Nedgravning af kabel til robotplæneklipper (Komplet guide)

Nedgravning af kabel til robotplæneklipper (Komplet guide)

Mangler du vejledning og gode råd om nedgravning af kabel til robotplæneklipper, så får du her en udførlig guide, der gennemgår processen med dig trin for trin.

Af Havekalenderens haveguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 26 september 2021. Indholdet er opdateret tirsdag d. 14. september 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 14. september 2021.

Nedgravning af kabel til robotplæneklipper kan NÆSTEN klares med venstre hånd alene

Hvis du har investeret i en robotplæneklipper, så kan det være en god idé at grave afgrænsningskablet til robotplæneklipperen ned i haven. På den måde behøver du ikke bekymre dig om at beskadige kablet eller at kablet er synligt, som det kan risikere at være, hvis du vælger en løsning, hvor du lægger afgrænsningskablet / guidekablet i jordoverfladen.

Modsat hvad mange tror, så er det ingen sag at grave kant kablet til robotplæneklipperen ned i jorden, hvis bare du ved hvordan.

SÅ let er nedgravning af kabel til robotplæneklipper

Hvis uheldet er ude så kan kant kablet tage skade hvis det ligger i overfladen. Det kan du forhindre ved at nedgrave kablet, så det ligger godt beskyttet og ude af syne under jordens overflade. Arbejdet med at grave afgrænsningskablet ned er meget mindre tidskrævende end mange frygter.

Jeg gennemgår nu skridt for skridt, hvordan du nedgraver kabel til robotplæneklipper. Du skal dog være opmærksom på, at min vejledning er vejledende. Du bør altid følge de instrukser, der kommer med din robotplæneklipper, da fremgangsmåden kan svinge en smule fra model til model.

Sådan gør du:

Kig på græsplænens proportioner

Start med at kigge på græsplænens proportioner, altså dens udformning. Mål alle længder på plænen, så du har overblik over, hvor mange meter afgrænsningskabel du har brug for.

Husk at hvis du har integrerede bede på græsplænen eller en flisegang der opdeler plænen, så skal du også have afgrænsningskabel til at dække de længder.

Når du beregner, hvor meget kant kabel du har brug for, så skal du huske at kant kablet også skal trækkes til og fra robotplæneklipperens ladestation

2. Lav en rende i en passende dybde

For at få kablet sikkert i jorden skal du have gravet en rende langs hele græsplænens ydersider. Det er forskelligt fra model til model, hvor dybt kant kablet skal ligge. Det kan du læse i den medfølgende instruktionsmanual. Men det drejer sig som oftest om en dybde mellem 5 cm og 10-20 cm.

Du kan bruge en kantspade til at lave den lille rille eller rende i jorden, men du kan også bruge en kantskærer. Det går hurtigere med en kantskærer og det vil nok være den bedste løsning, hvis din græsplæne dækker et stort areal.

3. Placer kant kablet korrekt i jorden

Når den lille rille / rende er færdig og har den korrekte dybde, så skal kant kablet placeres. Sørg for at placere det, så det ligger så udstrakt som muligt uden at tvinde om sig selv, bukke eller lignende. Når kant kablet ligger korrekt, så skal du sikre dig, at der i begge ender er afgrænsningskabel / kant kabel nok til, at du kan forbinde dem begge til robotplæneklipperens ladestation.

4. Forbind kablet til robotplæneklipperens ladestation

Når kant kablet ligger som det skal i jorden, er du næsten nået i mål. Næste skridt er, at du skal forbinde enderne på kablet med robotplæneklipperens ladestation, så de kan tale sammen og holde robotplæneklipperen på rette kurs.

5. Dæk rille til og programmer robotplæneklipperen til sin jomfrurejse

Afslut med forsigtigt at dække rillen med jord og stamp let, så kablet ligger godt placeret i jorden. Nu mangler du bare at programmere robotplæneklipperen, så den er parat til sin første køretur på græsplænen. SÅ let er nedgravning af kabel til robotplæneklipper.

Hvorfor er det en god idé at grave kablet ned?

Når du køber en robotplæneklipper, så har du muligheden for enten at lægge kant kablet i jordoverfladen og fastgøre det med clips eller du kan vælge at grave kablet ned i jorden.

Hvis du vælger at grave kablet ned i jorden, så opnår du en række fordele som for de fleste let opvejer den smule arbejde, der er med at lægge kablet i jorden.

Et nedgravet kabel har følgende fordele:

 • Det ligger godt beskyttet i jorden
 • Du har ikke et synligt kant kabel liggende langs græsplænen
 • Du risikere ikke at beskadige kant kablet når der leges på plænen

Hvor lang tid tager nedgravning af kabel til robotplæneklipper?

Det kan måske lyde som et stort arbejde at skulle grave et kable ned rundt langs hele græsplænen. Men det er langt fra det store arbejde, som det lyder som.

