Den bedste træbeskyttelse er den der beskytter træværket mod nedbrydning. Et træskur er praktisk og vi elsker vores træterrasse i haven. Vi ønsker derfor selvfølgelig at passe godt på det! Det findes mange forskellige træbeskyttelsesprodukter, der hver især har vidt forskellige fordele. Uanset om træværket er nyt eller gammelt, rustikt eller finpudset, har fået rigelig med sol eller regn, så skal du vælge den bedste træbeskyttelse til netop dit træværk. Læs vores guide til valg af træbeskyttelse og bliv klogere på hvilken du skal vælge. Du kan også se et udvalg af de bedste og mest populære netop nu!
Gori 612 træbeskyttelse er udvalgt af Caroline, som den bedste træbeskyttelse i april 2021.
Bedste træbeskyttelse til nyt træ
Gori 612 er en vandbaseret træbeskyttelse med en ekstrem god dækkeevne. Netop denne variant er særdeles velegnet til nyt træværk, der skal have den første omgang træbeskyttelse. Beskyttelsen tilfører en slidstærk overflade med en flot glans. Denne Gori træbeskyttelse (612) er ideel til farveskift - selv... Læs mere
Bedst beskyttelse til ældre træværk
Gori 606 er en Teflon-forstærket træbeskyttelse, der er specielt udviklet til behandling af tidligere behandlet samt lidt ældre træværk. Den er ideel til farveskift fra mørke til lyse farver. Gori 606 er en dækkende træbeskyttelse der indeholder olie, der beskytter træværket indefra. Et akryllag lægger sig... Læs mere
Miljøvenlig træbeskyttelse + beskytter mod vand & smuds
Wallmann 02 træbeskyttelse er hele tre liter effektiv smuds- og vandbeskyttelse til træværk. Produktet består af en vand-emulsion med naturlige vækststoffer og organiske silicumpolymerer. Træbeskyttelsen giver dit træværk en vand- og smudsafvisende overflade, der forhindrer vand i at trænge ind i træet. Det... Læs mere
Miljøvenlig træbeskyttelse + beskytter mod flammer & råd
Wallmann 01 er en vandbaseret træbeskyttelse med en flamme- og råd beskyttende effekt. Produktet indeholder silicummineraler og naturlige plantestoffer, der giver det behandlede træ en fremragende modstandsdygtighed over for råd. Overfladen har ligeså flammehæmmende egenskaber. Wallmann træbeskyttelse giver... Læs mere
Træbeskyttelse kommer i flere forskellige varianter. Hvilken du skal vælge afhænger det ønskede resultat. Skal træet fremstå stor set uberørt, må det få farve eller skal træet dækkes?
Læs lidt om de forskellige typer nedenfor og hvornår du skal vælge den ene frem for den anden:
Med den heldækkende træbeskyttelse får man en levetid på helt op til 15 år. Det er selvfølgelig forudsat, at behandlingen har været udført korrekt. Disse varianter fås i blank eller med en mat glans. Man kan derfor fint finde en der matcher ens træværk, der hvor det skal behandles.
Du skal bruge træbeskyttelse hvis du har udvendigt træværk - terrasse, skur, gavle el.lign. steder.
Udvendigt træ udsættes året rundt for sol, regn og blæst. Med tiden vil selv det bedste træværk have behov for træbeskyttelse. Fugt, råd og svamp kan let og ubesværet trænge ind i træværk der fremstår ubeskyttet med løse og afslåede stykker og / eller revner.
En behandling med træbeskyttelse vil forlænge træværkets levetid og minimere risikoen for svamp og råd i træet.
Trykimprægneret træ har også behov for træbeskyttelse. At påstå andet vil være en udbredt misforståelse. Al’ træ har godt af beskyttelse.
Træværk bør behandles efter behov, men gå en tur i haven og besigtige de områder hvor du har udvendig træ.
Hvorfor ofte træværk har brug for træbeskyttelse afhænger af dets placering, træsort, hvorvidt det trykimprægneret eller ej og ikke mindst hvordan den forrige behandling blev udført.
Træværk der sidder udsat, ikke er trykimprægneret og det med en tidligere mindre grundig behandling bør man holde lidt ekstra øje med.
En god tommelfingerregel vil være, at træværk bør behandles med træbeskyttelse mindst én gang om året. Det skal gerne være inden træets overflade viser tegn, såsom afskalning, bliver gråt eller fremstår med mug og skimmelsvamp. Det er for sent når først skaden er sket og ikke mindst langt mere krævende at rette op på, frem for blot, at give det en ekstra omgang præventiv behandling, med den bedste træbeskyttelse man kan finde.
Med denne guide til den bedste træbeskyttelse kan det være nemt og tro, at det er nok blot at svinge kortet og bestille den online. Man kan hurtigt begå en række fejl når man anvender træbeskyttelse til udendørs brug. Et par af dem:
Står du overfor at skulle give nyt træ træbeskyttelse, vil du virkelig gøre en forskel for det, hvis du anvender trægrunder. Trægrunder giver en grundlæggende beskyttelse og er det bedste udgangspunkt for nyt træværk man ønsker skal have en lang levetid.
