Bedste træbeskyttelse: 8 udvalgte produkter til beskyttelse af træ i 2021

Bedste træbeskyttelse: 8 udvalgte produkter til beskyttelse af træ i 2021

Den bedste træbeskyttelse er den der beskytter træværket mod nedbrydning. Et træskur er praktisk og vi elsker vores træterrasse i haven. Vi ønsker derfor selvfølgelig at passe godt på det! Det findes mange forskellige træbeskyttelsesprodukter, der hver især har vidt forskellige fordele. Uanset om træværket er nyt eller gammelt, rustikt eller finpudset, har fået rigelig med sol eller regn, så skal du vælge den bedste træbeskyttelse til netop dit træværk. Læs vores guide til valg af træbeskyttelse og bliv klogere på hvilken du skal vælge. Du kan også se et udvalg af de bedste og mest populære netop nu!

Af Haveentusiast
Priser er opdateret i dag torsdag d. 29 juli 2021. Indholdet er opdateret søndag d. 18. juli 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 1. september 2020. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.
Gori 612 træbeskyttelse

Konklusion: Her er den bedste træbeskyttelse

Gori 612 træbeskyttelse er udvalgt af Caroline, som den bedste træbeskyttelse i juli 2021.

Bedste

Købsguide til valg af træbeskyttelse til træværk

Har du udendørs træværk så har det behov for den bedste træbeskyttelse, hvis du gerne vil sørge for, at træet har så lang en levetid som muligt. Træbeskyttelse giver dig mulighed for både transparent og pigmenteret dækning af både nyere og ældre træ.

Med både oliebaseret og vandbaseret træbeskyttelse findes der løsninger til både husgavle, legestativer, plankeværker og andet med træbeklædning. Her kan du både finde de bedste træbeskyttelser og læse en masse om, hvordan du anvender dem.

Jeg har her samlet de træbeskyttelser som får de bedste anmeldelser af såvel professionelle malere som private. Det er træbeskyttelser, som er lette at påføre, holder længe og som giver en smukt resultat, du kan glæde dig over.

3 ting der er vigtigt at være opmærksom på når du køber træbeskyttelse

 1. Vær opmærksom på om træet tidligere har fået træbeskyttelse - Det er vigtigt, at du er opmærksom på om træet tidligere har fået træbeskyttelse. Har træet tidligere fået en vandbaseret træbeskyttelse, så kan du ikke vælge en oliebaseret træbeskyttelse at male over med. Du kan til gengæld godt vælge en vandbaseret træbeskyttelse og male over træ der tidligere er behandlet med oliebaseret træbeskyttelse.
 2. Transparent, halv- eller heldækkende træbeskyttelse - Når du skal give dit træværk træbeskyttelse, så kan du vælge mellem en transparent træbeskyttelse eller en halv- eller heldækkende beskyttelse. Du har altså mulighed for at lade dit træ stå råt eller malet.
 3. Mal kun på helt tørt træ - Det er utrolig vigtigt, at du kun maler træværk, der er helt tørt. Med helt tørt så menes der, at træets fugtighed ikke må overstige 18 %. Er du i tvivl om træet er tørt nok, så kan du bruge en fugtmåler, som du kan købe i et byggemarked.

Hvilken træbeskyttelse er bedst i test?

1. Gori 612 træbeskyttelse

Gori 612 træbeskyttelse

Bedste træbeskyttelse til nyt træ

Gori 612 er en vandbaseret træbeskyttelse med en ekstrem god dækkeevne. Netop denne variant er særdeles velegnet til nyt træværk, der skal have den første omgang træbeskyttelse. Beskyttelsen tilfører en slidstærk overflade med en flot glans. Denne Gori træbeskyttelse (612) er ideel til farveskift - selv... Læs mere

