Bedste brændeskur: Se de 3 udvalgte brændely til brænde i haven i 2021

Bedste brændeskur: Se de 3 udvalgte brændely til brænde i haven i 2021

Det bedste brændeskur har en god luftgennemstrømning gennem væggene, så brændet lettere kan tørre. Det bør også have et stort tag og evt. udhæng, som kan beskytte træet mod regn fra alle sider. Bliv klogere på valg af brændeskur til haven her i artiklen og blive præsenteret for de bedste og mest populære brændely netop nu.

Af Havekalenderens haveguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret fredag d. 3. september 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 14. maj 2021. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.
Plus Cubic brændevæg

Konklusion: Her er det bedste brændeskur

Plus Cubic brændevæg er udvalgt af Caroline, som det bedste brændeskur i september 2021.

Bedste

Købsguide

Købsguide til valg af brændeskur

Når du skal vælge det bedste brændeskur til netop dit behov, så er der selvfølgelig et par gode og vigtige overvejelser, som bør gøre dig inden køb.

Hovedformålet med et brændeskur er, at det holder dit brænde tørt, så du ikke putter vådt brænde i brændeovnen. Vådt træ soder meget og brænder dårligere. Det bedste sted at tørre brænde er i et brændeskur, der beskytter træstykkerne mod regn og holder det tørt året rundt.

Herudover har det bedste skur til brænde også god luftgennemstrømning.

De 6 vigtigste ting du skal være opmærksom på, når du køber et brændeskur til haven

 1. Hvor stort skal brændeskuret være? Varmer du hele huset op med brænde, så har du behov for større opbevaring af træ end hvis du blot skal bruge brænde til et bålfad i haven. Brænde angives i rummeter. Et stort hus (200 m2) anvender ca. 50 rummeter om året og et mindre hus (120 m2) med fjernvarme, naturgas el.lign., som primær opvarmning, anvender ca. 10 rummeter om året.
 2. Skal brændet tørre i en eller to sæsoner? Køber du ovntørret brænde er dette mindre vigtigt, men køber du frisk brænde eller fælder et træ i haven, så skal det tørre i en eller to sæsoner inden det kommer i brændeovnen. Du bør derfor få afklaret om du skal have to sæsoners brænde i skuret på en gang. Hårdt træ såsom bøg, eg og ask skal (og bør) f.eks. tørre i to sæsoner.
 3. Hvilken brænde køber du? Uanset træsort får du den samme varme pr kilo træ, men lette træsorter fylder mere pr kilo. Fyr, el, gran og poppel er lette træsorter, der fylder mere end f.eks. hårde og tunge træsorter som bøg, eg og ask.
 4. Taget. Brændeskurets tag bør gå et godt stykke udover siderne, så vandet ledes væk fra træet.
 5. Udluftning / luftgennemstrømning. Det er vigtigt at træet får luft når det ligger opbevaret i brændeskuret. Din stabling af brænde bør give mulighed for gennemstrømning af luft mellem stykkerne, men også siderne på selve skuret og i bunden bør give mulighed for udluftning.
 6. Hvornår begynder du tørring af brænde? Du bør starte din tørring af brænde i maj, så du får en god og lang varm sæson til tørringen. En lang tørretid stiller større krav til størrelsen på dit skur.

Hvilket brændeskur er bedst i test?

1. Plus Cubic brændevæg

Plus Cubic brændevæg

Saml selv brændeskur i trykimprægneret træ

Smart CUBIC Brænderumdeler fra PLUS A/S. Leveres trykimprægneret natur og med alle beslag som saml selv Smart CUBIC Brænderumdeler fra PLUS A/S. Leveres trykimprægneret natur og med alle beslag som saml selv. En smal plads i garagen eller nødtørftigt dæ... Læs mere hos Davidsen

2. Plus Cubic brændely

Plus Cubic brændely

Lille brændely i træ med god udluftning og stort tag

Plus CUBIC Brændely m/Tokyohegn 248x122cm - grundmalet sort Rumfang m3 samlet tilstand 4.06 Farve Grundmalet sort Produkt bredde i cm 193 Produkt højde i cm 210 Produkt længde i cm 100... Læs mere hos Davidsen

3. Plus Cubic, grundmalet sort brænderumdeler

Plus Cubic, grundmalet sort brænderumdeler

Saml selv sort brænderumdeler i trykimprægneret træ

Smuk, praktisk og dekorativ opbevaring af pejsebrænde på terrassen og i haven. Opbygget af CUBIC beslag inkl. rustfri skruer • Omlimede stolper 90x90mm.... Læs mere hos Davidsen

Hvorfor skal jeg købe et brændeskur?

