Hvordan planter man i drivhus?

har du en drøm om et dejlig drivhus eller orangeri, hvor dine grønne interesser kan blomstre og spire? Så læs med her i guiden neden og få inspiration og hjælp til dit drivhus-projekt, og ikke mindst information omkring hvordan man planter i drivhus.

Hvordan planter man i drivhus?
Af Haveentusiast
Priser er opdateret i dag onsdag d. 21 april 2021, indholdet lørdag d. 2. januar 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 2. september 2020.

Hvordan planter man i et drivhus?

Det er uden tvivl et emne, som der er delte meninger om. Nogen foretrækker kapilærkasser med vand i og en plantesæk på toppen hvori afgrøden står. Andre foretrækker potter, krukker, plantekasser o.l. alternativer.

Du vil her i artiklen få input til hvordan man planter de mest populære afgrøder i drivhus. Det er ikke spor svært, og når man først har gjort det én gang - så bliver det som en leg året derpå.

Har du ikke allerede i dag et drivhus, men blot drømmen - så handler det i første omgang om, at finde det rette drivhus, som kan opfylde dine ønsker. Har du allerede et drivhus springer du selvfølgelig blot let og elegant forbi dette afsnit og ned til den egentlige guide.

Vælg det rette drivhus

Skal drømmen om drivhus i haven gøre til virkelig, er der er et par småting, du bør overveje, før du går ud og investerer.

Du bør først og fremmest gøre dig nogle overvejelser omkring, hvad formålet med dit kommende drivhus skal være. Skal det være et dyrkningshus med forskellige afgrøder og / eller orangeri med plads til bord og stole? Eller er det nærmere et ekstra rum i haven, hvorfra og i du kan nyde det grønne i al slags vejr?

Når du kender dit præcis behov og ønske, er det langt nemmere at finde det bedste drivhus til netop dig.

Når du har fundet drivhuset til den bedste pris, fået det fragtet hjem og opsat i haven - kan du begynde at overveje, hvilke skønne planter og urter, du gerne vil dyrke.

Sådan planter du de 5 mest populære afgrøder i drivhus

Når du skal vælge afgrøder til drivhus er det selvsagt vigtigt, at du vælger nogle, som er beregnet til dyrkning i drivhus. Der findes f.eks. både agurker og tomater, der skal plantes på hhv. friland eller i drivhus.

Nedenfor finder du de mest populære afgrøder i drivhus, og forklaring på hvordan man planter dem i drivhus.

Sådan planter man tomater i drivhus

Når det kommer til tomatplanter findes der et hav af forskellige sorter. Du kan læse mere om tomatplanter og de forskellige sorter lige her på havekalenderen.dk.

En tomatplante der egner sig godt til drivhus kunne være den almindelige tomatplante Gemini, men igen, findes rigtig mange at vælge imellem alt efter ønske til smag - og farve!

En typisk tomatplante i drivhus kan bære helt op til 175 af de små cherry-tomater, som er blevet en populær spise rundt om i det danske land, og en hyppig gæst i de danske drivhuse.

Busk-tomater, som ikke skal hænges op er lettere at dyrke, men udbyttet er ej heller så stort, og de tager en hel del plads.

Tomater er som udgangspunkt selvbefrugtende planter. De er derfor ikke afhængige af, at der skal findes andre tomatsorter i samme drivhus eller i nærheden for den sags skyld. Det er vinden og insekterne der befrugter tomatplanter.

Har du ikke så mange insekter i dit drivhus, så ryst dine planter når den blomster. Det vil tiltrække insekterne. Taber planterne blomsterne, slydes det ofte, at der er for varmt i drivhuset.

Tomatplanter trives bedst ved 20 - 25 grader.

Sådan planter man agurk i drivhus

Er man tidligt ude og sår sine drivhus agurker i marts, kan man få lækre sprøde og spiseklare agurker i juni!

Agurker kræver en hel del vand, men den har derimod kort fra planten blomst til høst af en spiseklar agurk. Fra blomst til høst går der ca. 4 - 5 uger.

En typisk agurkeplante giver op til 15 store agurker.

Agurker har brug for en hel del mere sol end f.eks. tomater. De kan derfor med fordel vokse langs sydsiden af dit drivhus. Står dit vægdrivhus i forvejen op af en sydvendt gavl vil det være en helt perfekt placering for dine agurkeplanter.

Efter den første høst kan planten tage en pause, inden den igen sætter i blomst og giver flere agurker. Man kan også med fordel nipse de første blomster af planten, og dermed lade den få godt fat inden man lader den give agurker.

Sådan planter man peberfrugter i drivhus

Vi kan nok alle blive enige om, at peberfrugter er en flot grøntsag. Den er faktisk også sjov at dyrke.

En peberfrugtplante har brug for noget at støtte sig op ad. Det kunne f.eks. være en bambuspind, som du formentlig allerede har fundet frem til de andre planter i drivhuset, som også har brug for lidt støtte i deres opadgående vækst.

En typisk peberfrugt plante giver 5 frugter. Peberfrugter er følsomme overfor skadedyr, hvorfor man med fordel kan dyrke dem i krukker, så evt. angrebne planter let kan fjernes fra de andre.

Sådan planter man chilipeber i drivhus

Chiliplanter er forholdsvis taknemmelige. Man må gerne fra tid til anden knipse toppen af planten, så den får en tæt og fin vækst.

Chili er også en plante der vil sætte pris på støtte fra en bambuspind. Den trives bedst ved 20 grader døgnet rundt.

Den må ikke tørre ud, men ej heller drukne i vand.

Sådan planter man krydderurter i drivhus

Krydderurter kan købes i supermarkedet for alt mellem 10 og 30 kr. pr plante. Der er dog intet som at kunne gå i sit eget drivhus og nippe de krydderurter af, som man skal bruge til aftensmaden. De mest populære krydderurter i drivhus er f.eks.:

  • Basilikum
  • Citrongræs
  • Citronmelisse
  • Persille

Alle fire krydderurter på listen ovenfor stortrives i drivhuset i både for- og efterår.

I sommermånederne; juni, juli og august - kan man med fordel flytte sine krydderurter ud i det fri og plante meloner i stedet. Meloner dyrkes i øvrigt ligesom agurker, men de har modsat agurker et behov for aktiv bestøvning. Det gøres ved at gnide hanblomst mod hunblomst. Man kan genkende hunblomsten ved frugtanlægget i bunden af melonblomstem.

Bedøm denne artikel
46 stemmer, gennemsnit: 4.9 / 5