Opsamling af regnvand til havevanding (Komplet guide)

Opsamling af regnvand til havevanding (Komplet guide)

Det kan hurtigt blive en bekostelig affære at vande sine planter i haven med vandslangen. Den ekstra omgang vand er dog (ofte) en nødvendig i tørre perioder, hvor regnen fra oven udebliver. De fleste af os danskere går op i genbrug, så hvorfor ikke også lade den filosofi leve i haven? Opsamler du regnvand i haven til havevanding giver det ekstra penge på kistebunden og du kan med ro i sind, og pengepung, vande dine planter.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret fredag d. 2. juli 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 12. juni 2021.

Når haven og genbrug går op i en højere enhed

Vi danskere elsker havelivet og bruger mange penge på flotte træer og buske til rundt omkring i haven.

Vi danskere er ligeså gode til genbrug af forskellige materialer.

Hvorfor ikke forsøge at kombinere haveliv og genbrug?

At gøre sig i opsamling af regnvand til havevanding er både godt for planeten, for din pengepung og samvittighed, men også for dit lokale vandværk. Vandværkerne sættes vitterligt på prøve, når vi danskere, på samme tid, skal vande haven, fylde vores pools, lege vandkrig osv.

Hvor bliver regnvandet af?

Når regnvandet rammer taget løber det i en tagrende til et nedløbsrør, som enten udmunder i en faskine i jorden et sted i haven eller i kloakken.

Alt det andet regnvand, der falder på din grund, siver ned i jorden, hvor dine planter slet ikke kan nyde godt af de dyrebare dråber.

Du kan dog opsamle regnvandet i en regntønde el.lign. regnvandsbeholder og dermed sikre dig, at du og dine planter, får en masse ud af regnen.

Læs mere om hvordan du gør dig i opsamling af regnvand og se hvilke metoder vi anbefaler længere nede i artiklen.

Hvorfor bør jeg opsamle regnvand i haven til vanding?

Vand er bestemt ikke billigt og vidste du, at man på sin vandregning betaler dobbelt for vandet? Du betaler for det rene vand, som du får leveret i hanen, men også for det spildevand, du sender ud i afløbet. Du betaler dermed for spildevand uanset om du drikker det, vander en plante eller hælder det i kloakken.

Når alt kommer til alt, så giver opsamling af regnvand til havevanding mening af op til flere gange:

 • Du sparer på drikkevandet
 • Du sparer (mange) penge

Det er nok ikke noget man lige tænker over, men vanding med vandslangen svarer til, at vi vander planterne med drikkevand…

Vi bruger i forvejen masser af drikkevand i hverdagen til at skylle ud i toilettet, vaske tøj osv.

Du bør opsamle regnvand, da det, jo hurtigt kan lyde lidt skørt, at hælde flere kubikmeter rent drikkevand ud i haven, når vi alle ved, at mange mennesker rundt omkring i verden, slet ikke har rent vand. Undskyld for den kliche.

At udnytte den gratis regnvand giver bare god mening på mange måder. Miljøet, samfundet og din pengepung vil elske dig for det!

I Danmark mangler vi sjældent vand over længere perioder, så hvorfor ikke gøre det til en fast opsamling i haven, som du og dine planter kan få stor glæde af.

Der findes flere forskellige måder hvorpå du kan opsamle regnvand - læs med herunder.

3 nemme måder at opsamle regnvand på

At opsamle regnvand er absolut ikke raketvidenskab og opsætningen er ej heller spor tidskrævende. De mest effektive måder er:

 • Opsamling i regnvandstønde
 • Opsamling i palletank
 • Opsamling i et regnvandsanlæg

Opsamling af regnvand i regnvandstønde

 • Pris: fra ca. 129 kr.
 • Kapacitet: 200 - 250 liter regnvand

Den nemmeste og billigste metode til opsamling vil være en regnvandstønde.

Vandet falder på taget, løber i tagrenden og videre i nedløbsrøret, der udmunder i regnvandstønden.

Regnvandstønden bør stilles på noget højt, så du kan få en vandkande ind under aftapningshanen, der sidder i bunden af tønden.

Opsamling af regnvand i palletank

 • Pris: fra ca. 1.500 kr.
 • Kapacitet: 1.000 liter regnvand

Vil du opsamle større mængder af regnvand, så kan du overveje en palletank, der kan rumme en hel kubikmeter regnvand (1.000 liter).

Forarbejdet og opsætningen er den samme som med en regnvandstønde - du har blot væsentlig større kapacitet i en palletank.

Opsamling af regnvand i regnvandsanlæg

 • Pris: fra ca. 10.000 kr. (gør det selv løsning)
 • Kapacitet: ca. 1.000 - 10.000 liter regnvand

Den absolute dyreste løsning til opsamling af regnvand i haven er et decideret regnvandsanlæg, der graves ned under jorden. Ser man bort fra prisniveau, så er det en diskret og yderst effektiv løsning.

Et regnvandsanlæg kan rumme mange flere liter end både en regnvandstønde og en palletank. De fås i flere forskellige størrelse alt efter om man blot vil vande havens planter eller om man også vil vaske tøjet hermed.

Regnvand opsamlet i et regnvandsanlæg kan ikke drikkes!

Den store forkromede løsning kobles direkte på kloaksystemet og indgår dermed i husstandens øvrige kloakering.

Konklusion

At komme i gang med en effektiv opsamling af regnvand til havevanding kræver bogstaveligt talt ikke meget mere end blot én plastiktønde.

En anden stor fordel ved naturens vand er, at der er mindre kalk i det. Du slipper for de hvide kalkrander på lerkrukker og urtepotter, men planterne er nu også gladere for vand uden kalk - eller ihvertfald mindre mængder.

Regnvand gør vanding billigt, men man bør dog kun vande på jorden. Der kan være bakterier i regnvand, som ikke altid er lige sunde for os mennesker. Du bør derfor ikke vande planten, men holde dig til jorden omkring planten.

Jeg håber at ovenstående guide har givet dig blod på tanden til et nyt projekt i haven. Det er slet ikke spor svært og du vil (næsten) altid have vand til rådighed, som du med god samvittighed kan dele flittigt ud af til planterne rundt omkring i haven.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
11 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5