Mælkebøtter i græsplænen, sådan fjernes de! (Komplet guide)

Mælkebøtter i græsplænen, sådan fjernes de! (Komplet guide)

Er du haveejer, så kender du helt sikkert til det årlige problem med mælkebøtter i græsplænen. Vil du gerne have bugt med det genstridige ukrudt, så findes der forskellige metoder og former for redskaber, der kan hjælpe dig. Du vil i denne guide blive klogere på, hvordan du kan komme mælkebøtterne til livs, samt hvad du ellers kan bruge det ”irriterende” ukrudt til.

Af Havekalenderens haveguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret mandag d. 26. juli 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 14. maj 2021.

Har du problemer med mælkebøtter i haven?

Trods de mange gode egenskaber fra mælkebøttens side, så har vi i Danmark mælkebøtter i hobetal. Og det er de færreste af os, der hilser den lille gule fyr velkommen i vores grønne og nyklippede græsplæner.

Der findes naturligvis mange typer sprøjtemidler, man kan anvende mod ukrudt. Men vi vil til enhver tid anbefale, at man går mere skånsomt til værks og bruger en metode, der ikke sætter andre former for spor i haven eller ødelægger faunaen for havens dyre- og insektliv. Derfor anbefaler vi 3 effektive redskaber, som kan hjælpe dig med at komme mælkebøtterne til livs.

Hvad kan jeg fjerne mælkebøtter med?

Vil du gerne komme mælkebøtterne i din græsplæne til livs, så er det vigtigt, at du sørger for at have de rigtige redskaber, som kan hjælpe dig med at få så meget som muligt af plantens rod med op, så du kan slippe af med den gule ukrudtsblomst en gang for alle.

Der findes nogle forskellige redskaber, som du med fordel kan bruge. De har alle det samme formål, som er at grave mælkebøtterne og dens rod op, så planten ikke lever videre.

De 3 mest effektive redskaber til at bekæmpe mælkebøtter med er:

Mælkebøttejern til at fjerne mælkebøtter

Et mælkebøttejern er et lille spidst redskab, som du kan bruge til at løsne jorden rundt om mælkebøtten med. Når du har løsnet jorden, kan du hive den op. Her er det vigtigt, at du får så meget rod som muligt med. Når du har fjernet mælkebøtten, vil der være et lille hul, hvor den har været. Det skal du nu tildække med jord.

Med et mælkebøttejern skal du være opmærksom på, at du skal ligge på knæ og dermed fjerne hver enkelt plante. Dette giver dig en god føling med arbejdet, men det kan også være ret hårdt for kroppen. Det er derfor en god ide, at du i forvejen ikke har nogle skavanker, når du skal ligge ned på alle fire og fjerne mælkebøtter.

Sådan gør du:

 1. Placér mælkebøttejernet lodret ned i jorden og løsn jorden omkring hele planten.
 2. Træk hele mælkebøtteplanten med rod op.
 3. Dæk det lille hul til med jorden.

Gravegreb til at fjerne mælkebøtter

Gravegreben bruger du til at løsne jorden rundt omkring mælkebøtten med, så du nemt og effektivt kan trække den op med hele eller i hvert fald størstedelen af roden.

Dette gør du ved at stikke gravegreben ned i jorden og ca. 10-15 cm fra planten, som du ønsker at fjerne. Træk greben tilbage, så jorden knækker lige der, hvor mælkebøtten står. Du vil derefter nemt kunne trække mælkebøtten op. Tramp herefter jorden på plads igen.

Fordelen ved denne metode er, at du ikke får huller i græsplænen, som du senere skal fylde op med jord.

Sådan gør du:

  vStik greben i jorden ca. 10-15 cm fra planten.
 1. Skub eller træk håndtaget tilbage, så jorden løfter sig og flækker netop der, hvor mælkebøtten står.
 2. Lirk hele plantens rod op.
 3. Træd jorden på plads.

Mælkebøttefjerner til at fjerne mælkebøtter

En mælkebøttefjerner består af et skaft med tre gribetænger for enden, som du nemt kan kontrollere med hånden. Du behøver derfor ikke at bukke dig ned, når du skal fjerne mælkebøtter i din græsplæne.

Mælkebøttefjerneren bruges på den måde, at du sætter den over mælkebøtten, som skal væk. Du lader de tre tænger bide om mælkebøtten og dermed lirker du planten op. Det kan være hårdt arbejde og derfor har mange mælkebøttefjernere en pedal, som du kan træde på, så du kan lægge mere vægt på arbejdet.

Når du har fjernet mælkebøtten, kan du løfte den op i en pose, mens den stadig sidder i fjernerens greb. Dermed behøver du ikke at bøje dig ned efter den. Når du er færdig med at fjerne alle mælkebøtter, skal du rundt og putte jord i de huller, som du har efterladt.

Sådan gør du:

 1. Placér den midt i planten og træk mælkebøtteplanten op.
 2. Dæk hullet til med topdressing og/eller jord.

Miljøvenligt middel til at fjerne mælkebøtter:

Et godt og effektivt husmoderråd til bekæmpelse af mælkebøtter er at bruge salt. Groft salt vil tørre mælkebøtten ud, så den bliver nemmere at fjerne. Du skal dog være opmærksom på, at også andre ting omkring planten vil indtørre, så du skal passe på, hvor meget salt du spreder. Prøv kun at drysse salt på selve mælkebøtten, da du ellers vil risikere at din græsplæne tørrer ind og du efterfølgende skal til at redde den.

