Bedste rygeovn til haven: Se de 9 udvalgte røgeovne i 2021

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Konklusion: Her er den bedste rygeovn til haven 🥇

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn er udvalgt af Caroline, som den bedste rygeovn til haven i april 2021.

Bedste
Af Haveentusiast
Priser er opdateret i dag onsdag d. 21 april 2021, indholdet onsdag d. 24. marts 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 22. marts 2021.
Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.

Hvilken rygeovn til haven er bedst i test?

1. Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn - BEDST I TEST 🥇

Borniak BBD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak BBD-150 er en digital PID styret røgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig røgovn/BBQ'er der fyrer med træflis. Der sidder nærmest et lille fyr på siden af røgovnen som automatisk tilfører træflis til brænderen. Og varmen i ovnen er styr... Læs mere hos Foodfreaks

2. Kasper røghat (+ termometer i låg) transportabel rygeovn

Kasper røghat (+ termometer i låg) transportabel rygeovn

Kasper transportabel rygeovn

Lille klassisk røgeovn i rustfrit stål med 2 brændere. Perfekt til at tage med på fisketuren og røge friskfangede fisk. Kasper røghat fås i mange typer, men vi har valgt at have en lidt mere luksuriøs udgave med et integreret termometer i låget og en sto... Læs mere hos Foodfreaks

3. Borniak UW-150 rygeovn

Borniak UW-150 rygeovn

Borniak rygeovn

Kapacitet op til 20 kg røgvarerKan Koldrøge med koldrøgningsadapter (Ekstraudstyr)Røgeovnen kan bruges som tørreskab ved brug af ventilator(Ekstraudstyr) Røgeovnen bliver leveret med:- Automatisk Røggenerator GD-01- 2 x Rustfrie stålskåle til røgflis og... Læs mere hos Foodfreaks

4. Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak UWD-150 (+ PID styring) digital rygeovn

Borniak digital rygeovn

Borniak UWD-150 er en digital PID styret røgeovn fra polske Borniak.En rigtig god og alsidig røgovn der fyrer med træflis. Der sidder nærmest et lille fyr på siden af røgovnen som automatisk tilfører træflis til brænderen. Og varmen i ovnen er styret med... Læs mere hos Foodfreaks

5. Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (4-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/køkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en lækker rygeovn. Ovnen har hele fire rygelag og kører på el, så den er nem at tænde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fjærkræ, grøntsager, l... Læs mere hos KitchenOne

6. Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers (3-lags) elektrisk rygeovn

Orange County Smokers elektrisk rygeovn

Her er en fantastisk ude-/køkkengadget til manden eller kvinden, der har det meste, men som mangler en lækker rygeovn. Ovnen har hele tre rygelag og kører på el, så den er nem at tænde og slukke. Den er fantastisk til at ryge fisk, fjærkræ, grøntsager, la... Læs mere hos KitchenOne

7. Bradley Original Bradley Smoker røgovn

Bradley Original Bradley Smoker røgovn

Bradley Smoker røgovn

Bradley Original Bradley Smoker røgovn Bradley Smoker, Bradley Røgeovn Bradley Original Bradley Smoker røgovn Dansk brugsanvisning hentes her Bradley Røgeovnen er en unik røg skab som sælges komplet med den medfølgende røggenerator som anvende... Læs mere hos Homeshop

8. Napoleon Apollo 200 (3 i 1) røgovn

Napoleon Apollo 200 (3 i 1) røgovn

Napoleon røgovn

Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleon Apollo Rygeovn 200 3 i 1 Napoleons Apollo 200 røgovn er multifunktions 3-i-1 kulgrill. Hvis du er gør-det-selv typen, som godt kan lide at nørde med din grillteknik, så er dette konge-røgeren. Eksperimentér f... Læs mere hos Homeshop

9. Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Smoker Cooker rygeovn med spritbrænder

Røgovn i klassik design fremstillet i rustfri stål til varmrøgning, er sammenpakkelig og nem at transportere. Den er let at anvende og du kan ryge 1 eller 2 lag i denne røgovn, da der er to riste. Her har vi den perfekte gave både til lystfiskere eller an... Læs mere hos Sportdres Fiskegrej

Drømmer du også om hjemmerøget bacon?

I Danmark elsker vi at hygge os sammen over god mad. Vi tilbringer også gerne meget tid i køkkenet eller over grillen for at frembringe udsøgte middage.

Men i de senere år er der også kommet gevaldig gang i rygeovnene i de danske haver. Vi har nemlig opdaget, at det slet ikke er svært selv at ryge, hvis man har den rette rygeovn.

Med en rygeovn åbner der sig helt nye muligheder for at kreere delikatesser.

