Hjemmelavet fluefælde: Sådan laver du en fluefanger (Guide)

Hjemmelavet fluefælde: Sådan laver du en fluefanger (Guide)

Fluer kan være til stor gene. Jeg kigger i denne artikel nærmere på, hvordan du kan lave en hjemmelavet fluefælde, der ikke er giftig, men som er effektiv til at fange de små bæster. Materialerne har du sikkert i forvejen. Har du børn er det oplagt at inddrage dem i dette lette DIY projekt. Som alternativ til den hjemmelavede fluefanger, så kan du også læse mere om. hvordan du kan udstyre hjemmet med en Venus fluefanger, altså en kødædende plante, som kan være særdeles effektive fluefangere.

Af Havekalenderens haveguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret tirsdag d. 14. september 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 8. september 2021.

Guide - Hjemmelavet fluefanger af plastikflaske

Som lovet får du her min guide til, hvordan du laver en super effektiv fluefanger ud af ting, langt de fleste allerede har liggende i skuffen eller som de ellers ville smide ud. Det gør det til en utrolig budgetvenlig fluefanger, som kan laves uden, at du skal styrte rundt i hobbyforretninger efter materialer.

Det skal du bruge:

 • En plastikflaske
 • Hobbykniv (En spids saks kan også anvendes)
 • Snor
 • En tusch
 • Vand
 • Sukker

Sådan gør du trin for trin

 1. Skær flasken over

  Det første du skal gøre er at skære toppen af flasken. Det kan du gøre med en hobbykniv eller med en spids saks. Husk at passe på fingrene.

  Snittet skal lægges 6 - 10 cm nede på flasken, der hvor flaskehalsen er gået over i flaske krop. På den måde får du, hvad der ligner en tragt.

 2. Placer tragten

  Når du har skåret den øverste del af plastikflasken af, så vender du den om, så den ligner en tragt og sætter den fast inde i den øverste del af den afskårne flaske. På den måde leder tragten fluerne ind i flasken, hvor de ikke har mulighed for at komme ud igen.

 3. Gør fluefangeren klar til ophæng

  Nu er fluefangeren som sådan klar. Nu mangler du kun at bestemme dig for, hvor og hvordan du ønsker at hænge fluefangeren op. Du kan sagtens hænge en fluefanger ned fra loftet ved at smelte 2 huller i kroppen af flasken, som du kan trække et stykke snor igennem og lave et ophæng. Du kan også vælge at binde flasken fast til et nedløbsrør, en stolpe eller lignende.

 4. Ophæng fluefangeren strategisk

  Det er en god idé at lave flere fluefangere, når du er i gang. På den måde kan du placere en eller flere udenfor, hvor de vil kunne opsamle fluerne, inden de flyver ind i boligen. Du bør også have én eller flere fluefangere monteret indendørs, til at opsnappe de fluer der ikke er gået i dem, du har hængt udendørs.

 5. Hæld fluelokkemiddel (sukkervand) i flasken

  Du mangler nu kun at hælde fluelokkemiddel i flasken. Sukkervand er effektivt til at lokke fluerne ind i flasken. Du kan også vælge at bruge honning, men det er langt dyrere. Sukkervand laver du ved at koge vand og sukker sammen, indtil sukkeret er opløst (ca. 10 min). Derefter skal sukkervandet køle af, til det er lunkent. Ellers smelter plastikflasken, når du heler det i.

Dekorer din hjemmelavede fluefælde

Din fluefælde er lige effektiv til at fange fluer, om du udsmykker den eller ej. Men det kan alligevel være en god idé at dekorere din fluefanger, så den bliver en pyntegenstand i hjemmet frem for bare en fluefanger.

Dekorerer du flasken, så den ikke længere er gennemsigtig, så slipper du også for at se de tilfangetagne fluer.

Du kan dekorere en fluefanger med alt fra acrylmaling, til gavepapir. Du kan også binde snor omkring flasken eller lave decoupage med servietter. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Venus fluefanger - Den kødædende plante der elsker fluer

Hvis ikke du har mod på et DIY projekt som med flaske-fluefangeren, men stadig gerne vil have hjælp til at fange fluerne i hjemmet, så kan du overveje en venus fluefanger.

Venus fluefanger, som også kaldes for Dionaea, er en kødædende plante, som gerne fanger fluer, myg og andre insekter. Der findes i alt knap 1000 forskellige arter, og underarter af kødædende planter verden over, men Venus fluefanger er en af de mest kendte.