2. Gori 606 træbeskyttelse

Gori 606 træbeskyttelse

Bedst beskyttelse til ældre træværk

Gori 606 er en Teflon-forstærket træbeskyttelse, der er specielt udviklet til behandling af tidligere behandlet samt lidt ældre træværk. Den er ideel til farveskift fra mørke til lyse farver. Gori 606 er en dækkende træbeskyttelse der indeholder olie, der beskytter træværket indefra. Et akryllag lægger sig... Læs mere

3. Primacol grundingsolie

Primacol grundingsolie

Bedste grundingsolie til træ

Primacol Trægrunder - Vandbaseret grunder til udendørs træværkSkandinavisk Trægrunder fra Primacol er en udendørs trægrunder, der bruges til at grunde ubehandlet træ, inden du maler med træbeskyttelse. Trægrunderen trænger dybt ned i træet og forebygger m... Læs mere hos DecoFarver

4. Jotun Demidekk Classic heldækkende træbeskyttelse

Jotun Demidekk Classic heldækkende træbeskyttelse

Bedste heldækkende træbeskyttelse

Jotun Demidekk Classic - Heldækkende træbeskyttelseDemidekk Classic var den første træbeskyttelse i Jotun's velkendte Demidekk serie. Jotun Demidekk Classic er en heldækkende træbeskyttelse, som kan bruges på nyt og tidligere behandlet træværk udendørs. D... Læs mere hos DecoFarver

5. B3 555 halvdækkende træbeskyttelse

B3 555 halvdækkende træbeskyttelse

Bedste halvdækkende træbeskyttelse

B3 555 Træbeskyttelse Halvdækkende er en oliebaseret, halvdækkende træbeskyttelse, der anvendes på udendørs træværk og giver et udseende, hvor træets åretegning fremtræder tydeligt samtidig med at træets glød bevares. Træbeskyttelsen trænger effektivt ind i overfladen og beskytter mod fugtindtrængning,... Læs mere hos DecoFarver

6. B3 750 Laserende transparent træbeskyttelse

B3 750 Laserende transparent træbeskyttelse

Bedste transparente træbeskyttelse

B3 750 Træbeskyttelse fra Beck & Jørgensen er en vandfortyndbar, laserende og let tixotropisk træbeskyttelse baseret på vandig alkyd. B3 750 Laserende Træbeskyttelse er udviklet på en unik kombination af alkyd/akryl og har et meget lavt indhold af opløsningsmidler. Samtidig er den forstærket med komponenter mod... Læs mere hos DecoFarver

7. Arsinol Extra sort træbeskyttelse

Arsinol Extra sort træbeskyttelse

Bedste sorte træbeskyttelse

Arsinol Extra - Træbeskyttelse med et ekstra højt tørstofsindholdArsinol Extra er en heldækkende træbeskyttelse, som bruges til at beskytte dit udendørs træværk, så det holder længere. Den er oliebaseret og med et ekstra højt tørstofindhold. Tørstoffet er... Læs mere hos DecoFarver

8. Jotun Demidekk Ultimate vandbaseret træbeskyttelse

Jotun Demidekk Ultimate vandbaseret træbeskyttelse

Bedste vandbaserede træbeskyttelse

Jotun Demidekk Ultimate Helmat - Mat træbeskyttelseJotun Demidekk Ultimate Helmat er en mat heldækkende træbeskyttelse, der ligesom sin "søster" Jotun Demidekk Ultimate kan holde i op til 15 år. Denne træbeskyttelse er vandafvisende og UV-resistent, har e... Læs mere hos DecoFarver

Hvilken træbeskyttelse skal jeg vælge?

Træbeskyttelse kommer i flere forskellige varianter. Hvilken du skal vælge afhænger det ønskede resultat. Skal træet fremstå stor set uberørt, må det få farve eller skal træet dækkes?

Læs lidt om de forskellige typer nedenfor og hvornår du skal vælge den ene frem for den anden:

 • Transparent træbeskyttelse: Vælg den transparent hvis ønsket er at træet skal fremstå stort set uberørt og bevare sit naturlige udseende. Den bedste træbeskyttelse til lodrette flader.
 • Oliebaseret træbeskyttelse: Vælg en oliebaseret variant hvis du ønsker en ekstra langvarig beskyttelse, der fremhæver træets struktur og åretegninger. De fås også med farve i.
 • Heldækkende træbeskyttelse: Vælg en heldækkende variant hvis du ønsker en ensartet overflade, der styrker dit træværk og gør det ekstra, ekstra - modstandsdygtigt over for slid og hårdt vejr.

