28 robotplæneklipper spørgsmål & svar, som du bør kende!

Er du parat til at kaste håndklædet i ringen og erkende at græsslåning bare ikke er dig? - Så er det på tide at investere i en robotplæneklipper. Det har rigtig mange andre danske haveejere allerede gjort. I denne artikel besvarer vi de 28 mest stillede spørgsmål om robotplæneklipperen, så du let kan navigere rundt i markedet for robotplæneklippere og finde den robotplæneklipper, der skal hjem til dig og bo. Eller blive klogere på den du allerede har.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret tirsdag d. 11. maj 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 1. maj 2021.

De 25 oftest stillede spørgsmål om robotplæneklipper + de 3 hyppigste spørgsmål om installation af robotplæneklipper

1. Har min haves størrelse betydning for hvilken robotplæneklipper jeg skal vælge?

Ja, din haves størrelse har en afgørende betydning for, hvilken robotplæneklipper du skal vælge. Der er nemlig forskel på hvor stort et areal, de forskellige modeller kan dække.

Du bør derfor måle din græsplæne op, så du ved, hvor stor den er og derefter sikre dig, at du vælger en robotplæneklipper, der har kapacitet til at dække området og lidt til.

Som oftest kan man dele robotplæneklippere op i 3 grupper. Til små plæner på op til 500 m2, til mellemstore plæner på op til 1000 m2 og til parklignende plæner på op til 2500 m2.

2. Har min græsplænes opbygning betydning for hvilken robotplæneklipper jeg skal vælge?

Ja, din græsplænes opbygning kan i nogle tilfælde stille større krav til robotplæneklipperen. Det er blandt andet tilfældet, hvis du har en græsplæne, der er delt op af flisegange eller lignende.

Er det tilfældet med din græsplæne så bør du vælge en robotplæneklipper, der kan klippe mere end én zone. På den måde kan du programmere den, så den selv kører fra den ene side af flisegangen til den anden.

Det kræver selvfølgelig at flisegangen ikke er højere hævet, end at robotplæneklipperen kan køre over.

3. Min græsplæne skråner - kan jeg stadig bruge en robotplæneklipper?

Ja, du kan sagtens få fornøjelse af en robotplæneklipper, selvom din græsplæne skråner. Det kommer selvfølgelig an på, hvor stejl stigningen er på din plæne.

Indtil for nylig var den maksimale stigning som en robotplæneklipper kunne klare mellem 30 og 40 grader. Det dækker langt de fleste græsplæner i Danmark.

Har du en græsplæne med en endnu kraftigere stigning, så kan du i dag få robotplæneklippere der kan klare helt op til 60 graders stigninger.

Kan robotplæneklipperen køre på en græsplæne der er ujævn?

4. Vil mine naboer blive generet af lyden fra min robotplæneklipper?

Nej, hvis du vælger en lydsvag robotplæneklipper, så kan du sagtens holde din plæne pæn uden, at det er generende for naboerne.

Der er sket en stor udvikling med teknologien af robotplæneklippere. Det betyder også, at de fleste modeller i dag er særdeles lyssvage. Du kan derfor sagtens sætte din robot til at slå græs en søndag uden at spolere din egen eller naboens fridag med larm.

5. Hvordan kan jeg tyverisikre min robotplæneklipper?

Du kan tyverisikre din robotplæneklipper med blandt andet PIN kode og GPS. Nogle robotplæneklippere har en PIN-kode sikkerhedsløsning, som gør det umuligt at programmere robotplæneklipperen uden den rigtige kode.

Ved nogle modeller vil det faktisk aktivere en akustisk alarm hvis du indtaster den forkerte PINkode 3 gange i træk. Det gør robotplæneklipperen ubrugelig for tyven.

Der er også robotplæneklippere som har en indbygget GPS. Den indbyggede GPS giver dig mulighed for til enhver tid via din smartphone at kunne checke hvor din robotplæneklipper befinder sig. Bliver den stjålet kan du altså let tracke den.

Tyvene kender både til PIN koden og GPS´en og derfor er tyveri af robotplæneklippere et sjældent syn.

