Oliventræ indendørs i hjemmet? Sådan gør du (Komplet guide)

Oliventræ indendørs i hjemmet? Sådan gør du (Komplet guide)

Vil du gerne tilføje lidt middelhavsstemning i din stue eller udestue, noget der bringer minder om de skønne feriedage sydpå? Så er det helt rette valg for dig et fortryllende oliventræ indendørs i hjemmet. Her får du en helt komplet guide, så du kan passe og pleje dit oliventræ, nyde den smukke blomstring og høste de skønne oliven.

Af Havekalenderens haveguru
Indholdet er opdateret tirsdag d. 14. september 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 14. september 2021.

Hvor stammer oliventræet fra?

Oliventræet stammer fra Middelhavsområdet og er sandsynligvis de træer, der allerførst blev dyrket og kultiveret i området. Det antages at oliventræet har mere end 8.000 år på bagen og for over 4.000 år siden, blev der faktisk nedskrevet regler for dyrkning, brug og handel med den dyrebare og sunde olivenolie.

Oprindelseslandet kendes ikke, men oliventræet spredte sig hurtigt mellem landene i området og mange steder er oliven og olivenolie stadig områdets største og mest stabile indtægtskilde.

Mange sorter er, som for eksempel de store, mørke Kalamata oliven fra området omkring Kalamata i det sydlige Grækenland, opkaldt efter det område, de oprindeligt er blevet dyrket i.

Oliventræerne har efterhånden spredt sig til store dele af verden og er ikke længere forbeholdt Middelhavsområdet.

Hvilket sort skal dit indendørs oliventræ være?

Oliventræets blade har sin helt egen specielle grønne farve. Oversiden af bladene er matte og mørkegrønne, mens undersiden af bladene nærmest er sølvgrå. Det er ikke svær at pege et oliventræ ud, for de meget karakteristiske farver afslører det med det samme.

Oliventræet er et stedsegrønt træ, der ikke taber bladene om vinteren. Det er et langsomt voksende træ og på vores nordlige breddegrader vokser det endnu langsommere og opnår slet ikke de størrelser, som vi kender fra oliventræerne i syden.

Bliver dit oliventræ et par meter højt, har du passet det rigtig godt, for det er omkring grænsen for vækst heroppe nordpå. Du skal også være opmærksom på, at din olivenhøst bliver lidt mere sparsom, end den er under de sydlige himmelstrøg.

Den sort vi kender bedst, er den mest almindelige sort, der på latin hedder Olea Europaea. Det er også den sort, som du oftest støder på i plantecentre og hos gartnere rundt om i landet. Der findes omkring 20 forskellige sorter, men det er langt fra alle, som du finder i Danmark. Du kan måske finde nogle få, hvis du leder længe - men det originale er du altid sikker på at finde.

Du kan for det meste vælge dit oliventræ i flere forskellige størrelser, det gør det nemmere for dig, at vælge lige den størrelse, der passer til den sted, hvor dit træ skal stå.

Regn med at dit oliventræ giver dig, din familie og husets gæster glæde i 6 til 7 måneder om året - fra april / maj til oktober. I vinterhalvåret skal dit oliventræ overvintre. det kan du læse meget mere om længere nede i artiklen.

Sådan omplanter du dit indendørs oliventræ

Når du har købt det oliventræ som du gerne vil have, kan du passende købe en stor krukke samtidig med. Træet skal nemlig omplantes fra den snævre potte til en krukke med godt plads til at vokse i. Vælg altid en krukke med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Når du har dit oliventræ indendørs, bør du naturligvis også benytte en underskål, så vandet ikke løber ud på gulvet.

Du kan med fordel banke lidt på den jord, som træet er plantet i. Den er lerholdig og sandsynligvis blevet til en forholdsvis hård klump. Bank leret løst, inden du omplanter til krukken, så har oliventræets rødder de bedst betingelser for at etablere sig i krukken.

Vælg en krukke med en stor, flad bund. En stor krukke med jord og et træ vejer godt til, den flade bund giver den tunge krukke en god stabilitet, så du er sikker på, den ikke vælter.

Vil du gerne kunne flytte dit oliventræ rundt en gang imellem, eller kommer det ud på en solrig terrasse i sommerens varmeste måneder, kan du med fordel sætte krukken på en lille rullevogn, så den er nemmere at flytte rundt med.

Det sparer dig for rygsmerter og tunge løft og desuden er rullevognen handy, når du skal flytte dit oliventræ til sit overvintringssted.

Du kan finde rullevogne både med og uden låsefunktion til hjulene.

Vælg den helt rigtige jord til dit oliventræ indendørs i hjemmet

Det er ikke ligegyldigt hvilken jord du omplanter oliventræet med. Jorden i Middelhavslandene er meget forskellig fra den jord, vi kender i Danmark. Jorden i det meste af det sydlige Europa er den røde mineraljord, som blandt andet har et højt indhold af ler og jernholdigt lava.