Du kan ryge din egen rullepølse og hamburgerryg til julefrokosten eller påskebordet. Du kan holde familien kørende med det lækreste hjemmerøget bacon. Du kan også eksperimentere med at lave dine egne pølser og spegepølser.

Med en rygeovn er det selvfølgelig også oplagt, at du selv laver varmrøget laks eller røget ål til sommerbordet. Selv ost kan du ryge.

Det er kun fantasien, der sætter grænser og du vil blive overrasket over hvor mange spændende måder, du kan bruge din rygeovn på.

Du kan for eksempel også selv lave autentisk smokey barbeque sauce i din rygeovn.

Herhjemme har vi taget sydens traditioner mere til os og er begyndt i højere grad at benytte vores uderum. Det værende vores have og altaner.

Der er flere grunde til, at vi er blevet gladere for at trække udendørs.

En stor grund er, at vi lever en hektisk tilværelse og roen og freden i haven kan virke afstressende efter en lang travl dag indendørs.

En anden grund til at vi benytter vores private uderum mere er også, at vi har fået øje på de mange glæder, der er ved at tilberede mad udendørs.

Det er også derfor, at salget af udekøkkener, havemøbler, grill og rygeovne aldrig har været større, end det er nu. Når vi laver mad udendørs, så kan vi være sammen som familie.

Maden kan passes, mens man sidder og hygger sig sammen over et glas vin eller arbejder sammen på et udeprojekt.

Og børnene kan lege i nærheden, så jeres tid sammen bliver kvalitetstid. Alt imens at de liflige dufte fra rygeovnen breder sig i haven.

Hvad er en rygeovn for en størrelse?

En rygeovn minder om en grill og så alligevel ikke. Man kan sige, at en rygeovn er en mellemting mellem et røgskab og en grill.

Når du anvender din rygeovn, så fungere den på den måde, at du med et lille bål eller et andet varmelegeme varmer rygeovnen op til den ønskede temperatur.

Flammerne er ikke i direkte kontakt med kødet. Røgen udvikles fra et brændbart materiale som røgspån, røgflis eller specielle træpiller lavet til rygeovne.

Du kan få rygeovne, hvor du selv styrer hele processen manuelt. Du kan også få halv- og helautomatiske rygeovne som har et varmelegeme, der kører på gas.

Du kan få et fantastisk resultat med alle 3 rygeovns typer, så i sidste ende er det et spørgsmål om præferencer.

At vikingerne også røg deres fisk og kød. De hængte det op under taget over bålstedet og koldrøg det og konserverede det på den måde.

Hvad er vigtigt at tænke på i forbindelse med køb af rygeovn?

Når du skal købe en rygeovn, så er der flere ting som du med fordel kan tage med i dine overvejelser for at sikre, at du får købt den bedste rygeovn til jeres havemiljø og jeres behov.

Det er nemlig super ærgerligt at stå med en rygeovn, som ikke lever op til forventningerne eller som ikke passer ind i jeres have.

Design

Der er forskel på designet på de forskellige rygeovne. Det har den store fordel, at der med sikkerhed er noget for enhver smag.

De rygeovne som har sikret sig en plads på vores liste er, ud over at være rygeovne i top kvalitet, også rygeovne, der har et lækkert design.

For JA, det er super super vigtigt, at rygeovnen er virkelig god til at ryge kød og fisk.

Men det er lige så vigtigt, at vi synes den passer ind på terrassen eller i haven, så vi bliver glad for at se på den fremfor, at vi har lyst til at gemme den væk i et skur.

Med det resultat, at vi ikke få den brugt så meget, som vi gerne vil.

Men en rygeovn i klassiske materialer og farver som sort og stål, går du aldrig galt i byen.

Den passer både ind på parcelhus terrassen, i gårdhaven i indre by og ved bålpladsen på landstedet.

Den passer også rigtig godt til tidens trend i havemøbler, som enten er råt træ, hvidmalet træ eller kurvemøbler i enten natur eller i syntetisk flet.

Funktionsmuligheder

Som vi kommer ind på senere i denne artikel, så kan du ryge på 4 forskellige måder. Du kan halvvarmryge, varmryge, åleryge og så kan du koldryge.

Når vi nævner koldrygning til sidst, så er det fordi det kræver noget ekstra af rygeovnen i forhold til de andre rygemetoder.

Udfordringen ved koldrygning er nemlig at holde temperaturen nede og samtidig sørge for en konstant røg cirkulation i rygeovnen.

Det kræver, at rygeovnen har enten en koldrøgsgenerator eller en koldrøgsspiral.

Du bør derfor på forhånd gøre dig nogle tanker om, hvordan du gerne vil bruge din rygeovn.

Kan du nøjes med de forskellige varmrøgningsmetoder eller vil du også have muligheden for at kunne koldrøge.