6. Jeg har glemt PIN koden til min robotplæneklipper - hvad gør jeg?

Hvis du har glemt PIN koden til din robotplæneklipper, så har du mulighed for at nulstille koden gennem forhandleren. Forhandleren nulstiller dog ikke koden for hvem som helst.

Det kræver, at du har et købsbevis, altså en kvittering, der beviser, at du er den lovlige ejer af robotplæneklipperen. Det er derfor vigtigt, at du gemmer din kvittering et sikkert sted.

7. Kan jeg programmere min robotplæneklipper via en app?

Ja, de fleste nyere robotplæneklippere giver dig mulighed for at betjene dem via en app på din smartphone eller tablet.

Via app'en har du adgang til alle programmerings funktioner og det er derfor slut med at sidde foroverbøjet over robotplæneklipperens display, når der skal ændres i indstillinger.

App'en gør det muligt for dig at være i kontakt med din robotplæneklipper uanset, om du er hjemme, på arbejde eller ligger på en solseng på en ferieø.

8. Har en robotplæneklipper forudprogrammerede klipperuter?

Ja, robotplæneklipperen har altid flere forudprogrammerede klippeprogrammer ,der gør at du kan sætte din robotplæneklipper i gang med at arbejde, så snart du har lagt kantkablet.

De forudprogrammerede klipperuter sikre, at græsset bliver klippet fra forskellige vinkler, så der ikke opstår slidspor i din græsplæne. Det vil opstå, hvis robotplæneklipperen altid kører den nøjagtig samme rute.

9. Er det svært at programmere en robotplæneklipper?

Nej, teknologien i robotplæneklipperen er i dag så udviklet, at brugervenligheden også er i top. Det betyder, at der er hjælp at hente hele vejen, når du skal programmere din robotplæneklipper og ligeledes, når du de første gange skal lære de forskellige menuer i app'en at kende.

App'en er så intelligent, at den fører dig igennem hele processen skridt for skridt, så du ikke kan lave fejl. Det eneste du skal forholde dig til er, hvilken klippelængde du foretrækker og på hvilke tidspunkter, du ønsker at robotplæneklipperen skal køre.

10. Hvad er et bio klip?

Et bio-klip bliver også kaldt for et komposterings klip og det er en funktion de fleste robotplæneklippere tilbyder. Ved et bio-klip bliver græsset slået så ofte, at de afklippede græsstrå ikke er særlig lange.

Fordi de er så korte så falder de ned mellem græsstråene, hvor de lægger sig på jordoverfladen og komposteres. Altså bliver omdannet til muld igen.

Det komposterede græs giver din plæne en masse vigtig næring, så du slipper for helt eller delvist at skulle bruge kunst- eller plænegødning.

11. Går robotplæneklipperen i stykker, hvis der ligger grene på græsplænen?

Nej. Det er altid en god idé at gennemgå plænen med mellemrum og fjerne nedfaldne grene og frugt og ligeledes fjerne børne- og hundelegetøj for at være på den sikre side.

De fleste robotplæneklippere har dog en sensor, der får dem til at stoppe, hvis de støder på en forhindring. Er forhindringen næsten i højde med græsplænen, så kan du dog risikere, at robotplæneklipperen kører henover. Pinden vil bare blive komposteret, men legetøj vil blive ødelagt og det kan også forvolde skade på robotplæneklipperens blade.

12. Kan jeg anvende en robotplæneklipper selvom jeg har blomsterbede integreret i græsplænen?

Ja, det kan du sagtens. Robotplæneklipperen kan sagtens navigere rundt på din plæne, selvom du har ét eller flere blomsterbede, højbede, små terrasser eller lignende.

Det kræver blot, at du lægger kantkabel langs kanterne for at indikere overfor robotplæneklipperen, hvor den må klippe til.

Blomsterbede mm der er integreret i græsplænen er altså ingen forhindring for at få en robotplæneklipper. Det kræver bare lidt ekstra kantkabel.

13. Kan jeg anvende en robotplæneklipper selvom min græsplæne er delt i to af en havesti?

Ja, du kan højst sandsynligt godt anvende en robotplæneklipper, selvom din have er opdelt i mere end én zone.

