Mos i græsplænen? Fjern og undgå mos (Guide til bekæmpelse)

Mos i græsplænen er en udfordring for rigtig mange haveejere og det kan være besværligt at slippe af med den ubudne gæst, hvis du ikke ved hvordan. I denne artikel kigger vi nærmere på mos i plænen. Vi ser på, hvad mos er. Hvilke muligheder du har for at bekæmpe mos i din græsplæne og ikke mindst hvordan du kan forebygge problemet bedst muligt. Døjer du med mos i græsplænen, så vil du helt sikkert finde en masse nyttig information her og være ét skridt nærmere en mosfri græsplæne.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret tirsdag d. 4. maj 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 1. maj 2021.

Hvad er mos?

Hvad er den ubudne gæst i græsplænen egentlig for en størrelse? Mos er en fællesbetegnelse for en gruppe af små bløde planter, som ikke har rødder.

De kan vokse sig i forskellig størrelse alt efter art, men mosplanter kan under de rette betingelser hurtigt invadere store arealer.

Mosplanten er en hårdfør plante, som kan voksne næsten alle steder, så længe der er fugt. Derfor vil du også finde mos på træer, stengærde, stråtage, havemøbler mm - og i din græsplæne. Det er nemlig alle overflader, der kan holde på fugt.

Vidste du, at der findes mere end 12.000 forskellige arter af mos. Og ud af de 12.000 arter på verdensplan vokser de 600 af dem i Danmark.

Mos i plænen er et tegn på en plæne i mistrivsel

Når der er mos i din græsplæne, så er det et kraftigt fingerpeg om, at græsset i din plæne ikke trives.

Hvis dit græs stortrives og har de rette levevilkår, så er græs så kraftig en plante, at den vil kvæle mosset.

Hvis dit græs har de mest optimale vilkår, så vil jorden også være meget mindre sur end mos bryder sig om og den vil sikkert også få mere sol og mere gødning, hvilket mos heller ikke trives med.

I vores “Guide - Sådan undgår du bedst mos i græsplænen” gennemgår vi de hyppigste årsager til hvorfor mos i første omgang har valgt din plæne som domicil. Bagefter gennemgår vi, de muligheder du har for at fjerne mos i græsplænen.

Guide - Sådan undgår du bedst mos i græsplænen (5 tips)

Mos i plænen kan være som en besværlig gæst, der flytter ind og føler sig hjemme, hvis du ikke er over dem. Heldigvis er der flere ting, som du selv kan gøre for at forebygge mos i din plæne.

1. Giv plænen topdressing

Det er en god idé at forny det øverste jordlag på græsplænen ved at strø topdressing ud én gang om året.

Topdressing er en blanding af kompost og sand. Komposten er helt findelt og sammen med sandet, så forsvinder den ned i din græsplæne med det samme, så det ikke skæmmer synet af en grøn plæne.

Der er flere fordele ved at smide topdressing på græsplænen én gang om året. Det nye tynde jordlag minimere risikoen for mos i plænen, det tilføjer også vigtige næringsstoffer til jorden, så din græsplæne ser sund og frodig ud og så kan topdressingen også være med til at udjævne ujævnheder i græsplænen.

Det er bedst at give plænen topdressing om foråret, når græsset begynder sin vækstperiode. Der skal kun et lag på ca. 1 cm til.

2. Ventiler græsplænen

Hvis du gerne vil have en sund græsplæne, som ikke er i højrisiko for mosangreb, så skal du sørge for at holde jorden ventileret. Når du ventilere jorden, så får rødderne luft og det betyder, at græsset vokser bedre og tættere og dermed ikke giver mosset plads.

Du behøver ikke købe specialredskaber for at ventilere din græsplæne. Det kan gøres med en greb, som du stikker ned i plænen med mellemrum. Dette bør du gøre 1 - 2 gange årligt eller hvis du ønsker at give din plæne et boost.

Har din græsplæne været forsømt i mange år og trænger den til en gennemgående foryngelseskur, så kan du med fordel give din plæne en tur med en vertikalskærer. En vertikalskærer skærer riller ned i plænen, så græsrødderne kan få ilt og vand. Samtidig løsner vertikalskæreren også det mos det måtte være i plænen.

Du skal dog være opmærksom på, at vertikalskæreren laver grimme mærker i din plæne, som du skal kunne holde ud til at se på i en lille måned, mens plænen restituere sig og bliver smukkere end nogensinde.

3. Gød græsplænen regelmæssigt

En af hemmelighederne bag en mosfri græsplæne er at sørge for, at græsset har de bedst vækstbetingelser muligt. Det sørger du blandt andet for ved at give din græsplæne gødning.

Du bør gøde din plæne 3 gange gennem sæsonen for at sikre dig, at din plæne har de næringsstoffer, som den har brug for, for at vokse sig frodig nok til at kvæle mossets vækst.