Vi anbefaler altid, at man vælger en rygeovn som giver dig alle mulighederne.

Det skal dog nævnes, at det er muligt at købe koldrygningsudstyr ved siden af, som passer til de fleste rygeovne.

Men ved du, at interessen er der for koldrøgning, så kan vi kun anbefale, at du køber en røgeovn, hvor det er integreret i ovnen fra starten.

Manuel, halv- eller fuldautomatisk rygeovn

Du har 3 muligheder, når du skal købe rygeovn. Du kan købe en manuel rygeovn, hvor du selv står for optændingen og hvor du selv styrer alle funktioner.

Du kan også få halv-og helautomatiske rygeovne, som kører på gas.

De har et varmelegeme, som kan hjælpe dig med at opretholde temperaturen i ovnen, så du ikke behøver at holde så nøje øje med den.

Alle 3 rygeovnstyper laver den samme kvalitet røgprodukter, så dit valg vil komme til at afhænge af, hvor selvkørende du vil have at din rygeovn er og hvor stort dit budget er.

Størrelsen betyder noget!

Når du køber en rygeovn, så har størrelsen stor betydning. Du kan nemlig få rygeovne i mange forskellige størrelser.

De er rygeovne som ikke fylder særlig meget. De er lette at have med i sommerhus eller i kolonihaven og er også perfekt til dig, der ikke ryger særlig ofte eller særlig store mængder af gangen.

Der er også større rygeovne, hvor der er plads til at hænge røgvare som pølser og mindre fisk i flere lag eller hvor der er plads til store emner som en baconside, en skinke eller store fisk.

Du skal derfor inden du vælger rygeovn overveje, hvad du gerne vil bruge din rygeovn til. Vil du bare gerne kunne ryge et par pølser eller en lakseside, så kan du godt nøjes med en mindre rygeovn.

Drømmer du til gengæld om at ryge store skinke, spegepølser, ja selv flæskestege. Ja så bør du købe en rygeovn, der har et stort kammer, så du har god plads at hænge på.

Sådan påvirker røgen dit kød

Det er ingen hemmelig, at man forlænger holdbarheden af kød, når man ryger det.

Det der sker, når man ryger en fødevarer er, at den optager nogle af de forskellige kemikalier, som er til stede i røgen.

Der er blandt andet tale om nogle tjærestoffer og nogle forskellige syrer.

Når kødet bliver konserveret ved at blive røget så skyldes det at tjærestofferne og syrerne går ind og slår alle mikroorganismerne i kødet ihjel og samtidig øger surhedsgraden i kødet, fisken, osten eller hvad du ryger.

Derfor har røg også været en måde mennesket har konserveret kød på i mere end 1000 år.

Man har både brugt at ryge kød over bål og senere ved at hænge det op i skorstenen inden man videreudviklede og lavede den praktiske rygeovn, som vi er så glade for i dag.

Hvilke træsorter kan man bruge til at ryge kød

Når du skal ryge kød, så skal du have røg. Røgen opstår, når træ brændes af. Når du skal tænde op i din rygeovn, så bruger du ikke store stykker træ.

Du anvender i stedet enten røgsmuld, røgspån eller specielle træpiller. Vi kommer ind på fordele og ulemper ved hver af dem senere.

Du kan bruge mange forskellige træsorter, når du ryger. De top professionelle og meget nørdede rygeovnbrugere sværger til bøgetræ.

Men bøgetræ er ikke en af de billigste træsorter, som du kan ryge med. Ønsker du en billigere mulighed, så kan du bruge andre løvtræs typer som:

  • Ask
  • Birk
  • Eg
  • Hassel
  • Hestekastanje
  • Avnbøg

Du kan også røge med træ fra frugttræer. Det giver nogle helt specielle smags- og duftnoter. Så har du adgang til:

  • Æbletræ
  • Pæretræ
  • Blommetræ
  • Mirabelletræ
  • Kirsebærtræ

Så bør du helt sikkert lave nogle stykker til spåner eller smuld, som du kan bruge, når du røger.

Træpiller, røgsmuld eller røgflis - hvad er bedst?

Træpiller lavet specielt til rygeovne er træpiller lavet af hårdt presset træ. Træpiller er den dyreste af de 3 varianter, men den har også sine fordele.

Træpiller brænder for eksempel langsomt. Det er en stor fordel, hvis du skal lave en koldrygning, som har en lang tilberedningstid.

Træpillerne gør det også let at regulere temperaturen, så du har fuld kontrol over rygningen.

Samtidig kan træpiller også fyres med, så de afgiver rigtig meget varme på kort tid.

Det gør dem også super anvendelige til varmrøgning, da du let kan opretholde de høje temperaturer, som er påkrævet til den rygemetode.