Med den heldækkende træbeskyttelse får man en levetid på helt op til 15 år. Det er selvfølgelig forudsat, at behandlingen har været udført korrekt. Disse varianter fås i blank eller med en mat glans. Man kan derfor fint finde en der matcher ens træværk, der hvor det skal behandles.

Skal jeg bruge træbeskyttelse, og hvornår?

Du skal bruge træbeskyttelse hvis du har udvendigt træværk - terrasse, skur, gavle el.lign. steder.

Udvendigt træ udsættes året rundt for sol, regn og blæst. Med tiden vil selv det bedste træværk have behov for træbeskyttelse. Fugt, råd og svamp kan let og ubesværet trænge ind i træværk der fremstår ubeskyttet med løse og afslåede stykker og / eller revner.

En behandling med træbeskyttelse vil forlænge træværkets levetid og minimere risikoen for svamp og råd i træet.

Trykimprægneret træ har også behov for træbeskyttelse. At påstå andet vil være en udbredt misforståelse. Al’ træ har godt af beskyttelse.

Hvor ofte skal træværk behandles?

Træværk bør behandles efter behov, men gå en tur i haven og besigtige de områder hvor du har udvendig træ.

Hvorfor ofte træværk har brug for træbeskyttelse afhænger af dets placering, træsort, hvorvidt det trykimprægneret eller ej og ikke mindst hvordan den forrige behandling blev udført.

Træværk der sidder udsat, ikke er trykimprægneret og det med en tidligere mindre grundig behandling bør man holde lidt ekstra øje med.

En god tommelfingerregel vil være, at træværk bør behandles med træbeskyttelse mindst én gang om året. Det skal gerne være inden træets overflade viser tegn, såsom afskalning, bliver gråt eller fremstår med mug og skimmelsvamp. Det er for sent når først skaden er sket og ikke mindst langt mere krævende at rette op på, frem for blot, at give det en ekstra omgang præventiv behandling, med den bedste træbeskyttelse man kan finde.

Køb af udendørs træbeskyttelse og 7 ting du bør vide!

Med denne guide til den bedste træbeskyttelse kan det være nemt og tro, at det er nok blot at svinge kortet og bestille den online. Man kan hurtigt begå en række fejl når man anvender træbeskyttelse til udendørs brug. Et par af dem:

 • Brug en trægrunder
 • Rens træværket inden behandling
 • Træværket skal være tørt
 • Mal ikke i blæsevejr
 • Påfør ikke træbeskyttelse i solskin
 • Ha’ et pensler i forskellig størrelse
 • Vælg en farvet træbeskyttelse

1. Brug en trægrunder på nyt træ

Står du overfor at skulle give nyt træ træbeskyttelse, vil du virkelig gøre en forskel for det, hvis du anvender trægrunder. Trægrunder giver en grundlæggende beskyttelse og er det bedste udgangspunkt for nyt træværk man ønsker skal have en lang levetid.

Udover at give nyt træværk en god grundlæggende beskyttelse, giver trægrunder også det perfekte udgangspunkt for en behandling med træbeskyttelse.

2. Rens træværket inden behandling

Det kan for nogen måske virkelig lettere banalt, at man selvfølgelig renser træværket inden en behandling, for andre er det måske ikke.

Afrensning af træværk er vigtigt uanset om du skal male stakittet, facaden, skuret, gavlen el.lign. - med træbeskyttelse eller maling. Husk derfor altid at rense træet inden behandling.

Rens træværket med malerrens, trærens eller grundrens. Husk at lade det tørre inden du giver det den faktisk behandling. Er træoverfladen løs eller består den af gammel afskallet maling, så vil en slibning være en nødvendighed.