Gødningsplan for græsplæne:

Du kan købe speciel plænegødning eller bruge en almindelig kunstgødning. Gødningen spredes i et tyndt lag ud over hele græsplænen. Det er en fordel at fordele gødningen på en nyslået græsplæne, hvor der ikke ligger afklippet græs. På den måde trænger gødningen hurtigst ned i plænen igen.

Slår du din græsplæne ofte, så afklippet ikke er særlig langt, så bør du lade det ligge på plænen i stedet for at samle det op. De små afklip er hurtige til at kompostere sig og trænge ned i græsset, hvor de tilføjer vigtig næring og jordfornyelse til din plæne.

4. Sørg for at jordens pH værdi er korrekt

Græs trives ikke, når jorden bliver for sur. Det gør mos til gengæld. Derfor er det også vigtigt at checke, hvor surhedsgraden på din jord er, hvis du har problemer med mos.

Surhedsgraden måles i pH og græs trives bedst i jord, der har en pH værdi på mellem 6 og 7.

Hvis pH værdien bliver lavere, altså mere sur, så trives dit græs ikke, fordi det ikke er i stand til at optage de næringsstoffer, du tilbyder det.

Sådan undersøger du pH værdien af din jord

Du kan let selv undersøge surhedsgraden (pH-værdien) af din jord. Det kan du gøre med et lille kit, som du kan købe på planteskoler, havecentre og lignende.

I kittet finder du reagensglas som du kan fylde med jordprøver fra haven og derefter fylde med destilleret vand. Herefter tilføjer du blot den medfølgende tablet og ryster glasset og venter ca 5 minutter.

Herefter kan du sammenligne farven i dit glas med den medfølgende farveskala og let aflæse din jords pH værdi.

5. Hold plænen drænet

Selvfølgelig skal dit græs have vand for at stortrives, men din græsplæne har ikke godt af at være fugtig over længere tid. Fugtig jord er nemlig mosfremmende.

Mos står på spring, så snart de ideelle vilkår er til stede. Mos er derfor også et vigtigt signal om, at din plæne af den ene eller anden grund ikke trives.

Hvis du gerne vil minimere risikoen for mosdannelser i din græsplæne eller udrydde årsagen til dit nuværende mos problem, så bør du sørge for at holde dine græsplæne drænet mest muligt.

Vidste du, at mos trives bedst, når jorden har en pH værdi på 4. Sørg derfor for, at din græsplænens pH værdi er på mellem 6 og 7. Det er den pH værdi, der får dit græs til at trives bedst - og som slår mosset ihjel.

Undersøg hvorfor din plæne mistrives - ellers er mosbekæmpning omsonst

Det kan ikke betale sig at fjerne mos i græsplænen, før du har fundet ud af, hvorfor du har et mos problem. Finder og ændre du ikke på de omstændigheder, der er skyld i mos fremkomsten, så vil mosset komme igen i plænen inden for kort tid.

Derfor anbefaler vi altid, at du får stillet en diagnose på din plæne og gør noget for at udbedre manglerne. Det er selvfølgelig ikke alt, du er herre over, såsom skygge fra huset eller våd undergrund, men langt hen af vejen vil du med få midler kunne ændre livsbetingelserne for dit græs betragteligt.

Sådan kan du fjerne mos i din græsplæne

Når din plæne er diagnosticeret og skaden udbedret, så kan det endelig betale sig at gå i gang med at fjerne mosset i plænen. Når mosset skal renses op af plænen, så har du flere fremgangsmuligheder. Vi gennemgår nu de mest hyppige måder at fjerne mos i græsplænen på, så du hurtigt kan gøre op med dig selv, hvilken metode du foretrækker og hvilken der egner sig bedst til det græsareal, som du har.

Når du skal fjerne mos i din græsplæne så har du 3 muligheder:

 1. Du kan bruge en rive
 2. Du kan bruge en manuel, benzin- eller eldrevet mosfjerner
 3. Du kan bruge pesticider

1. Riven

Riven er det redskab, som gennem tiden har været hyppigst brugt i kampen mod det genstridige mos i plænen. Riven er super effektiv til at fjerne mos i din plæne, fordi tænderne i riven effektivt løsner mosset fra plænen, så du kan rive det sammen - UDEN at den ødelægger græsset. Samtidig lufter riven også jorden, så der kan komme ilt og vand til græsrødderne. Men riven er også den mosbekæmpelse måde, der kræver den største indsats fra dine side. Riven fjerner nemlig ikke mosset i græsplænen af sig selv. Det er god motion, men det kan være hårdt for ryg og arme, hvis du ikke er vant til havearbejde. Til gengæld er det den absolut billigste form for mosbekæmpelse.