Vil du selv til at tørre brænde og køber du ikke-kløvet træstubbe fra skovfogeden eller har du selv fældet et træ i haven, så har du behov for et brændeskur!

Vidste du, at det typisk tager mellem en og to sæsoner, fra du kløver dit brænde, til det er tørt og klar til brug i din brændeovn? En god tommelfingerregel siger, at brænde skal have et vandindhold på under 18%. Når fugtigheden i træet rammer 18% eller derunder, så klassificeres træet, som værende tørt nok og klar til brug.

Fyrer du med vådt brænde, så er virkningen lavere af selvsamme mængde træ. Træet opnår betegnelsen vådt brænde, når vandindholdet er 18 - 20% eller højere. Du risikerer ligeså at genere dine naboer med røg fra det våde træ, som du har kastet i brændeovnen eller på bålfadet.

Vil du tænde op i din brændeovn, pizzaovn, bålfad el.lign. med tørt brænde, så skal det ligge under halvtag i et brændeskur.

Hvad er forskellen på et brændeskur, brændely og brænderumdeler?

Det traditionelle brændeskur er, som navnet antyder, et skur til brænde, hvor du kan opbevare dit træ. De kommer dog i mange forskellige varianter og kaldes også for bl.a. brændely og brændeskjul. Dertil kan man i dag også finde en brænderumdeler...

Det store spørgsmål der står tilbage er derfor - hvad er forskellen på de 4 forskellige løsninger - læs med lige herunder:

 • Et brændeskur har typisk en dør og kan lukkes helt af.
 • Et brændely er nok den mest traditionelle opbevaring af brænde i de danske haver. Et brændely er en åben konstruktion, som typisk placeres på ydersiden af et skur eller op af en husmur.
 • Et brændeskjul har ikke nødvendigvis et tag eller overdække, men kan stå frit i haven. Disse varianter af brændeskuret kræver typisk en placering under et eksisterende udhæng på huset eller en omslået presenning.
 • En brænderumdeler er et noget nyere udtryk, men det dækker lidt over en blanding mellem brændely og brændeskjul. Altså et måske / måske ikke overdækket område til brænde, der deler haven eller dele heraf på en god måde, og kan indeholde brænde.

Hvilket form for brændeopbevaring skal jeg vælge, og hvad er det mest populære valg?

Det mest populære valg blandt os danskere er uden tvivl et brændely!

Man må dog ikke tage fejl af navnet varianten, da vi danskere primært anvender udtrykket brændeskur, der i vores optik dækker alle 4 varianter af produktet, der kan opbevare brænde for os.

Et decideret brændeskur med dør og lukning kræver typisk en nøjere tænkt placering i haven, da det ikke bare lige kan flyttes. Det er dog ikke tilfældet med et brændely. Et tomt brændely kan nemlig nemt flyttes rundt i haven.

Brændely af stål eller træ er blevet meget populære gennem de sidste par år, da de optager mindre plads på grunden, og de er tilmed ofte billigere end et brændeskur.

Vælg et brændely hvis du har mindre plads på grunden eller bare ikke vil afsætte alt for meget plads til brændeopbevaring i haven.

Vælger du at anskaffe dig et brændely, der skal stå op af et eksisterende skur eller din husmur, så læg IKKE brændet direkte op af muren! Det vil forhindre luftens cirkulation omkring træet. Du kan få mærker på husmuren eller skuret, træet tørrer dårligere og det kan rådne.

Hvordan vælger jeg det rigtige skur til brænde?

Du kan med fordel rulle lidt op her på siden og se vores købsguide til brændeskure.

Når du skal vælge det bedste brændeskur til netop din have, så skal du tage udgangspunkt i dit behov og ikke blot købe det første og det bedste. Hvor meget plads er der hvor det skal stå? Hvor meget brænde skal det opbevare? Og en række andre spørgsmål bør overvejes nøje.

