Bedste kompostkværn: Se de 7 udvalgte kompostkværne til grene & blade i 2021

Bedste kompostkværn: Se de 7 udvalgte kompostkværne til grene & blade i 2021

Den bedste kompostkværn til grene og blade er den der effektivt kværner haveaffald til kompost, så det kan bruges rundt omkring i haven. Med en kompostkværn sparer man turen på genbrugsstationen med sit haveaffald og man får en god kompost, som ellers koster mange penge. Bliv klogere på valg af den rigtige model til netop dit behov i haven og se hvilke kværne vi anbefaler lige her i artiklen.

Af Havekalenderens haveguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret mandag d. 30. august 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 2. juni 2021. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.
Bosch AXT 25 TC kompostkværn

Konklusion: Her er den bedste kompostkværn

Bosch AXT 25 TC kompostkværn er udvalgt af Caroline, som den bedste kompostkværn i september 2021.

Bedste

Købsguide

Købsguide til valg af kompostkværn til haveaffald

Med den bedste kompostkværn er det let at få ryddet haven for afklippede grene, som du ellers skulle have kørt på forbrændingen. Flis er perfekt som bunddække, fordi det holder på fugten og forhindre ukrudt i at gro.

Når du køber en kompostkværn, så bliver du hurtigt selvforsynende i flis til haven og din kompostbunke kan du hellige til bløde plantedele, der hurtigt kompostere sig selv. Vælg en kompostkværn med opsamler hvis du gerne vil undgå at skulle samle op.

Der er mange kompostkværne på markedet. Ikke alle er lige gode. Jeg har her samlet de kompostkværne som har fået de bedste anmeldelser fra eksperterne og flest rosende ord med på vejen fra forbrugerne. Efter præsentationen kan du finde en masse nyttig viden om kompostkværne og dens funktioner.

3 gode råd til dig der skal til at købe kompostkværn

 1. Valsekværn eller knivkværn - Der findes overordnet to typer kompostkværn. Dem med valsekværn og dem med knivkværn. Valsekværnen er den dyreste, men også den mest lydsvage.
 2. Maks. diameter på grene - Det er en god idé, at holde fokus på hvor tykke grene du kan køre igennem kompostkværnen. Kig på bunken af kvas og grene der skal laves til flis og foretag dit valg på baggrund af det.
 3. Opsamler eller ej - For nogen er det vigtigt, at det sviner mindst muligt når der laves flis. Er du en af dem bør du overveje en kompostkværn med opsamler.

Hvilken kompostkværn er bedst i test?

1. Bosch AXT 25 TC kompostkværn

Bosch AXT 25 TC kompostkværn

Bosch kompostkværn

Bosch AXT 25 TC Kompostkværn - 600803300 Bosch AXT 25 TC Kompostkværn - 600803309Den støjsvage universalkompostkværn Designet med lav støjemission, som sikrer en imponerende støjsvag drift Motoreffekten på 2.500 W er velegnet til kværning af alle typer... Læs mere hos Proshop

2. Makita UD2500 kompostkværn

Makita UD2500 kompostkværn

Makita kompostkværn

Makita Kompostkværn - UD2500 MAKITA KOMPOSTKVÆRN  Brugerfordele Let og nem at håndtere Praktisk opsamlerboks på 67 liter Overbelastnings sikring Snitter efter valse princippet Tekniske specifikationer Optaget effekt - 2500 Watt Netspænding -... Læs mere hos Proshop

3. AL-KO Easy Crush MH 2810 kompostkværn

AL-KO Easy Crush MH 2810 kompostkværn

AL-KO kompostkværn

Knivkværn med kraftigt snittesystem.... Læs mere hos Proshop

4. Bosch AXT Rapid kompostkværn

Bosch AXT Rapid kompostkværn

Bosch kompostkværn

Bosch AXT Rapid 2200 Kompostkværn - 600853600 Bosch AXT Rapid 2200 Kompostkværn - 600853600Den effektive kompostkværn med høj skæreydelse Effektiv skæring med høj hastighed De laserskårne knive i schweizerkvalitet er ekstra skarpe og meget slidstærke Bo... Læs mere hos Homeshop

5. Grouw kompostkværn

Grouw kompostkværn

Grouw kompostkværn

God kompakt kompostkværn lavet i kraftig komposit plastik, der holder til stor belastning. Max grendiameter er helt op til 40 mm. Derved slipper man let af med haveaffald, der efterfølgende kan bruges i bede til bunddække og ukrudtsbekæmpelse. Opsamlerkas... Læs mere hos Proshop

