Opsætning af vildtkamera i naturen (+ 6 tips til opsætning)

Opsætning af vildtkamera i naturen (+ 6 tips til opsætning)

Med et vildtkamera har du og din familie en helt unik mulighed for at følge dyrene i deres naturlige habitat. Vildtkameraet kan være et værdifuldt våben for såvel jægeren som vildtforvalteren eller naturelskern. Læs med videre hvor jeg giver dig 6 værdifulde tips til, hvordan du bedst opsætter vildtkamera i naturen.

Af Havekalenderens haveguru
Priser er opdateret i dag torsdag d. 21 oktober 2021. Indholdet er opdateret mandag d. 9. august 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 1. juni 2021.

Få et unikt indblik i vildtlivet

Ved at opsætte vildtkameraer på din naturgrund eller der, hvor du har jagten, får du en unik mulighed for på forhånd at kunne identificere vildtlivet i området. Som oftest er det minimalt, hvad vi får lov til at observere, når vi selv færdes i naturen, men med en spion hængende i vegetationen, får du vigtig information som:

  • Population
  • Art
  • Alder
  • Køn
  • Helbredstilstand

Det er vigtig data, som giver dig mulighed for at samle vigtig information om de dyr, du jager eller som du har ansvaret for som vildtforvalter eller lignende.

6 tips til opsætning

Følg disse 6 retningslinjer og kom hurtigt i gang med at lave optagelser i naturen med dit vildtkamera.

1. Sådan finder du de bedste steder til opsætning af vildtkamera

Det er ikke ligemeget, hvor du placerer dine vildtkamera. Vildtlivet er jo ikke dresseret til at optræde foran kameraet og det er derfor op til dig at finde den allerbedste placering, altså der hvor du har den største chance for gode billeder.

Led efter spor

Selvom de fleste dyr er svære at få øje på, når vi færdes i naturen, så efterlader de sig alligevel spor, som kan hjælpe dig, når du skal placere dine vildtkameraet bedst muligt.

Du kan med fordel lede efter spor i skovbunden. Ofte vil dyrene følge de samme ruter og du vil derfor forholdsvis let kunne se såkaldte dyrestier hvor bevoksninger er trådt ned og hvor fodsporene kan være mere eller mindre tydelige afhængig af underlaget og vejret.

Brug vejret

Som tidligere nævnt så følger dyr ofte de samme ruter. Derfor kan du med fordel bruge vejret til at lære dig deres adfærd og dermed gøre det let for dig at finde den rette placering til dit vildtkamera.

Når jorden er fugtig, så er dyre sporene ekstra tydelige. Og endnu tydeligere er det, når der ligger sne på jorden. Brug derfor vejret til at hjælpe dig med at lokalisere de bedste placeringer til dit udstyr.

Fodersteder

Hvis du har opsat foderhække eller mineralsten til vildtlivet, så vil området helt sikkert tiltrække sig opmærksomhed. Specielt i vintermånederne hvor plantevæksten er minimal vil foderhække og mineralsten være populære og et oplagt sted at opsætte vildtkameraerne.

Du skal dog være opmærksom på, at der går lidt tid fra, at du har sat foderhække mm. op til dyrelivet er fortrolig med disse og bruger dem.

Spot sovepladser

Når du har din gang i området så hold øje med områder med nedtrådt vækst. Det kan nemlig meget vel være dyrets soveplads.

Ved at holde øjnene åbne så kan du ofte finde spor efter sovende dyr i høj bevoksning eller under nedhængende træer.

2. Navngiv dine vildtkameraer hvis du opsætter mere end ét

Det er en god idé at investere i mere end ét vildtkamera. På den måde er chancen for succes større og du har mulighed for at dække flere vinkler og dermed få bedre optagelser.

Bruger du mere end ét kamera så kan du med fordel navngive eller på anden måde mærke din kamera og SD-kort så du let kan identificere det kamera der har givet de mest succesfulde shots.

Da de fleste dyr er vanedyr så vil der være stor sandsynlighed for at du får flere gode skud, der hvor der allerede har været succes.