Jernet, som træet let kan optage, er faktisk med til at give oliventræets blade den helt unikke grønne farve.

Jorden køber du nemt i hos de fleste gartnere og planteskoler. Den kaldes slet og ret for middelhavsjord. Plant dit oliventræ i denne jord, så giver du det de bedste betingelser for en god start i potten.

Hvilke gødning skal du bruge til oliventræ indendørs?

Der er kun én slags gødning, der dur, når du skal gøde dit oliventræ. Heldigvis skal du ikke huske på et fremmedartet og svært navn på gødningen, for herhjemme kaldes den slet og ret for olivengødning.

Du skal endelig ikke tage let på valget af gødning og anvende en almindelig blomstergødning. Så risikerer du nemlig, at dit oliventræ bliver sygt. Vent heller med at gøde, indtil du har fundet den rette gødning.

Har du et oliventræ udendørs, skal du bruge akkurat den samme slags gødning.

Hvor ofte skal dit oliventræ gødes?

I vinterperioden, hvor træet overvintrer og ikke er i vækst, skal du ikke gøde overhovedet. Du kan gøde træet igen fra marts måned, hvor væksten så småt sætter i gang på ny.

Du bør læse anvisningen på gødningen, så du ikke kommer til at give dit oliventræ gødning for tit. Overgødning er lige så slemt som ingen eller for sparsom gødning.

Får dit oliventræ brune pletter på bladene, kan det skyldes at du gøder lidt for meget. Skru derfor lidt ned for gødningen.

Giv dit oliventræ den rette mængde vand

Dit oliventræ skal i sommerperioden vandes jævnligt og skal ikke tørre helt ud mellem vandingerne. Bladene vil hurtigt fortælle dig, om du vander for meget eller for lidt.

Giver du oliventræet for meget vand, vil bladene falde af, giver du derimod dit oliventræ for lidt vand, vil bladene krympe sig sammen eller blive gule.

Prøv dig frem og stik en finger i jorden, for at mærke om den er tør eller fugtig, inden du vander. Jo varmere der bliver, des mere vand drikker træet, akkurat som med de fleste af dine andre planter.

Du kan med fordel sætte en fugtighedsmåler ned i jorden ved dit oliventræ og dermed få et mere præcis indblik i vandingssituationen.

Når dit oliventræ overvintrer, skal det kun vandes sparsomt.

Giv dit indendørs oliventræ masser af lys

Et oliventræ indendørs har brug for masser af lys, akkurat som en udendørs oliventræ. Det siger næsten sig selv, med tanke på at oliventræet stammer fra de subtropiske Middelhavslande.

For lidt lys kan få dit oliventræ til at tabe bladene. Samme reaktion har træet overfor for meget vand. Her må du afgøre, om der er tale om det ene eller det andet problem. Begge dele kan heldigvis hurtigt rettes op på.

Husk, at der er tale om lys og ikke nødvendigvis sol. Når du holder oliventræ indendørs i Danmark, er antallet af soltimer her normalt ikke i nærheden af antallet af soltimer i de det sydlige Europa.

Dit oliventræ vil også sætte pris på så meget sol som muligt, det er der ingen tvivl om. Men om sommeren bliver solrig eller ej, er ikke noget vi selv bestemmer. Specielt ikke på vores nordlige breddegrader.

Beskær dit oliventræ korrekt

Hvis du gerne vil passe godt på din oliventræ, skal du have helt styr på, hvornår, hvor meget og hvordan du beskærer det. Forkert eller for meget beskæring kan nemlig sætte dit oliventræ år tilbage.

Som udgangspunkt kan du godt beskære et yngre træ. Det kan være at du gerne vil have en speciel facon på trækronen eller bare en tæt og flot krone.

Du skal dog være opmærksom på, at jo mere du beskærer, des længere tid er træet om at sætte blomster. Derfor kan for hård beskæring på et yngre oliventræ være årsagen til manglende blomstring og efterfølgende frugt.

Du kan med fordel vente et år eller to med beskæring. Så får det unge træ nemlig mulighed for at vokse sig større og sætte de skud, der giver dig blomstring og oliven på træet.

Et ældre oliventræ er ikke glad for beskæring. Hold derfor igen med beskærersaksen og lad dig nøje med en let studsning, når det absolut behøves.

Har oliventræet været ramt af frost, kan hård beskæring være nødvendigt.

Kan jeg sætte mit indendørs oliventræ ud på terrassen?

Der er intet i vejen for, at du kan tilbyde dit oliventræ at skifte indendørslivet ud med en plads på terrassen. Dog skal du kun flytte træet udenfor i sommerperioden, hvor der er masser af lys og god varme, som er det oliventræet synes allerbedst om.