6. Stiga Bio Silent 2500 kompostkværn

Stiga Bio Silent 2500 kompostkværn

Stiga kompostkværn

Stiga BIO SILENT 2500 - valsekværn Stiga BIO SILENT 2500 - valsekværn Den elektriske kompostkværn STIGA Bio Silent 2500 er din pålidelige og lydsvage hjælper til oprydning og vedligeholdelse i haven Den har en otte-tandet valsekværn, der kan kværne grene... Læs mere hos Davidsen

7. Black & Decker BEGAS5800-QS kompostkværn

Black & Decker BEGAS5800-QS kompostkværn

Black & Decker kompostkværn

Effektiv kompostkværn der kan klare grene op til 45 mm og er udstyret med overbelaatningsbeskyttelse, som automastisk slukker ved blokering. Maskinens opsamleboks kan indeholde 45 liter. Specifiaktioner: - Drifteffekt: 2800 W - Grentykkelse, maks: 45 mm .... Læs mere hos Davidsen

Hvad er en kompostkværn?

En kompostkværn er en super smart havemaskine, der kvaser eller snitter dit haveaffald i stykker, så det bliver til flis til dine bede eller så det bliver bedre egnet til kompostering.

En kompostkværn kan ikke kun findele dit almindelige haveaffald, men også grene på op til 50 mm i diameter, afhængig af hvilken model du vælger. Det betyder, at der er meget lidt haveaffald i haven som du ikke kan køre igennem kompostkværnen.

Nogle kompostkværne har en indbygget opsamler, så du ikke engang selv skal samle den færdige flis op. Andre modeller sprøjter flisen ud i bunker, som du derefter kan komme i sække, lægge i bede eller komme på din kompostbunke.

Se dit haveaffald forvandle sig til flis med en kompostkværn.

Hele året rundt er der beskæringsarbejde i haven, som ikke egner sig til kompostbunken i sin nuværende form. Det betyder ofte en masse ture på genbrugspladsen for at komme af med affaldet.

Med en kompostkværn kan du forvandle alt dit haveaffald til flis til dine bede eller du kan komprimere det, så det næsten intet fylder på din kompostbunke. Uanset hvad du vælger at bruge din flis til, så beholder du alle de næringsstoffer det indeholder i din have fremfor at køre det væk.

Er du tændt på ideen om en kompostkværn til haven, men usikker på hvilken model der er den bedste, så læs med videre hvor jeg gennemgår alt, hvad du har brug for at vide for at vælge den absolut bedste kompostkværn til din have.

Fordele ved at købe en kompostkværn til haven

Flere og flere får øjnene op for, hvor praktisk det er at have en kompostkværn stående i haven. Nogle havemaskiner bruges kun et par gange om året, men din kompostkværn vil du kunne få nytte af hele året rundt.

I foråret er der en masse beskæringsarbejde, hen over sommeren en masse afklip og ukrudt og i efteråret og vinteren en masse oprydning af visne og knækkede grene mm.

Alt sammen noget du kan smide i kompostkværnen og kværne til fint flis til haven eller komprimere det og gøre det klart til kompostering.

Dit haveaffald ligger ikke og fylder men kan kværnes løbende

Jeg tror alle haveejere undres over, HVOR meget haveaffald haven kan præstere i løbet af en sæson. De daglige luge ture i bedene og køkkenhaven, afklipning af grene på træer og buske, visne blade og kviste mm. Det fylder alt sammen og hvis det ikke er helt findelt, så tager det alt for længe at kompostere til, at du kan beholde det hele i haven.

Med en kompostkværn kan du se dit haveaffald forsvinde i maskinen og forvandles til flis. Om du vælger at bruge det som flis i haven eller du gerne vil fremskynde komposteringsprocessen, så er en komposterings kværn vejen frem. Det er en sikker måde at sikre sig, at du altid kan holde din have pæn og ryddelig uden, at bunken af affalds kvas bare vokser og vokser.

Du slipper for mange ture på forbrændingen

Hvis ikke dine grene og andet haveaffald bliver lavet til flis, som kan bruges i bede eller kommes i komposten, så vil du skulle afsted på forbrændingsanlægget mange gange i løbet af året.

Det kræver en trailer eller at du er villig til at få bilen beskidt indvendigt. Det koster også i benzin og ja, afhænger af, at du i det hele taget har en bil.

Har du en kompostkværn stående, så behøver du aldrig tage bilen på forbrændingen igen med haveaffald, med mindre du fælder granvoksne træer på matriklen. En kompostkværn kan nemlig “kun” tygge sig igennem grene med en diameter på maks 40 til 50 mm afhængig af, hvilken model du vælger.

Du kan lave din egen kompost og dermed spare penge på jordfornyelse

For at få det bedste ud af din have, så er det en god idé løbende at jordforny dine bede og din køkkenhave.

