Kan planter blive solskoldet? (Ja, læs hvornår de må vandes)

Kan planter blive solskoldet? (Ja, læs hvornår de må vandes)

Solen bager, termometret er godt rødt og du har selv et stort behov for væske, men hvad med dine planter? Kan planter blive solskoldede, og bør du vande dem midt på dagen? Planter kan godt blive solskoldet, hvis du vander deres blade midt på dagen. Bliv klogere på vanding i solen og hvornår på dagen man bør vande sin have lige her i artiklen.

Af Håndværker
Indholdet er opdateret mandag d. 19. juli 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 2. maj 2021.

Planter kan godt blive solskoldet og få svedne blade

Går man i haven og vander sine planter midt på en sommerdag i fuld sol, så vil de med stor sandsynlighed få svedne blade.

I gartnerfaget, og i daglig tale, hedder det sig, at planterne blive solskoldede.

Efter vanding af planterne vil der ligge små vanddråber ovenpå bladene. De små vanddråber vil fungere som en lup (brændeglas). Når solen brænder igennem dråberne vil der komme små brændte og svedne pletter ovenpå bladene.

Skal du på ferie el.lign. og er midt på dagen i fuld sol den absolutte sidste chance for at vande havens planter, så bør du vande jorden og IKKE deres blade. Læg haveslangen helt ned ved jorden og vand med lille vandstyrke, så du ikke sprøjter på bladene.

Hvornår på dagen er det bedst at vande planter?

Det bedste tidspunkt at vande planter i haven er efter solnedgang.

Gør du dig i havevanding, så bør det gøres efter solnedgang. Vand du, mens solen bager fra en skyfri himmel, fordamper 40 - 50 % af vandet inden det siver ned i jorden.

Vand jorden grundigt og få gange (ingen sjatvanding!)

Når det kommer til havevanding, så er der mange tilgange hertil. Nogle metoder er korrekte, nogle er i gråzonen og så er der dem, som f.eks. at vande i solskin, man bør holde sig langt fra.

En god tommelfingerregel vil være, at jorden skal have 20 - 30 mm vand pr vanding. Det tilsvarer ca. 20 - 30 liter vand pr m2.

Har du en tæller på din vandslange, så kan du måle det præcist, men ellers anskaf dig en god regnmåler. Med en regnmåler kan du også holde styr på, hvor meget vand jorden har fået.

Vand grundigt og drop sjatvanding - Sjatvander du dine planter med små mængder vand, så vil planterne sætte mange rødder i nærheden af jordoverfladen. Det vil gøre planterne mere udsatte for tørkeskader, da det selvsagt er jorden tættest på overfladen, der først udtørrer, når solen bager på en sommerdag.

Konklusion

Konklusionen er klar - planter kan blive solskoldet på deres blade. Vand i aftentimerne og nyd selv solen i dagtimerne.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Frank

Frank er tidligere håndværker, men nu pensioneret, og han er vores gør-det-selv mand her på Havekalenderen.dk

2 ofte stillede spørgsmål til vanding i solskin

Planter kan godt blive solskoldet, hvis de bliver vandet midt på dagen i fuld sol. Ved vanding vil der lægge sig små vanddråber på bladene, der virker som en lup. Når solens stråler brænder igennem vanddråben vil bladet få solskader.

Man bør vande planter i haven i aftentimerne. Solen står lavt og jorden har hele natten til at absorbere vandet fra vandingen.

Bedøm denne artikel
11 stemmer, gennemsnit: 5 / 5