Røgflis er små stykker træ. Røgflis er billigere end træpiller. Røgflis kan anvendes både til koldrøgning og til varmrygning.

Røgflis har en kort brændetid, hvor du kan opnå en høj varmeudvikling hvis ønskes. Du kan dog også bruge røgflis til koldrygning på trods af den korte brændetid.

Det kræver bare, at du med intervaller fylder mere røgflis på. Pas på, at der ikke går ild i røgflisen. Det kan lugte surt.

Røgsmuld er den billigste måde at ryge på. Røgsmuld er nemlig savsmuld som er et overskudsprodukt.

Røgsmuld har den fordel, at det brænder langsommere end røgflis. Det gør det super velegnet til koldrygning.

Til gengæld kan det være svært at holde en høj konstant temperatur over længere tid med røgsmuld.

Husk at røgflis altid skal ligge i blød i 30-60 minutter inden du bruger det

Varmrøgning

Varmrøgning er ideelt til kød, som du gerne vil give den lækre røgsmag, men som du også gerne vil give en smukt gyldent udseende.

Når du varmrøger, så skal temperaturerne nemlig op på mellem 55 og 90 grader.

Når varmegraderne kommer så højt op, så sker der det, at proteinerne i kødet stivner for derefter at antage den eftertragtede farve.

Varmrøgning er perfekt til fisk som laks og ørred.

Koldrygning

Hvor du med varmrøgning får den smukke overflade og farve i kødet, så får du med koldrygning en virkelig intens røgsmag.

Det gør du, fordi koldrygningsprocessen er længerevarende og kan tage over et døgn. Det giver røgen tid til virkelig at trænge ind i kødet.

Det er også derfor, at koldrygning er så konserverende. Når du koldryger, så må temperaturen ikke overstige 20 grader.

Koldrygning er perfekt til bacon, hamburgerryg, spegepølser og meget fed fisk.

Halvvarmsrøgning

Halvvarmsrøgning er den gyldne middelvej, hvor du får det bedste fra både varm- og koldrygningen.

Når du halvvarmsrøger, så ryger du på en temperatur mellem 25 og 60 grader. Det betyder, at kødet får varme nok til at fremkalde den lækre farve og samtidig får du også en meget mere intens smag end du gør ved en almindelig varmrøgning.

Halvvarmsrøgning er velegnet til pølser, oste og hele kyllinger.

Du kan finde inspiration til masser af spændende retter med røget fisk og kød på nettet. Det er bare at gå på opdagelse!

Så er du klædt på til at købe rygeovn

Tak fordi du læste med så langt. Med de rygeovne som vi har anmeldt her og den information du har fået, burde du nu være godt klædt på til at købe en rygeovn.

For at gøre det lettere for dig, så har vi lagt link ind direkte til forhandleren.

På forhandlerens hjemmeside kan du også finde yderligere produktinformation, som vi ikke har fundet plads til her.

Forkæl dit haverum med en rygeovn

Vi er sikker på, at rygeovnen kommer til at stå perfekt til dine havemøbler og din grill.

Med en rygeovn kan du være sikker på at venner og familie vil vrimle til lækre frokoster i haven og om vinteren kan du nyde duften af ny røget bacon, lækre pølser og lækker fisk som er perfekt til en god søndagsfrokost.

Vi vil gerne ønske dig rigtig god fornøjelse med din rygeovn.

Konklusion

Efter gennemgang af mere end 9 rygeovne, har Caroline valgt Borniak BBD-150 (+ PID styring) , som den bedste digital rygeovn i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 8 andre populære rygeovne, herunder bl.a. Kasper røghat (+ termometer i låg), Borniak UW-150, Borniak UWD-150 (+ PID styring) & Orange County Smokers (4-lags)... klik her for at se de resterende!

Ofte stillede spørgsmål om rygeovne til haven

Nej. Med en god rygeovn er det ganske enkelt at ryge både kød og fisk.

I princippet ja. Du vil dog opleve udfordringer med at hænge dit kød i en almindelig grill og du har heller ikke koldrygningsudstyr i en traditionel grill.

Koldrygning er røgning ved temperaturer på max 20 grader. Koldrøgning ikke ingen farve til kødet, men til gengæld en mere intens røgsmag.

Halvvarmrøgning er røgning ved temperaturer mellem 25 og 60 grader. Ved halvvarmrøgning får kødet både kulør og en mere intens røgsmag.

Varmrøgning er røgning ved temperaturer mellem 50 og 90. Varmrøgning giver kødet en gylden farve og en mild røgsmag.

En rygeovn er en mellemting mellem en grill og et røgskab.

Bedøm denne artikel
12 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5