Udover at give nyt træværk en god grundlæggende beskyttelse, giver trægrunder også det perfekte udgangspunkt for en behandling med træbeskyttelse.
Det kan for nogen måske virkelig lettere banalt, at man selvfølgelig renser træværket inden en behandling, for andre er det måske ikke.
Afrensning af træværk er vigtigt uanset om du skal male stakittet, facaden, skuret, gavlen el.lign. - med træbeskyttelse eller maling. Husk derfor altid at rense træet inden behandling.
Rens træværket med malerrens, trærens eller grundrens. Husk at lade det tørre inden du giver det den faktisk behandling. Er træoverfladen løs eller består den af gammel afskallet maling, så vil en slibning være en nødvendighed.
Husk det nu og spring ikke over hvor gærdet er lavest lige med det her punkt!
Har du en fugtmåler til rådighed kan du måle træets fugtighed, der ikke bør overstige 18 procent. Har du ikke et sådant instrument i nærheden bør du mærke på overfladen og bruge din sunde fornuft.
Behandler du fugtigt træværk med udendørs træbeskyttelse, vil det indkapsle vandet i træet. Når luftfugtigheden falder, vil vandet sive ude fra træværkets kerne - og din behandling være spildt. Behandl derfor kun træværk når det er tørt vejr og træet ikke har været udsat fra regnskyl de sidste par dage.
Sensommeren er det ideelle tidspunkt at give sit træværk udendørs træbeskyttelse.
Forestil dig, at du har brugt lang tid på afrensning, nænsomt behandlet træværket med træbeskyttelse og pludselig… wush! En hvirvelvind kaster støv, jord, pollen, snavs o.lign. på din flot behandlede overflade, øv!
Blæser det? Vent med at behandle træværket.
Det fremgår af emballagen på den købte træbeskyttelse, hvornår den mest optimale temperatur for brug er. Det må ikke være for varmt og behandlingen må ej heller foregår i direkte sol.
Behandler du træterrassen med en oliebaseret træbeskyttelse, i fuld sol, vil træet være opvarmet i en sådan grad, at du kun lige når at påføre olien førend den næsten fordamper på overfladen. Den vil ligeså ha’ en tendens til at blive lettere fedtet og klisteret.
Uanset valg af træbeskyttelse, men specielt med den oliebaserede variant - gør det sig gældende, at behandlingen skal kunne trække ind i træets overflade. Langsomt.
Grib den store pensel til de store og ensartede overflader, men find geren en mindre frem til riller og hjørner.
Det handler om at få givet træværket en ordentlig behandling med træbeskyttelsen og ikke overse hjørner, riller el.lign. Brug den rigtige penselstørrelse til opgaven.
Den transparent er populær, men kunne du overveje en heldækkende træbeskyttelse - så vælg den dækkende.
Farvepigmenterne i den heldækkende variant beskytter mod solens varme og UV stråler. I sidste ende betyder det længere holdbarhed til dit træværk.
Maling vil i og for sig være et endnu bedre valg, når det kommer til beskyttelse mod solens stråler. Dog er maling ikke specielt vandafvisende - hvorfor vi elsker netop træbeskyttelse!
Det ligger næsten i ordet, at der her ikke er tale om en helt normal træbeskyttelse, men nærmere en der relaterer sig til konstruktionen. Og du har helt ret!
Det kan være nødvendigt med en sådan løsning hvis træværket bør afskærmes fra sol og regn. Man skal med andre ord konstruere bygningsdele, der skærmer for regnen og holder træet tørt.
Træ udvider sig når det er fugtigt. Man bør derfor sikre sig, om muligt, at regn ikke kan sprøjte op på træværket. Man kan derfor med fordel sikre sig, at man har en afstand på 20-30 cm fra fliser eller jorden.
Du kan sagtens selv udføre konstruktiv træbeskyttelse. Her er et par relativt simple eksempler, der nemt kan tænkes ind hvis du planlægger at bygge et træhus eller lignende i træ:
Følg disse 11 punkter og du vil opnå den bedste konstruktive træbeskyttelse!
Har træværket tidligere været behandlet? Var det med en vandbaseret træbeskyttelse, så vil en oliebaseret træbeskyttelse ikke kunne anvendes! Var det med en oliebaseret træbeskyttelse, så vil en vandbaseret træbeskyttelse godt kunne anvendes.
Olie og vand kan ikke blandes. Forsøger man sig dog alligevel, vil den oliebaserede træbeskyttelse blot glide af igen.
Nedenfor får du en kort gennemgang af fordele og ulemper ved de forskellige varianter:
Efter gennemgang af mere end 4 træbeskyttelser, har Caroline valgt Gori 612 , som den bedste træbeskyttelse i 2021.
Der er dog også blevet gennemgået 3 andre populære træbeskyttelser, herunder bl.a. Gori 606, Wallmann 02 & Wallmann 01.
Behand træværk med træbeskyttelse når det hverken regner eller er fuld sol. Vælg en overskyet dag og få det bedste resultat.
Behandl træværket mindst én gang om året.