Forglemmigej, alt du skal vide om blomsten!

Forglemmigej er en af de fineste blomster man kan få i haven. Blomsterhovederne er forholdsvis små og har en smuk lyseblå nuance i bladene. Det er et must-have til dig der elsker blomsterhaver, men så kender du den formentlig allerede. Forglemmigej kan bruges som bunddækkende plante, kantplante og selvfølgelig på egen hånd i et smuk blomsterbed. Jeg vil i denne artikel give dig al’ min viden om Forglemmigej, jeg håber du vil læse med.

Forglemmigej, alt du skal vide om blomsten!
Af Haveentusiast
Priser er opdateret i dag onsdag d. 21 april 2021, indholdet lørdag d. 2. januar 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 24. august 2020.

De forskellige Forglemmigej arter

Forglemmigej kommer flere forskellige arter. Arten afgør hvorvidt blomsten trives på mark, i skov eller i haven. Man bør derfor vælge den Forglemmigej art, som passer til der hvor den skal plantes. Til de danske haver er det selvsagt den der passer til haven, som er mest populær.

Jeg vil nedenfor forsøge og afdække de forskellige arter:

Forglemmigej frø til mark

Én Forglemmigej art er den til marken. Den gennemgår en række forskellige stadier fra frø til færdig og smuk mark-Forglemmigej blomst:

  • Kimplantestadiet, små runde blade
  • Det tidligere stadie, de små runde blade bliver til løvblade
  • En smuk mark-Forglemmigej blomst på 15-40 cm

De forskellige stadier kan beskrives således:

Det første stadie hvor frøet begynder og spire er blomstens kimplantestadie. Kimblade er kendetegnet ved og være næsten helt runde blade. Overfladen på bladene er tæt behåret, og de har en bladlængde på ca. 4-6 millimeter.

Det næste stadie er det tidlige stadie, hvor de små runde kimblade udvikler sig til deciderede løvblade. De små runde blade skifter form og bliver mere ovale. Bladene er fortsat med en tæt behåring, men er vokset til en 10-15 millimeter.

Når blomsten er forbi 1. og andet stadie kan den betegnes, som værende en voksen mark-Forglemmigej plante. Det er fortsat en mindre plante på en 15-40 cm. Planten er ru og har blomster siddende langs stilken. De smukke blå Forglemmigej blomster måler en 3-4 millimeter på på tværs.

En sjov detalje vil være, at der skal godt og vel 700 frø til én Forglemmigej mark plante. Frøene er mandel- eller dråbeformede. Alt efter hvem der ser. Overfladen på dem skinner og er glatte. De vejer ca. 0,3 gram per Forglemmigej frø.

Forglemmigej frø til skov

En skov-Forglemmigej er en opretstående plante der bliver op til, og mellem 20-50 cm. Man finder dem i haver, parker, vejsider og skove. Bladene er vekselstillede og kendestegnes ved:

  • Bladene nederst på stilken er stænglede, der hvor stænglen er vinget.
  • De øverste blade på stilen er ikke stænglede.
  • Bladene på stilken har en elliptisk- eller spadeform, alt efter hvem der ser.

Blomsterne på denne skov-Forglemmigej er mellem 6-8 millimeter brede. Blomsterne kan være hvide eller blå.

Det smukke ved denne art af Forglemmigej til skov er, at den er selvstående og flerårig. Den vokser derfor op år efter år. Så når foråret melder sin ankomst og jordbunden begynder og spire vil de første Forglemmigej begynde og dukke op i skovbunden.

Forglemmigej, “Blue Ball”, en god kantplante og snitblomst

Udover arterne til skov- og mark findes der også den lysende blå blomst, der blomstrer sent i foråret - Forglemmigej “Blue Ball”.

Planten er den perfekte kantplante og snitblomst, som vil gøre sig godt ved buske eller i en altan- eller plantekasse. Denne art leveres som en staude og man får den derfor leveret barrodet. Uden jord, så den bør derfor plantes kort efter modtagelsen.

Eng-Forglemmigej, “Nixenauge”

En eng-Forglemmigej kan til forveksling minde om den man finder i skoven.

Denne bliver op til 50 cm. høj, og er mere eller mindre glat i toppen, men med ebn behåret og kantet stængel.. Blomstens blade er lyseblå og i midten er den gul. Det skyldes de gule svælgskæl.

Forglemmigej er en staude og dermed en flerårig blomst

Vidste du, at Forglemmigej er en staude? En staude er betegnelsen for en flerårig plante, som år efter år dukker op igen. De overjordiske dele på en staude visner i kulde- og tørkeperioder, men de underjordiske dele overlever, og kommer derfor op år efter år.

Udplantning af Forglemmigej

Uanset arten af Forglemmigej man vil forsøge sig med, så anbefales det, at man planter frøene ud omkring midten af juli og frem til august. Det tager ca. to til tre uger førend frøene begynder og spire i jorden. Så man må væbne sig med tålmodighed.

Prik små huller i jorden der er godt og vel en halv centimeters dybde, og sæt frøene heri. Får dine Forglemmigej en god start vil de fremover vokse op år efter år.

Forspiring af Forglemmigej

Ligesom med andre planter, blomster o.l. der starter rejsen som frø - så kan man også med fordel forspire Forglemmigej.

Man kan også tage frøene fra sine egne planter og så dem igen. Forglemmigej afgiver store mængder af frø, som den frigiver og dermed formerer sig med. Du kan derfor næsten være sikker på, at du året efter vil have et større område med blomsten end du lagde ud med året før.

Forglemmigej i potte eller som staude

Vælger du og købe Forglemmigej i potte eller som staude bør de først plante den ud når frosten er aftaget. Vejret skal være lunt førend den kan overleve i jorden. Så plante den i foråret når solen er begyndt og tage fat og nattefrosten er på retur - så vil den få et godt udgangspunkt i jorden. Den vil dermed kunne nå og danne rigelig med rodnet, og dermed kunne modstå den kommende vinter.

Som alle andre stauder vil en Forglemmigej staude dog have godt af og blive gravet op og stillet frostfrit vinteren over.

Forglemmigej som bunddække og kantplante

Der er i sandhed tale om en plante med mange muligheder. Det er ligeså den oplagte bunddækkende plante til blomsterbede o.l. områder hvor jorden ellers vil være bar og sårbar for ukrudt.

Når man skal vælge bunddækkende planter bør man nøje overveje hvad bunddækket skal bestå af. De fleste ønsker noget der holder sig grønt året rundt, og har fine blomster i sommerperioden. Da Forglemmigej ‘forsvinder’ om vinteren er det den eneste ulempe, som du selvfølgelig bør kende til hvis du vælger denne til bunddække.

Det er dog en skøn plante der år efter år blomstrer på livet løs, formerer sig og kun bliver i større mængder året efter. Du vil med andre ord været garanteret en frodig have, alt imens, at du bekæmper ukrudtet.

Sådan plejer og passer du Forglemmigej

Som du måske har kunne fornemme i mit skrive ovenfor, er der tale om forholdsvis taknemmelig plante. Den kræver ikke nogen speciel pleje, og kommer frem år efter år.

Dog vil den, som alt anden beplantning, dog sætte pris på gødning og vanding når nødvendigt. Det vil samtidig hjælpe den til blomstringsperioden og i gang hermed.

Om vinteren bør du dog dække området til. Til afdækning kan du bruge blade, grangrene eller flis.

Bedøm denne artikel
53 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5