Skal du på planteskolen og hente masser af god muld, så kan du hurtigt komme af med mange penge. Har du derimod en kompostkværn derhjemme, så er det oplagt at lave din egen kompost.

Med to aktive kompostbeholdere vil du altid have lækker muld i den bedste kvalitet tilgængelig til din have.

Det bør du have fokus på når du køber en kompostkværn til haven

Hvis du ikke tidligere har haft en kompostkværn så kan det være svært at gennemskue hvad du skal holde fokus på når du sammenligner de forskellige modeller for at finde frem til den der passer bedst til dig. Og der er ting vedrørende en kompostkværn som det er vigtigt er du er opmærksom på. Dem gennemgår jeg nu en for en så du ikke laver et kedeligt fejlkøb.

Hvor mange Watt er kompostkværnen på?

En kompostkværn bliver virkelig sat på arbejde, når den skal tygge sig igennem dit grenaffald. Derfor er det også altafgørende, at din kompostkværn har en god og robust motor med en høj ydeevne.

Har kompostkværnen ikke nok motorkraft, så belaster du motoren for meget, når du forlanger en høj ydelse af den, hvilket giver din kompostkværn en kort levetid.

Vælg i stedet en kvalitets kompostkværn. Gerne med en motorydelse på mere end 2000 watt.

Når du skal købe en kompostkværn til at lave flis med så kan du vælge mellem en valsekværn og en knivkværn.

En valsekværn er en kompostkværn, der giver en grovere flis. Samtidig larmer den mindre, fordi den kører på færre omdrejninger. En kompostkværn med knivkværn kører med en hel del flere omdrejninger og larmer derfor også mere.

Prismæssigt er valsekværnene en del dyrere end kompostkværnene med knivkværn. Hvilken der er den bedste for dig, kommer an på hvilke behov du har. Har du kun din kompostkværn i gang et par gange om året, så vil du sikkert sagtens kunne leve med larmen fra en kompostkværn med knivkværn.

Har du derimod kompostkværnen kørende dagligt, så er det værd at overveje den mere lydsvage valsekværnsmodel. Køber du udelukkende kompostkværn for at lave flis til havens bede så skal du vælge en kompostkværn med knivskværn.

Hvor tykke grene kan kompostkværnen klare?

Det er ikke alle kompostkværne, der kan klare lige tykke grene. Det er heller ikke alle, der har brug for at en kompostkværn kan klare grene på op til 45 mm.

Men når du køber en kompostkværn, så er det vigtigt, at du er opmærksom på hvor tykke grene den kan tygge sig igennem. Det er samtidig en god idé at kigge haven igennem og se hvilke træer og buske du har i haven. Det kan give dig en god idé om, hvor vigtigt det er om den kan klare tykke grene eller ej.

Har du brug for en opsamler og i så fald - hvor stor skal den være?

Nogle kompostkværne har en opsamler andre ikke. Opsamleren sørger for, at dit flis ikke ryger ned på jorden, men i stedet bliver opsamlet, så du let kan bære det hen, hvor det skal spredes ud. Hvis du gerne vil undgå en masse svineri i haven, der hvor du har kompostkværnen kørende, så er en opsamler en rigtig god idé.

Vær opmærksom på at der er forskel på, hvor store opsamlerne er. Nogen har en kapacitet på 30 - 40 liter og andre på helt op til 70 - 80 liter.

Har den model du har kig på ikke en opsamler, så vil flisen bare lægge sig i en bunke på jorden, hvorfra du kan komme det i trillebøren eller have sække.

Kompostkværn med knive eller valse

Når du køber en kompostkværn, så findes der to forskellige typer af kværne. Der er kompostkværnen med knive og der er kompostkværnen, der valser kvas og grene.

Der er fordele og ulemper ved begge typer kompostkværne. Dem gennemgår jeg selvfølgelig nu, så du er godt klædt på til at vælge den helt rigtige model til dig, din have og dit budget.

Kompostkværn med valse

En kompostkværn med valse er en kompostkværn, som består af to stærke tandhjul som maser haveaffaldet mellem tænderne.

Fordi haveaffaldet bliver mast i stykker frem for skåret i stykker, så får du en grov flis med denne type kompostkværn. Så grov en flis at den egner sig rigtig godt som bunddække i havens bede fordi den kan ligge et par sæsoner før den er helt komposteret væk.

Denne type kværning er også perfekt, hvis du blot ønsker at forberede dit haveaffald på videre kompostering. Når kompostkværnen maser træets fibre, så sætter det fut i komposteringen.

Er din kompostbunke en vigtig del af jord fornyelsen i haven, så er en kompostkværn med valser muligvis det bedste valg for dig.