Når du har fået fastlagt dit behov, så kan du med fordel besøge naboen, spørge de andre på vejen eller familien og ellers gå på opdagelse online eller i dit lokale byggemarked.

Et par gode fifs, som du bør tage med dig på din inspirationstur, er:

 • Type og størrelse - hvor stort skal dit brændeskur være, så det kan opfylde dit opbevaringsbehov?
 • Materialer - ønsker du et vedligeholdelsesfrit brændeskur eller måske et bestemt udtryk, der matcher de øvrige bygninger og evt. huset på grunden?
 • Producent - vælg en forhandler du har tillid til, så du kan spørge til råds under f.eks. opsætningen.
 • Pris - brændeskure fås i mange forskellige prisklasser (og kvaliteter). Pris og kvalitet kan hænge sammen, men det er ikke altid tilfældet. Sæt dig et budget og se hvad du kan få herfor.
 • Levering og montering - er prisen inkl. levering til døren, kommer det samlet eller som et saml-selv-sæt og kan du evt. betale dig fra opsætning og montering, og hvad koster dette?

Udover punkter i vores købsguide og ovenstående 5, så bør du altid tjekke om der er god luftgennemstrømning og et ordentligt tag - hvis du ønsker et brændeskur med overdække.

Et brændeskur med dårlig luftgennemstrømning hverken tørrer dit brænde eller holder det tørt. Træet kan ligeså rådne.

Vil du selv bygge et brændeskur eller måske lave et saml selv skur?

Der er nok ingen tvivl om, at det og bygge noget selv kan give en vis tilfredsstillelse. Du kan derfor, hvis du har hænderne godt skruet på, nemt kaste dig over muligheden for, at bygge et hjemmelavet brændeskur.

Tegn det ønskede skur på et stykke papir, og hold dig ovenstående punkter i tankerne undervejs. Det er præcis de samme tanker du bør gøre dig, som hvis du skulle købe et online eller fra dit lokale byggemarkedet - eller hos en professionel tømrer for den sags skyld.

Du kan med fordel søge inspiration på Instagram og Pinterest. Begge sociale medier har tonsvis af billeder, der kan give inspiration til dit projekt. Du vil nok hurtigt opdage, at brændeskure kan komme i mange forskellige udformninger og størrelser.

Alfa og omega ved et brændeskur, købt eller bygget, er, at det skal holde dit brænde tørt - året rundt. Luftgennemstrømning gennem vægge og tag, der beskytter dit brænde mod regn, men tillader en god luftcirkulation omkring træet - er et musthave. Glem ikke disse punkter når du drømmer om dit eget DIY brændeskur!

Hvad betyder rummeter, skovrummeter og kasserummeter brænde?

Det er god ide at kende de mål, som brændes opgøres i, samt hvad man skal være opmærksom på, når man skal vurdere om prisen er rimelig.

Hvad betyder rummeter brænde, og hvor meget brænde får man?

 • En rummeter brænde svarer til en kubikmeter brænde (1 x 1 x 1 meter)
 • En brændestabel måles ved at gange højde, længde og bredde. Man betaler altså både for brændet og luften omkring.
 • Køber man en brændestabel i rummeter, så kan man lettest tjekke hvor meget brænde, der rent faktisk leveres. Man betaler med andre ord for stablens fastmassetal, når man køber i rummeter.

Hvad betyder en skovrummeter brænde, og hvor meget brænde får man?

Størrelsen på en skovrummeter findes ved at gange højde, længde og bredde, som med en almindelig rummeter. Forskellen ligger i, at en skovrummeter brænde er stablet i langt og ofte ikke-kløvede træstykker, og derfor køber man mere luft end brænde, når man køber i skovrummeter.

Hvad betyder en kasserummeter, og hvor meget brænde får man?

Køber man en kasserummeter brænde, så får man en kasse brænde med de angivne mål, f.eks. 1 x 1 x 1 meter. Træet ligger hulter til bulter og det kan derfor være svært, at beregne hvor meget brænde (og luft), som man egentligt får for sine penge.

En god tommelfingerregel vil være, at man ved køb at brænde i kasserummeter, ofte får 25 - 50% mindre brænde, end hvis det er tæt stablet i kortere stykker.