Fordele ved at bruge en rive til at fjerne mos i græsplænen

 • Den fjerner effektivt mosset uden at beskadige plænen
 • Den ventilerer samtidig let jorden så den bliver iltet
 • Det er en miljøvenlig for mosbekæmpelse
 • Det er en billig måde at fjerne mos i plænen på
 • Du kan fjerne mosset med det samme og skal ikke vente på at et pesticidemiddel sætter ind

Ulemper ved at bruge en rive til at fjerne mos i græsplænen

 • Det kan være hårdt for ryg og arme
 • Det er tidskrævende afhængig af plænens størrelse

2. Manuel, benzin- eller eldrevet mosfjerner

En mosfjerner er en effektiv måde at få fjernet mosset, fordi maskinen gør det meste af arbejdet for dig. En mosfjerner kan minde lidt om en græsslåmaskine og som med græsslåmaskinen skal du selv køre den rundt på plænen.

Men mosfjerneren er i stedet for skarpe klinger udstyret med roterende stålbørster, der effektivt fjerner løsner alt mos i plænen, helt uden at ødelægge græsset. Når du har kørt et par runder på græsplænen med mosfjerneren, så skal du blot rive det løsnede mos sammen og fjerne det.

Fordele ved at bruge en mosfjerner til at fjerne mos i græsplænen

 • Den fjerner effektivt mos uden at beskadige græsplænen
 • Den ventilerer let jorden så den bliver iltet
 • Det er en miljøvenlig form for mosfjernelse
 • En mosfjerner er et engangskøb som holder i mange år
 • Du kan fjerne mosset med det samme og behøver ikke vente på at et pesticidemiddel virker

Ulemper ved at bruge en mosfjerner til at fjerne mos i græsplænen

 • Det kan være tidskrævende afhængig af plænens størrelse

3. Pesticider

Hvis du ikke er ked af at bruge kemikalier, så er pesticider også en måde at få bugt med mos i græsplænen. Mos bekæmpelsesmidler lavet af pesticider indeholder ofte enten jern (jernvitriol) eller pelargonsyre.

Pesticider er ikke godt for miljøet og derfor har Miljøstyrelsen også udstukket strenge krav til produkterne således, at indholdet af specielt jernvitriol er meget mindre end for årtier tilbage.

Pesticide behandlinger af plænen består ofte af enten et pulver eller et granulat, som du strør ud over din plæne. I løbet af en måneds tid vil mosset dø, da det ikke tåler store mængder jern. Det vil krølle sammen og blive sort. Samtidig vil græsset stortrives på grund af det ekstra jerntilskud.

Fordele ved at bruge pesticider til at fjerne mos i græsplænen

 • Det kræver ikke nogen stor indsats af dig da du blot skal strøe granulat på plænen
 • Dit græs ser jerntilskuddet som et ekstra boost

Ulemper ved at bruge pesticider til at fjerne mos i græsplænen

 • Det er IKKE nogen miljøvenlig løsning
 • Du får ikke noget øjeblikkeligt resultat
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Ofte stillede spørgsmål om mos i græsplænen

Ja, du kan købe et pH kit hvor du let skal kan teste små jordprøver fra din have.

Ja, men det er mest ideelt at fjerne mos i græsplænen om foråret.

Det er bedst at fjerne mos i græsplænen i det tidlige forår, når græsset lige er gået i vækst.

Hvis du gerne vil bekæmpe mos miljøvenligt uden brug af pesticider, så kan du gøre det med en elektrisk mosfjerner eller med en almindelig rive. Du kan også bruge en vertikalskærer.

Du bekæmper bedst mos i græsplænen ved at finde den bagvedliggende årsag. Derefter bør du selvfølgelig fjerne mosset. Det kan gøres med en rive, mosfjerner eller vertikalskærer.

Minimum en gang om året anbefales det at fjerne mos i græsplænen.

Jorden i græsplænen skal gerne have en pH værdi mellem 6 og 7.

Mos er en plantegruppe, der blandt andet kendetegnes ved, at de ikke har rødder og som derfor gør, at de kan vokse på alle overflader.

En vertikalskærer er en havemaskine, som har vertikale skarpe blade, der ridser dybe revner i plænen som giver luft og vand til rødderne.

En elektrisk mosfjerner er en havemaskine med hårde roterende børstehoveder, som renser mosset op af plænen uden at beskadige græsset.

De typiske årsager til mos i plænen er at græsset ikke har gode vækstbetingelser. Det kan skyldes jordens surhedsniveau, manglende gødning, overvanding og flere andre ting.

Surhedsgraden, altså jordens pH værdi har stor betydning for de forskellige planters velbefindende. Græs bryder sig ikke om sur jord - hvorimod mos elsker sur jord.

Ja. Hvis du køber et produkt der er godkendt af Miljøstyrelsen.

Bedøm denne artikel
14 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5