Husk det nu og spring ikke over hvor gærdet er lavest lige med det her punkt!

3. Træværket skal være tørt inden behandling

Har du en fugtmåler til rådighed kan du måle træets fugtighed, der ikke bør overstige 18 procent. Har du ikke et sådant instrument i nærheden bør du mærke på overfladen og bruge din sunde fornuft.

Behandler du fugtigt træværk med udendørs træbeskyttelse, vil det indkapsle vandet i træet. Når luftfugtigheden falder, vil vandet sive ude fra træværkets kerne - og din behandling være spildt. Behandl derfor kun træværk når det er tørt vejr og træet ikke har været udsat fra regnskyl de sidste par dage.

Sensommeren er det ideelle tidspunkt at give sit træværk udendørs træbeskyttelse.

4. Behandl ikke i blæsevejr

Forestil dig, at du har brugt lang tid på afrensning, nænsomt behandlet træværket med træbeskyttelse og pludselig… wush! En hvirvelvind kaster støv, jord, pollen, snavs o.lign. på din flot behandlede overflade, øv!

Blæser det? Vent med at behandle træværket.

5. Behandl ikke i solskin

Det fremgår af emballagen på den købte træbeskyttelse, hvornår den mest optimale temperatur for brug er. Det må ikke være for varmt og behandlingen må ej heller foregår i direkte sol.

Behandler du træterrassen med en oliebaseret træbeskyttelse, i fuld sol, vil træet være opvarmet i en sådan grad, at du kun lige når at påføre olien førend den næsten fordamper på overfladen. Den vil ligeså ha’ en tendens til at blive lettere fedtet og klisteret.

Uanset valg af træbeskyttelse, men specielt med den oliebaserede variant - gør det sig gældende, at behandlingen skal kunne trække ind i træets overflade. Langsomt.

6. Ha’ et udvalg af forskellige størrelser i pensler

Grib den store pensel til de store og ensartede overflader, men find geren en mindre frem til riller og hjørner.

Det handler om at få givet træværket en ordentlig behandling med træbeskyttelsen og ikke overse hjørner, riller el.lign. Brug den rigtige penselstørrelse til opgaven.

7. Kan du vælge en farvet træbeskyttelse?

Den transparent er populær, men kunne du overveje en heldækkende træbeskyttelse - så vælg den dækkende.

Farvepigmenterne i den heldækkende variant beskytter mod solens varme og UV stråler. I sidste ende betyder det længere holdbarhed til dit træværk.

Maling vil i og for sig være et endnu bedre valg, når det kommer til beskyttelse mod solens stråler. Dog er maling ikke specielt vandafvisende - hvorfor vi elsker netop træbeskyttelse!

Hvad er konstruktiv træbeskyttelse?

Det ligger næsten i ordet, at der her ikke er tale om en helt normal træbeskyttelse, men nærmere en der relaterer sig til konstruktionen. Og du har helt ret!

Det kan være nødvendigt med en sådan løsning hvis træværket bør afskærmes fra sol og regn. Man skal med andre ord konstruere bygningsdele, der skærmer for regnen og holder træet tørt.

Træ udvider sig når det er fugtigt. Man bør derfor sikre sig, om muligt, at regn ikke kan sprøjte op på træværket. Man kan derfor med fordel sikre sig, at man har en afstand på 20-30 cm fra fliser eller jorden.

Du kan sagtens selv udføre konstruktiv træbeskyttelse. Her er et par relativt simple eksempler, der nemt kan tænkes ind hvis du planlægger at bygge et træhus eller lignende i træ:

 1. Forsegl endte med træbeskyttelse, PVA-lim eller zink.
 2. Lav såvidt muligt skrånende overflader og undgå de vandrette.
 3. Brug en forsænker hvis skruen skal gå i et med træets overflade - knus ikke træet.
 4. Overvej muligheden for montering af vandbræt/drypnæse.
 5. Spot marvsiden på træet og vend den ud af / op af.
 6. Sørg så vidt muligt for at lede vand væk fra træværket.
 7. Undgå snavs m.m. der kan hindre vand i at løbe væk.
 8. Skær bunden på beklædningsbrædder med en 1:5 hældning, så vandet ikke hænger som vanddråber under træet.
 9. Undgå at skabe vandlommer hvor vand kan stå stille.
 10. Skru skruer i nedefra og op.
 11. Byg om muligt ventilerede hulrum på bagsiden af facaden, så træet kan ventilere på begge sider.