3. Vælg de rigtige indstillinger

Når du køber vildtkamera, så får du mange muligheder for at indstille kameraet efter dine ønsker. Du kan selv bestemme om du ønsker billede eller video eller om du ønsker en kombination af disse.

Et vildtkamera er jo udstyret med en sensor som sætter fotoserien eller optagelsen i gang, når denne bliver aktiveret.

Er vildtkameraet opstillet et sted med meget trafik, så vil sensoren blive aktiveret mange gange på et døgn. Du bør derfor tænke dig godt om, når du laver dine indstillinger, så du ikke risikere at SD kortet er fyldt, når guld-optagelsen kommer.

Jeg vil anbefale dig en indstilling, der hedder 2-4 fotos og 10 sekunders video. Det vil være mere end rigeligt til at du kan få værdifuld data om dyret.

4. Sådan skjuler du din duft

Den største årsag til at dyrelivet spotter os på lang afstand er ikke kun at vi larmer, men i høj grad også vores duft. At vores duft eller lugt er så afslørende, er også en vigtig faktor i den måde, som du behandler dine vildtkameraer på.

Du bør sørge for at håndtere dine vildtkamera mindst muligt og gerne gøre det udenfor eller i et værelse uden mange lugteindtryk, der kan sætte sig på kameraet. Dine fingre sætter meget markante duftspor på vildtkameraet. Det kan du minimere betragteligt ved at bruge handsker, når du håndtere kameraet.

Det er også en god idé altid at slutte af med at spritte kameraet af. På den måde fjerner du uønsket lugt og du sikrer dig, at linsen er helt ren.

5. Sådan placerer du dine vildtkameraer i den rette vinkel

Når du har fundet den rette placering i området til dine vildtkamera, så skal du have kameraet placeret i den helt rigtige vinkel, så du får de bedste skud i kassen.

Vær opmærksom på solen

Når du hænger vildtkamera op, så bør du være opmærksom på solen, som kan give overeksponerede billeder.

Det kan du afhjælpe betydeligt, hvis du sørger for at vildtkameraet hænger, så solen kommer ind fra siden af. Og ikke hverken forfra eller bagfra.

Vælg den rette højde

Når du skal finde den bedste vinkel at hænge vildtkameraet i, så har det selvfølgelig også noget at gøre med hvilke dyr, du ønsker optagelser af.

Men et godt udgangspunkt er, hvis du vælger en højde mellem 0,85 og 1,25 meter over jorden. Du kan altid justere op eller ned efterfølgende. Sørg for at kameraet hænger vandret og ikke hælder eller sidder løst, så det generes af vinden.

Sørg for godt udsyn

Når du har fundet den rette placering og har hængt vildtkameraet op, så er det vigtigt, at du sørger for at linsen har frit udsyn og at sensoren ikke aktiveres af nedhængende grene eller lignende.

Hænger der grene ned foran linsen, eller anden bevoksning, så vil du få en masse optagelser af vegetation og ikke meget andet.

6. Hav tålmodighed - det giver de bedste billeder i kassen

Tålmodighed er en dyd og det gælder også, når det kommer til vildtkamera og de optagelser du kan få. Når først vildtkameraet er hængt korrekt op og indstillet, så er det vigtigt, at du finder din tålmodighed frem.

Dyrenes sanser og instinkter gør dem hurtigt opmærksom på dette nye apparat i deres miljø og det kan tage et par dage før vildtkameraet ikke længere er “farligt” og de genoptager deres vante mønstre.

Lad derfor vildtkameraet hænge uden hele tiden at tjekke dem. Mest optimalt er det, hvis du kan lade dem hænge 1 til 2 uger.

Gør børnene klogere på naturen med et vildtkamera - Et vildtkamera og de optagelser du kan være heldige at få er en fantastisk måde at gøre børn interesseret i naturen omkring dem. Optagelserne vil lægge grobund for talrige samtaler om dyrearter, levevis osv, og i vil efterfølgende kunne finde flere billeder på nettet som giver børnene et bedre indtryk af dyrene.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
17 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5