Det kræver, at du køber en robotplæneklipper, der kan klippe i mere end én zone og så er den afgørende faktor, om forhindringen (havestien eller lignende) som ligger mellem de to zoner, er i niveau med græsplænen, så robotplæneklipperen uhindret kan slukke for klippe mekanismen og kører over forhindringen.

14. Skal jeg selv rive græs sammen efter robotplæneklipperen?

Nej, fordelen ved en robotplæneklipper er jo netop, at du ikke længere behøver fysisk at deltage i pleje af plænen.

Robotplæneklipperen kører og slår din græsplæne regelmæssigt, så græsset aldrig når at blive voldsomt langt. Det betyder også. at det afklippede græs ikke lægger sig som en tyk dyne over græsplænen. hvor det kan kvæle græsset så det får gule pletter.

15. Slipper jeg helt for at slå græs hvis jeg køber en robotplæneklipper?

Om du selv er nødt til at trimme visse områder af plænen kommer helt an på hvordan din græsplæne er opbygget.

I dag kan du få robotplæneklippere, der er smalle og derfor kan komme igennem de fleste passager. Men har du særlig smalle passager eller steder i din have, hvor stigningen er for stor i forhold til robotplæneklipperens kapacitet, så vil du selv være nødt til at trimme disse områder.

16. Hvor ofte skal jeg lade robotplæneklipperen køre?

Du bør tilpasse hyppigheden af græsslåning til væksten af græsset. Det betyder som oftest, at du i forårssæsonen skal klippe græsset 2 - 3 gange om ugen. Det er nemlig i forårsmånederne, at græsset vokser mest.

Har robotplæneklipperen slået græsset 2 - 3 gange om ugen i foråret, så kan du sikkert godt sætte det ned til 1 - 2 gange, når vi når hen på sommeren, hvor græsset aftager i vækst. Det kommer selvfølgelig helt an på om det er en tør eller våd sommer i Danmark.

Sørg for at fortsætte med at klippe plænen helt frem til væksten stopper. Det er som regel i oktober måned. Hvis græsset overvintre for langt, så risikere du sygdomme som sneskimmel og mosangreb.

17. Kan en robotplæneklipper kun klippe helt kort græs?

Nej, robotplæneklippere har som regel mellem 3 - 7 forskellige klippe trin, du kan vælge mellem. Den maksimale højde er omkring 10 cm. Det er langt fra den samme højde, som traditionelle plæneklippere kan tygge sig igennem.

Er din plæne derfor super lang, når du anskaffer dig en robotplæneklipper, så anbefaler vi, at du slår den først med en traditionel plæneklipper.

Når du først har robotplæneklipperen kørende på plænen, så behøver du aldrig at bekymre dig om græs, der er for langt igen.

18. Kan en robotplæneklipper tåle regn?

Ja, du behøver ikke at bekymre dig, hvis din robotplæneklipper bliver fanget i regnvejr. En robotplæneklipper er robust og er designet til at opholde sig udendørs. De vigtige komponenter i robotplæneklipperen er derfor forsvarligt forseglet.

De fleste robotplæneklippere har også en regnsensor, som afbryder klipningen og sender robotplæneklipperen retur til ladestationen.

Dette sker ikke fordi robotplæneklipperen ikke kan tåle vand, men fordi græsset ikke har godt af at blive slået når det er tungt af regn.

19. Kan en robotplæneklipper overophede?

Du kan sagtens lade din robotplæneklipper arbejde på en varm sommerdag. Det kan den sagtens holde til. Du bør dog ikke lade den køre i timevis, hvis temperaturen er over 25 grader.

Der hvor du primært bør beskytte din robotplæneklipper fra solen, er når den ikke er i brug. Når robotplæneklipperen ikke er i brug, så har den ikke godt af at stå i direkte sol. De høje temperaturer vil forkorte levetiden på batteriet og du vil opleve at batteriet hurtigere og hurtigere aflader.

Dette problem kan løses ved at købe en garage til din robotplæneklipper.

20. Bør jeg købe en garage til min robotplæneklipper?

Vi anbefaler altid, at du køber en garage til din robotplæneklipper. En garage forlænger nemlig levetiden på din robotplæneklipper betragteligt.

Nogle mærker tilbyder robotplæneklipper garager, der passer perfekt til modellen. Er det ikke tilfældet, med den model du allerede har eller gerne vil købe, så er det muligt at tilkøbe en garage, der passer til alle modeller.