Faktisk vil du let kunne grave rille og lægge kant kabel omkring en almindelig størrelse parcelhus græsplæne på maksimalt et par timer. Du behøver jo ikke lave en større udgravning, men kan nøjes med at lave en rille i den rette dybde. Rillen behøver heller ikke at være 100 % lige da kablet alligevel bliver dækket til.

Du kan sagtens købe ekstra kant kabel

Når du køber en robotplæneklipper, så følger der som oftest en rulle kantkabel med. Afhængig af hvilken model du vælger, kan der være tale om en rulle på 50 m eller 100m. Det er langt fra altid nok til at dække det ønskede areal, specielt hvis haven er opdelt af integrerede bede eller gangstier i græsplænen. Du kan også have været uheldig at beskadige det nedgravede kant kabel ved andet arbejde i haven.

Sker dette behøver du ikke at gå i panik. Du vil altid kunne købe ekstra kant kabel. Jeg vil anbefale dig at bruge den type kant kabel som producenten af din robotplæneklipper anbefaler. Originaldele giver dig den største sikkerhed, også hvis du får brug for at lave en reklamation.

Med ekstra kant kabel og en ladestation kan du også bruge din robotplæneklipper i sommerhuset

Rigtig mange danskere har et sommerhus, en kolonihave eller en anden form for fritidshus. Ofte kommer denne type huse med en græsplæne, der skal slås. Benytter i kun huset i weekenden og i ferier, så kan fritiden hurtigt komme til at bestå af græsslåning.

Har du en robotplæneklipper i din helårsbolig, så vil du også kunne bruge den i dit fritidshus. Det kræver blot at du køber ekstra kant kabel og graver ned og at du køber en ekstra ladestation. Det er en super smart løsning og de fleste robotplæneklippere vil let kunne være i bagagerummet på bilen.

Hvordan virker en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper holder din græsplæne nyklippet helt uden, at du behøver at røre en finger, når først kant kablet er gravet ned og robotplæneklipperen programmeret. Nogle robotplæneklippere skal du selv programmere, andre udregner selv klipperuten.

Du har muligheden for selv at bestemme, hvornår robotplæneklipperen skal køre og i hvilken højde den skal slå græsset og hvilken rute den skal tage.

De fleste robotplæneklippere har også en bio-klip funktion som klipper græsset i så små stykker, at det afklippede græs falder ned i plænen og komposteres og dermed gøder plænen.

Har du integrerede bede eller flisegange, der går igennem græsplænen, så kan dette løses ved at lægge kant kabel omkring bedene og langs flisegangen. Hvis du vælger en robotplæneklipper der kan klippe i flere zoner så vil robotplæneklipperen selv køre fra den ene zone til den anden og sørge for at din græsplæne altid tager sig ud fra sin bedste side.

Du kan få robotplæneklippere i alle størrelser. Du kan altså få maskiner, der egner sig til både små-, mellemstore- og store græsplæner.

Hvilke fordele er der ved at benytte en robotplæneklipper i haven?

Det er ikke uden grund, at robotplæneklipperen er så populær som den er. Hvor man de første år kun så dem køre rundt på offentlige arealer og uden for kontorbygninger, så er robotplæneklipperen i dag at finde i rigtig mange både små og store haver. Danskerne gider nemlig ikke bruge deres sparsomme fritid på græsslåning.

De mange fordele ved en robotplæneklipper er:

 • Du slipper for selv at slå græs
 • Du har altid en nytrimmet græsplæne
 • Din græsplæne bliver flottere da den bliver trimmet regelmæssigt
 • Din robotplæneklipper kører selv i ladestationen når den skal lades op
 • Din robotplæneklipper kører selv i ladestationen hvis det begynder at regne
 • Møder robotplæneklipperen en forhindring på sin vej så beregner den selv en ny rute
 • En robotplæneklipper har bioklip som klipper græsset i så små stykker at det komposteres i græsplænen
 • Du behøver ikke rive græs sammen på plænen
 • En robotplæneklipper er mere miljøvenlig end en benzin drevet robotplæneklipper
 • Robotplæneklipper fås i flere størrelser, så der er en til enhver have
 • En robotplæneklipper er børnesikret og går i stå hvis den forsøges løftet

Køb en garage til din robotplæneklipper og forlæng dens levetid

Selvom en robotplæneklipper er hårdfør og udviklet til at være udenfor, så kan du alligevel forlænge levetiden på din robotplæneklipper, hvis du køber eller bygger en garage til den.

De fleste mærker laver også garager, der passer specielt til deres robotplæneklipper, men du kan også købe universal garager, der passer til alle modeller.

Ved at lade robotplæneklipperen stå i en garage, mens den lader og ikke er i brug så skåner du den mod solens farlige uv stråler som med tiden kan gøre plasten porøs. Du forlænger også levetiden på batteriet ved at beskytte det mod overophedning.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
11 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5