Det Venus fluefanger nok er mest kendt for, er det tandsæt med spidse “tænder”, som er parat til at klappe sammen om den stakkels flue, så snart den rører en af de stive hår, der er fyldt med tillokkende pollen.

Venus fluefanger kan ikke trives udendørs i Danmark, men du kan sagtens holde den i din vindueskarm eller i et opvarmet drivhus.

Sådan plejer du en Venus fluefanger kødædende plante

Kødædende planter foretrækker næringsfattig jord og Venus fluefanger er ingen undtagelse. En god jordblanding vil være 2 dele ugødet spagnum blandet med 1 del sand.

Om sommeren (fra marts til september) vil Venus fluefanger gerne stå så lyst som muligt og gerne i fuld sol, et sydvendt vindue vil derfor være optimal. Samtidig holder Venus fluefanger af fugt og du skal derfor sørge for, at holde planten fugtig om sommeren. Har du en vandforstøver, så kan du også give planten et par sprøjt et par gange om ugen.

Om vinteren skal Venus fluefanger flyttes, så den står køligt ved en temperatur på mellem 6 og 12 grader. Jorden skal fortsat holdes fugtig, men ikke i samme grad som om sommeren.

Du må aldrig gøde en Venus fluefanger, det vil slå den ihjel. Men du må gerne give den næring ved at fodre den med insekter, når fælderne står åbne. Fælderne må aldrig tvinges op.

Hvorfor fanger Venus fluefangeren fluer?

Når kødædende planter fanger insekter, så er det fordi at planten er afhængig af de næringsstoffer, der er i insekterne. En flue indeholder for eksempel store mængder kvælstof og fosfor som planten har brug for. Derfor har de udviklet denne evne til at fordøje levende organismer.

Kødædende planter har samtidig den fordel, at de kan vokse i næringsfattig jord og ligeledes i surbundsjord. Det er steder, hvor andre planter har svært ved at trives og den kødædende plante har derfor ingen konkurrence, når det kommer til at lokke insekter til med pollen.

Hvordan fanger en kødædende plante fluer?

En kødædende plante, som Venus fluefanger, bruger nektar til at lokke insekter til. Den tillokkende nektar sidder langs kanten af Venus fluefangerens “tandsæt”, når insekter kommer i berøring med denne nektar, så bedøves og falder ned i planten som straks begynder at omsætte det.

Du skal være opmærksom på, at du aldrig må fodre dine kødædende planter med kød, da planterne er designet til at optage små mængder protein af gangen og slet ikke kompleks protein som der er i okse-, gris eller fjerkræ.

Fritgroende kødædende planter i Danmark - Herhjemme har vi faktisk også kødædende planter i naturen. Det er arter af Blærerod- og Soldug familien. Den mest kendte kødædende plante er dog Dionaea, herhjemme bedst kendt under navnet Venus fluefanger.

3 andre kendte kødædende planter som du kan dyrke i din vindueskarm

Det kan godt være, at Venus fluefanger med det latinske navn Dionaea er den mest kendte kødædende plante, men der findes 3 andre varianter, som også er super spændende og som let kan dyrkes i din vindueskarm.

Soldug

Soldug med det latinske navn Drosera er en staude, som vokser i forskellige variationer i hele verden på nær Antarktis.

Rundbladet soldug vokser i Danmark og er en kødædende plante. Planten har en masse små klæbrige kirtler, indeholdende nektar, som de lokker insekterne til med. Nektaren kan ligne bittesmå dugdråber.

Planten holder af at bo i de mest hårdføre egne af landet, hvor jorden er næringsfattig. De vil til gengæld gerne stå meget lyst uden at stå i direkte sol.

Soldug kan godt tåle kortvarig frost og de fleste planter overlever derfor vinteren i Danmark.

Kandebærer

Kandebærer, som på latin hedder Nepenthes, har brug for en temperatur året rundt på mindst 15 grader. Det er derfor en plante, du kan nyde i din vindueskarm, men ikke udendørs i Danmark.

Kandebærer vil gerne stå lyst og varm men ikke i direkte lys. Den vil have en næringsfattig jord og så elsker den at blive holdt fugtig med en forstøver. Kandebærer må aldrig tørre ud.

Fluetrompet

Fluetrompet som på latin hedder Sarracenia er en af de mere hårdføre kødædende planter. Den vil gerne stå lyst og varmt, men den kan faktisk godt tåle en smule frost og med lidt held vil du godt kunne holde den i haven.

Du skal dog være opmærksom på at denne plante har en “duft” af råddenskab, som de fleste finder frastødende.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
16 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5