En garage beskytter din robotplæneklippers batteri mod overophedning og den beskytter den mod skidt og snavs, så den holder sig pæn længere.

21. Hvad hvis det regner, når robotplæneklipperen er programmeret til at slå græs?

Robotplæneklipperen er intelligent og den er udstyret med en regn sensor, som straks mærker, når de første regndråber kommer.

Når den registrere regn, så afbryder den klipningen og kører tilbage i sin ladestation. Dette sker ikke, fordi robotplæneklipperen ikke kan tåle vand, men fordi plænen ikke har godt af at blive slået, når den er våd.

22. Hvordan vedligeholder jeg en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper kræver ikke særlig meget vedligeholdelse. Det anbefales, at du med mellemrum vender den og sikre dig, at der ikke sidder klumper af græs i maskinen. Dette må selvfølgelig kun gøres, når maskinen er slukket.

Hvis det er tid til at få lavet service på din robotplæneklipper, så skal du finde det nærmeste autoriserede serviceværksted. Kender du det ikke i forvejen, vil du typisk kunne finde det på forhandlerens hjemmeside eller ved at spørge deres kundeservice.

23. Hvor lang levetid er der på en robotplæneklippers batteri?

Levetiden på batteriet afhænger helt af hvilken model robotplæneklipper, som du har valgt. Det afhænger også af, hvordan du har opbevaret batteriet.

Har batteriet / robotplæneklipperen slået i fuld sol en hel sommer, så vil batteriet hurtigere aflades. Batteriet er nemlig varmefølsomt.

Sørger du derimod for at have en garage eller anden overdækning, som din robotplæneklipper står under ,når den ikke er i brug, så vil du kunne forvente en levetid på batteriet på mellem 2 - 4 sæsoner. Igen afhængig af, hvilken model der er tale om.

24. Kan jeg bruge min robotplæneklipper mere end ét sted?

Ja du kan godt bruge din robotplæneklipper mere end ét sted. Det kunne for eksempel være hjemme i din private bolig samt i sommerhuset.

Det vil dog kræve, at du køber ekstra kantkabel samt en ekstra ladestation.

25. Må min robotplæneklipper stå ude hele året?

Nej. Din robotplæneklipper bør kun stå ude i græssets vækstsæson. Altså fra det tidlige forår når frosten er væk og til det sene efterår inden frosten kommer.

En robotplæneklipper er nemlig følsom overfor frost. Vi anbefaler at du stiller den i en indendørs garage eller lignende hvor den kan overvintre sikkert.

Installations spørgsmål om robotplæneklipperen

26. Hvordan installerer jeg en robotplæneklipper?

Det er utrolig enkelt at komme i gang med at bruge en robotplæneklipper. Det første du skal gøre er, at lægge kantkablet ud langs kanterne af din plæne, så robotplæneklipperen ved hvor den må køre.

Derefter skal kantkablet kobles til ladestationen, hvor robotplæneklipperen står når den ikke er i brug.

Når det er gjort mangler du bare at programmere din robotplæneklipper. Det gøres på displayet eller via en app. Det er utrolig enkelt at betjene og du bliver guidet gennem menuerne.

27. Medfølger der kantkabel når jeg køber en robotplæneklipper?

Ja, i 99 % af alle tilfælde vil kantkabel være en del af pakken. Det er dog ikke sikkert, at der er kantkabel nok i forhold til din græsplænens størrelse og udformning.

Det er dog ikke nogen katastrofe. da du sagtens kan tilkøbe alt det kantkabel, som du har brug for. Det er en rigtig god idé at måle haven op med et målebånd frem for bare at tage et skøn.

Husk også at integrerede blomsterbede og havegange også skal afgrænset af kantkabel.

28. Skal robotplæneklipperens kantkabel graves ned i jorden?

Nej. I langt de fleste tilfælde kan du nøjes med at lægge kantkablet ud i jordoverfladen langs græsplænens kant. Til kantkablet medfølger der clips, som du kan bruge til at fæstne det til jorden.

Fordi kantkablet ikke skal graves ned, så er det hurtigt lagt ud.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
31 stemmer, gennemsnit: 4.9 / 5