Oliventræet vil trives bedst på en solrig plads på terrassen. I sommerperioden, hvor de lækre oliven vokser sig store og modne, kan oliventræet ikke få for meget varme eller sol - jo mere des bedre.

Hold øje med hvordan det klarer ændringen og tjek specielt om det har brug for, at du vander det lidt oftere end ellers.

Du bør under ingen omstændigheder lade oliventræet overvintre udendørs.

Hvordan skal oliventræet overvintre?

Oliventræet er en middelhavsplante og den har helt særlige krav til overvintring, når den befinder sig langt mod nord. Oliventræet tåler ikke den hårde frost, der ofte følger med den danske vinter.

Du kan derfor ikke umiddelbart lade det overvintre i garagen eller i et haveskur, hvis der er risiko for frost og desuden får oliventræer slet ikke den mængde lys, som det har brug for i overvintringsperioden.

Der er 3 betingelser, der alle skal være opfyldt, for at oliventræet kommer godt igennem den indendørs overvintring.

 • Rummet skal være frostfrit og have en jævn temperatur på mellem 5 - 10 grader
 • Der skal være godt med lys i rummet
 • Vanding skal i perioden være sparsom og du må ikke gøde før end i marts måned

Det er ikke alle boliger, der lige har sådan et rum til rådighed. Har du en udestue, er det nok det bedste sted for oliventræet, men det er jo så betinget af, at du ikke anvender udestuen i vinterperioden. For det er jo ikke ligefrem ren nydelse at sidde i udestuen og klapre tænder i maks. 10 graders varme.

Har du for eksempel et skur i din have, som er frostsikret eller som du nemt kan frostsikre og som har et vindue, der giver dit oliventræ masser af lys, kan det være et godt overvintringssted. Sæt gerne et termometer i skuret, så du jævnligt kan tjekke om temperaturen er passende.

Er det helt umuligt at finde et passende rum, der både er lyst og køligt til dit oliventræ indendørs, tilbyder mange planteskoler et plantehotel, hvor du mod betaling kan sende dit oliventræ på vinterferie i de helt rette omgivelser.

Skal mit oliventræ indendørs bestøves?

Oliventræet er selvbestøvende. Det betyder, at det ikke er afhængig af pollen fra andre træer, for at blomstre og sætte frugt.

Dog har det stadig brug for besøg af bier og insekter, for at bestøve sig selv. Står dit oliventræ indendørs i stuen eller i udestuen, må du derfor byde disse indenfor, hvis du gerne vil se dit oliventræ i blomst og senere med fine oliven på.

Oliventræets blomstringsperiode er meget fin. Det blomstrer med masser af små, hvide blomster med gule støvfang, som umiddelbart efter afblomstring sætter masser af bittesmå oliven.

Når oliventræet blomstrer, sker det nærmest i klaser. Træet sætter små sideskud, som igen sætter blomsterne. Derfor sidder der flere oliven på hvert sideskud.

Vil du gerne nyde oliven af egen avl, har du nu i denne komplette guide til oliventræ indendørs i hjemmet, al den information du har brug for.

Spændende og sjove facts om oliventræer

Som afslutning får du lige en omgang facts om oliventræer. Måske er det viden du allerede har, ellers får du den lige her.

 • Der findes ca. 20 forskellige sorter af oliventræet
 • Oliventræet kan blive helt op til 15 meter højt
 • Stammen på et oliventræ kan være op til 2 meter i diameter
 • Man kan spore oliventræet 8.000 år tilbage i tiden
 • I Grækenland findes der over 2.000 år gamle oliventræer, der stadig bærer oliven
 • Oliventræet kan hente vand helt ned i 6 meters dybde
 • Desuden har oliventræet et øvre rodnet, der hurtigt kan optage vand fra overfladen

Når det kommer til de skønne oliven, som smager allerbedst, når de indtages under de sydlige himmelstrøg sammen med en kold øl eller et glas vin, har et par interessante facts at byde ind med.

 • Oliven indeholder mellem 30 og 60 % fedt - jo mørkere oliven des højere fedtindhold
 • Frugten indeholde både A og E vitamin, der skal opløses i fedt, for at blive frigivet

Desuden har den olivenolie der produceres af frugterne mange gode egenskaber. Den forstærker dit immunforsvar, beskytter din fordøjelseskanal og modvirker tør hud.

Også træets blade har efter sigende et par gode egenskaber. De anvendes stadig i Middelhavsregionen og nu også i flere former for naturmedicin, som et middel der blandt andet:

 • Sænker et forhøjet kolesteroltal
 • Normaliserer et forhøjet blodtryk
 • Forbedrer dit blodomløb

Som du kan se, producerer oliventræet ene af gode sager, når du vælger at placere en lille del af middelhavets eksotiske og anderledes botanik hjemme hos dig selv.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
19 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5