Beregning af fastmassetallet for din brændestabel

 • Er brændestykkerne kløvet og har en længde på 25 - 30 cm og er de stablet godt og tæt, så får man ca. 70% træ og 30% luft. Fastmassetallet er derfor 0,70.
 • Er brændestykker lange, tynde, ikke-kløvede eller krogede, så falder fastmassetallet selvsagt. Du ender derfor mere langt mere luft end træ.

Hvad skal jeg huske, hvis jeg bygger et brændeskur selv?

 • Du bør kontakte kommunen eller besøge deres hjemmeside. Her skal du undersøge om dit behov for brændeopbevaring overskrider lokalplanen i din kommune eller område.
 • Et godt tip vil være, at du lægger fliser i bunden, så træet ikke suger fugt fra jorden og lader fugten vandre op gennem brændestablen.
 • Sørg altid for, at du tager højde for et skråt tag, så regn og sne let kan komme væk fra dit skur.
 • Skal der være separate rum til f.eks. optændingsbrænde, nyt brænde, ikke-kløvet brænde og evt. tørt brænde, der er klar til brug?

Hvor stort bør det være, og hvor stort må det være?

Når det kommer til at beslutte sig for størrelsen på dit brændeskur, så er der flere elementer du bør have in mente og overveje.

Du skal først og fremmest afklare med dig selv, hvilken type brænder du ønsker at opbevare. Nogle træsorter skal tørre i en sæson, og andre i to sæsoner. Skal dit brænde tørre i to sæsoner, så skal dit brændeskur i teorien være dobbelt så sort, som hvis dit brænde kun skal tørre en sæson.

Skal jeg søge om byggetilladelse for at bygge og/eller opsætte et brændeskur?

Du behøver ikke, som udgangspunkt, at ansøge om byggetilladelse, så længe det samlede areal af småbygninger på grunden ikke overstiger 50 kvadratmeter.

Du bør dog altid tjekke op på det aktuelle bygningsreglement i din kommune, inden du vælger størrelse på dit brændeskur.

Placering af brændeskur, må det stilles i skel til nabo?

Du slipper formentligt for at søge byggetilladelse til brændeskuret, men du skal stadigvæk sørge for, at overholde lokalplanen - og undgå at bygge dit brændeskur i skel.

Lokalplanen der gælder i dit område bør kunnes findes på kommunens hjemmeside. Du kan derudover finde de på din grund gældende servitutter på Den Digitale Tinglysning.

En god tommelfingerregel omkring placering af brændeskur i haven, tæt på naboskel, vil være, at det placeres mindst 2,5 meter fra skellet...

I tilfældet af, at bygningens ydervæg eller tagryg, er mindre end 2,5 meter over terræn, og den samlede længde af alle bygninger ikke overstiger 12 meter, så må det formentlig godt sættes i skellet.

3 vigtige punkter omkring placering af brændeskur i skel:

 1. Overstiger det højeste punkt på brændeskuret IKKE 2,5 meter over terræn, så må det gerne stilles i skellet. Dertil kommer reglen om de samlede 12 meter.
 2. Dit brændeskur må IKKE have vinduer, døre eller andre åbninger mod skel.
 3. Regnvand må ej heller løbe ind på naboens grund. Du skal derfor opsamle vandet i en tagrende, så det holdes inde på din egen grund.

Du bør ligeså være påpasselig med placering af dit brændeskur tæt på huset. Mus o.lign. mindre dyr elsker at opholde sig i brændestabler.

Opsummering & konklusion

Efter gennemgang af mere end 3 brændeskure, har Caroline valgt Plus Cubic , som det bedste brændevæg i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 2 andre populære brændeskure, herunder bl.a. Plus Cubic & Plus Cubic, grundmalet sort.

2 ofte stillede spørgsmål om brændeskure

Hvordan bygger man et brændeskur?

Man kan bygge et brændeskur på mange forskellige måder. Søg inspiration online eller i dit lokale byggemarked.

Hvor tæt på nabogrunden må man sætte sit brændeskur?

Du må (ofte) sætte brændeskuret i skellet, hvis det højeste punkt på skuret IKKE overstiger 2,5 meter OG den samlede længde af alle bygninger ikke overstiger 12 meter.

Anbefalingerne er givet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
17 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5