En kompostkværn med valsekværn larmer mindre end knivkværnen og den arbejder sig også hurtigere gennem dit haveaffald og komprimere det, så det fylder mindre i kompostbunken eller på traileren på vej på forbrændingen.

Fordele ved en kompostkværn med valse

 • Den kan kvase mere flis i timen end en kompostkværn med knive
 • Larmer mindre end knivkværnen
 • Kvast flis sætter komposteringsprocessen hurtigere i gang
 • Perfekt til at komprimere haveaffald til kompostbunken

Ulemper ved en kompostkværn med valse

 • Haveaffaldet har lettere ved at sætte sig fast i en valse
 • Den er i reglen dyrere end en kompostkværn med knive

Kompostkværn med knive

En kompostkværn med knive har som navnet indikere knive, der snitter haveaffaldet i stykker frem for at mase det i en valse.

Fordi haveaffaldet ikke bliver mast, men i stedet knittet i stykker, så får du en meget finere flis. Denne helt fintskårne flis egner sig rigtig godt, hvis du ynder at bruge flis i dine bede.

Kompostkværne med knive har ry for ikke at være særlige lydsvage. Det gælder specielt, hvis du køber en af de helt billige modeller.

Det går også en smule langsommere at komme igennem haveaffaldet, hvis du har en kompostkværn med knive. Den er simpelthen ikke så hurtig, som en kompostkværn med valse.

Til gengæld er kompostkværne med knive som regel billigere end modellerne med valsekværn. Og køber du kompostkværn med henblik på at omdanne dit haveaffald til flis til haven, så er det helt sikkert en kompostkværn med knivkværn du skal have.

Fordele ved en kompostkværn med knive

 • Den er billiger end en kompostkværn med valse
 • Den kan lave fint flis du kan bruge i dine bede

Ulemper ved en kompostkværn med knive

 • Den larmer mere end en kompostkværn med valse
 • Den er ikke lige så hurtig som en kompostkværn med valse
 • Knivene skal løbende udskiftes når de bliver sløve eller beskadigede

Valget er dit

Kompostkværn, grenkværn, havekværn - kært barn har mange navne og jeg håber, at du er blevet meget klogere på dette super anvendelige haveredskab. Vi er ved at være ved vejs ende. Jeg har nu gennemgået alt hvad du behøver at vide for at kunne vælge den bedste kompostkværn, altså den der passer bedst til DIN have og de buske og træer, der vokser i den.

Hvis du har spørgsmål om en af de kompostkværne som jeg har omtalt her, så ligger der link direkte til forhandlerne. På forhandlernes side vil du altid kunne finde den fulde produktinformation om hver enkelt model. Ved at lægge link ind til flere forhandlere så har jeg også gjort det lettere for dig at finde den bedste pris.

God fornøjelse med havearbejdet og din nye kompostkværn.

Opsummering & konklusion

Efter gennemgang af mere end 7 kompostkværne, har Caroline valgt Bosch AXT 25 TC , som den bedste kompostkværn i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 6 andre populære kompostkværne, herunder bl.a. Makita UD2500, AL-KO Easy Crush MH 2810, Bosch AXT Rapid & Grouw... klik her for at se de resterende!

4 ofte stillede spørgsmål til kompostkværne

Kompostkværn med valsekværn eller knivkværn, hvad er bedst?

En kompostkværn med valsekværn arbejder med færre omdrejninger, giver grovere flis og larmer mindre, men er ofte dyrere. En kompostkværn med knivkværn giver finere flis, men larmer mere og er typisk billigere end en model med valsekværn.

Hvordan virker en kompostkværn?

En kompostkværn virker ved at finthakke haveaffald og omdanne det til kompost. Man kommer sit haveaffald i form af kviste, grene, blade mm. ind i den ene ende af maskinen. I maskinen findeles haveaffaldet, hvilket gøres enten med knive eller valser. Derefter finthakkes det til kompost.

Hvad koster en kompostkværn?

En kompostkværn koster fra 1.000 kr. og opefter. Prisen afhænger af mærke og kvalitet. En stor kompostkværn kan tage større grene og kviste, mens en lille kompostkværn hovedsageligt et tiltænkt mindre grene og kviste.

Hvad er en kompostkværn og hvad kan den?

En kompostkværn kværner haveaffaldet fra din have. Når man klipper buske og træer til i haven, samler man overraskende hurtigt store mængder af grene og kviste. Grene og kviste du ellers skulle have kørt på genbrugspladsen, kan i en kompostkværn, blive til kompost, der kan anvendes rundt omkring i haven.

Anbefalingerne er givet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
15 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5