Brug af gift til mælkebøtter

Der er forskellige og delte meninger om, du bør bruge gift til mælkebøtter eller ej. Det er ikke ulovligt, og det handler derfor om, hvordan du gerne vil dyrke din have, om du skal bruge gift. Vælger du at bruge gift til at fjerne mælkebøtter i din græsplæne, er det vigtigt, at du undgår at komme gift ud over hele plænen.

Nogle haveejere tror, at giften kan kende forskel på ukrudt og græs, men det kan det dog alligevel ikke. Giften er skabt til at slå alle former for grønne planter ihjel, så hvis du kommer til at hælde det ud over hele plænen, vil hele din græsplæne risikere at dø. Du slipper dog for mælkebøtterne, men står så også med en ødelagt græsplæne, som skal anlægges på ny.

Vælger du at bruge gift til at fjerne mælkebøtter i græsplænen, er det vigtigt, at du sørger for at overholde retningslinjerne for, hvor meget gift du må bruge. Mange “kommer til” at bruge for meget gift når de skal have bugt med mælkebøtterne, og det er især her, at det bliver et større problem og arbejdet bliver langt mere omfattende.

Nip de gule blomster og hovedet af mælkebøtterne

Måske har du i år så mange mælkebøtter i din have, at det kan virke uoverskueligt at skulle fjerne dem allesammen. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at du sørger for at nippe hovedet og de gule blomster af alle de mælkebøtter, som du kan finde.

Når mælkebøtterne ikke har noget hoved, kan de af gode grunde ikke skabe den dunede bold, som senere kan sende massevis af frø ud i din have og dermed plante nye mælkebøtter. Ved at fjerne blomsten kan du altså undgå, at mælkebøtterne spreder sig.

5 trin til forebyggelse og fjernelse af mælkebøtter

 1. Vil du fjerne mælkebøtter i haven, skal du sørge for at få hele roden med op. Hvis ikke hele roden bliver fjernet, vil dine mælkebøtter komme igen.
 2. Tjek din græsplæne for huller. Er din græsplæne ikke tæt, er det nemmere for mælkebøtter og andet ukrudt at skyde op.
 3. Drop efterårsgravningen. Gravningen vil sende tusindvis af nye spiredygtige ukrudtsfrø op til jordoverfladen. Kultiver hellere jorden godt og slut af med et lag jorddække, når køkkenhaven afsluttes for i år.
 4. Hold ukrudtet i mørke. Frøene har brug for lys for at spire, så hold jorden dækket. Når du hakker, skuffer, graver, kultiverer eller river i jorden, vendes nye ukrudtsfrø op i lyset. Håndlugning er derfor den optimale måde at luge på, så jorden kun forstyrres lige der, hvor ukrudtsplanter står.
 5. Vand kun de steder, hvor der er brug for det. Vandsprederen vander altså også mælkebøtter og andet ukrudt! Hellere en langsom og grundig vanding ned i dybden end en hurtig og bred vanding over et større areal.

Mælkebøtter kan faktisk bruges til gode ting

Inden du kasserer dine mælkebøtter i haven, så overvej, om de ikke fortjener en plads på middagsbordet. For eksempel i aftenens salat. Pluk de mindste af bladene, da de smager bedst. De store blade kan godt have en besk smag. Pluk derudover de mælkebøtter der har stået i skygge, da de er mindre bitre, end dem der har stået i direkte sol. Du kan ikke bruge stilke fra mælkebøtter i din madlavning, så du skal derfor kun plukke bladene og blomsterhovederne. Brug dem som salat og som pynt - men husk altid at skylle det grundigt, inden du kommer det i munden.

En anden god egenskab ved mælkebøtter er, at saften derfra virker smertestillende mod forbrændinger og hvis du har brændt dig på en brændenælde.

4 ofte stillede spørgsmål om mælkebøtter i haven

Kan man spise mælkebøtter?

Du kan sagtens spise mælkebøtter. Både blomster, blade og rødder er spiseligt. Mælkebøtter kan blandt andet bruges til at sylte, stege samt bruges i salater, og den kan blive til sprøde chips eller saftevand.

Hvorfor skal man fjerne mælkebøtter fra græsplænen?

Du skal fjerne mælkebøtter fra græsplænen, hvis du ikke vil have, at de overtager plænens jord fuldstændig. Bare en enkelt mælkebøtte kan, grundet deres frø, sprede sig til rigtig mange.

Hvordan spreder mælkebøtter sig?

Mælkebøtter spreder sig via deres frø. Frøene sidder i toppen af planten og kan sprede sig, hvis det for eksempel blæser. Roden kan også være med til at danne vej for en ny plante, så det er vigtigt, at denne fjernes helt.

Hvordan slipper man af med mælkebøtter i græsplænen?

Du kan slippe af med mælkebøtter i græsplænen ved at bruge et mælkebøttejern, gravegreb eller en mælkebøttefjerner. Derudover kan du også bruge gift – men her skal du være særlig opmærksom på ikke at sprede gift ud over hele græsplænen.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5