand

  Er du og familien ivrige brugere af jeres badebassin, kan du gøre vedligeholdelsen og rensningen af bassinet nemmere, ved at installere en udendørs bruser. Så kan I hver især skylle sved, snavs og creme af kroppen, inden I hopper i bassinet - akkurat som på hoteller og i svømmehaller.

 7. Sæt et lille soppebassin foran det store, til at skylle fødderne i

  Sæt samtidig et lille bassin i forlængelse af det store eller foran stigen, så kan I lige skylle de sidste rester af jord og græs af fødderne, før i træder op i det store badebassin. Det letter rigtig meget på rensningen af vandet.

 8. Husk reglerne for udledning af klorholdigt vand

  Renser du dit badebassin i haven med klor, så er det vigtigt at du har helt styr på reglerne for, hvor og hvordan du må udlede det klorholdige vand. Som oftest skal det klorholdige vand i dit badebassin udledes direkte i kloakken og der kan være en afgift forbundet med udledningen.

4 ofte stillede spørgsmål til det og have et badebassin i haven

Hvordan måler man pH-værdien af badevandet?

pH-værdien i badevandet måles med teststrips. Målingen bør lande på 7,0 - 7,4. Ligger resultatet udenfor dette interval, så skal man tilsætte pH-regulerende midler.

Hvor ofte skal vandet skiftes i et badebassin?

Behovet for udskiftning af badevand i badebassinet afhænger af opsætningen:

 • Badebassin uden cirkulation, skift vand min. hver 14. dag.
 • Badebassin med cirkulation, skift vand efter behov.
 • Badebassin med tilsætning af plejemidler, skift vand efter behov.

Hvor meget klor skal der i et badebassin?

Klorindholdet i et badebassin bør være 1,0 - 3,0 mg / liter badevand. Klorindholdet i vandet kan måles med teststrips. Vandet bør have en pH-værdi på 7,0 - 7,4 førend der tilsættes klor.

Hvad koster det at fylde et badebassin?

At fylde et badebassin koster ca. 0,07 kr. pr liter vand. Det koster det f.eks. at fylde:

 • 10.000 liter badebassin, 700 kr.
 • 20.000 liter badebassin, 1.400 kr.
 • 30.000 liter badebassin, 2.100 kr.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
23 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5