Følg disse 11 punkter og du vil opnå den bedste konstruktive træbeskyttelse!

Skal jeg vælge vand-, akryl- eller oliebaseret træbeskyttelse?

Har træværket tidligere været behandlet? Var det med en vandbaseret træbeskyttelse, så vil en oliebaseret træbeskyttelse ikke kunne anvendes! Var det med en oliebaseret træbeskyttelse, så vil en vandbaseret træbeskyttelse godt kunne anvendes.

Olie og vand kan ikke blandes. Forsøger man sig dog alligevel, vil den oliebaserede træbeskyttelse blot glide af igen.

Nedenfor får du en kort gennemgang af fordele og ulemper ved de forskellige varianter:

Vandbaseret træbeskyttelse

 • Mere miljøvenlig da den indeholder færre opløsningsmidler.
 • Overfladebehandling mod udvikling af svamp i fugtigt træ.
 • Træet kan ånde og lader med fugt slippe ud inde fra træets kerne.
 • Nem at arbejde med og holder længere tid i sin emballage.
 • Pletter på tøj og rens af pensler er væsentlig nemmere.

Akrylbaseret træbeskyttelse

 • Kontinuerlig beskyttelse af træværk, med en akrylbaseret variant, giver træet op til 9 års længere levetid.
 • Indeholder olier, men akryl gør olien opløselig i vand.
 • Pensler og tøj kan nemt rengøres under rindende vand.
 • Ekstra beskyttende mod sollys og fugt.

Oliebaseret træbeskyttelse

 • Let at påføre - selv når luftfugtigheden er høj eller temperaturen er lav.
 • Træner ekstra dybt ned i træet og giver optimal beskyttelse mod vind og vejr.
 • Slidt og skadet træværk vil få forlænget dets levetid med en oliebaseret træbeskyttelse, der styrker indefra.

Opsummering & konklusion

Efter gennemgang af mere end 8 træbeskyttelser, har Caroline valgt Gori 612 , som den bedste træbeskyttelse i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 7 andre populære træbeskyttelser, herunder bl.a. Gori 606, Primacol, Jotun Demidekk Classic & B3 555... klik her for at se de resterende!

Udgåede produkter

I vores stræben efter, at kunne give de bedste produktanbefalinger overhovedet, er vi selvsagt forbi mange forskellige produkter, førend de bedste bliver udvalgt til vores lister.

Vi undersøger løbende markedet og må desværre også sande, at nogle af de bedste udgår. Vi har bl.a. tidligere set på og anbefalet Wallmann 02 og Wallmann 01.

Du vil måske også læse...

Anbefalingerne er givet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

5 ofte stillede spørgsmål om træbeskyttelse

Ja, du kan få et stort udvalg af heldækkende træbeskyttelse, som du sagtens kan lave farveskift med.

Ja, du kan godt give træbeskyttelse til træ, der er tidligere behandlet. Dog skal du være opmærksom på, at du ikke kan give oliebaseret træbeskyttelse ovenpå vandbaseret træbeskyttelse.

Behand træværk med træbeskyttelse når det hverken regner eller er fuld sol. Vælg en overskyet dag og få det bedste resultat.

Grunden til at du ikke kan give oliebaseret træbeskyttelse ovenpå en vandbaseret træbeskyttelse er, at den vandbaserede beskyttelse lægger sig som en film oven på træet og dermed ikke lader en olie-beskyttelse trænge ned i træet.

Behandl træværket mindst én gang om året.

Bedøm denne artikel
42 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5