Pampasgræs i haven (Komplet guide til udplantning & pasning)

Pampasgræs er kendetegnet på sin fantastiske blomstring. Med sine flotte og fjerlignende aks, i hvide eller mørkerosa nuancer, står prydgræssen næsten majestætisk og svejer let i vinden. Aksene er et skønt syn henover sommeren og i efterår og vinter, giver de haven struktur og bevægelse. Bliv klogere på pampasgræs lige her!

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret onsdag d. 5. maj 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 1. maj 2021.

Pampasgræs i haven er populært

Pampasgræs er en kraftig sort af prydgræs, der nok er mest kendt for sine skinnende og fjeragtige aks, som står flot op i luften. Af samme årsag kaldes netop denne prydgræs for græssernes konge, da den kan få enhver anden sort til at blegne i sammenligning.

Fakta om pampasgræs

Pampasgræs har det latinske navn Cortaderia Selloana og befinder sig i kategorien prydgræsser.

Oprindeligt stammer pampasgræsset fra de sydamerikanske lande - Chile, Brasilien og Argentina, hvor den vokser i et varmt og til tider tørt klima.

De største sorter af pampasgræs kan blive op til 2 meter høje. Der findes også dværgsorter, som bliver 1 meter høje.

Blomsteraksene på pampasgræs kan blive helt op til 50 cm lange. Alt efter sorten man vælger, så bliver aksene enten hvide eller rosa.

Græsset danner store, kraftige tuer af lange, smalle blade med en fin, grøn farve. Når vi nærmer os sensommeren og ud på efteråret vil pampasgræs stå med store blomsteraks for enden af sine stængler.

De største sorter af pampasgræs bliver forholdsvis høje - helt op til 2 meter. Ønsker man en lavere sort fås der også dværgpampasgræs, der bliver ca. 1 meter høje.

De 3 mest populære sorter af pampasgræs (høje og lave sorter)

De tre absolut mest populære sorter i de danske haver, som der ligeså sælges absolut flest af fra danske planteskoler, er:

  • Pumila - Pumila pampasgræs bliver op til 100 cm høj og har matgrønne strå. Blomstrer med hvide blomster (aks) fra august til oktober.
  • Rosea - Rosea pampasgræs bliver fra 170 cm til 200 cm høj og har matgrønne strå. Blomstrer med rosa blomster (aks) fra august til oktober.
  • Senior - Senior pampasgræs bliver op til 200 cm høj og har matgrønne strå. Blomstrer med hvide blomster (aks) fra august til oktober.

Ud fra ovenstående liste, fremgår det tydeligt, at det er højde samt farve på blomster man vælger ud fra. Blomstringstidspunkt er det samme uanset sorten.

Hvornår blomstrer pampasgræs, og hvordan ser blomsteraksene ud?

Pampasgræs blomstrer fra august til oktober med flotte fjerlignende aks i hvide eller rosa nuancer.

Blomsteraksene på pampasgræs kan til forveksling minde om de aks man ser på lampepudsergræs. Dog er aks på lampepudsergræs lidt mere finurlige og lodne i sit udtryk. Pampasgræs får elegante fjerlignende aks i hvide og rosa nuancer.

Mærker man på græsset aks fremstår de silkebløde. De kan tilføre stil til enhver have og de har en stor WOW-effekt på dem, der måske ikke lige kender denne prydgræs.

Prydgræssen står flot fra sine første matgrønne strå om sommeren, men også når de glinser under sensommersolen, og om vinteren, når de dækkes af sne og rimfrost.

Man bør dog indstille sig på, at blomstring ikke er en garanti. Pampasgræs kommer fra et langt varmere klima end det danske, og har derfor et stort behov for sol og varme for at udvikle sig. Har sommeren været med færre soltimer, regn og lave temperaturer, kan det derfor ske, at den ikke blomstrer.

Hvad er den bedste placering af pampasgræs i haven?

Placering: Pampasgræs vil uden tvivl trives bedst på en solrig placering med vandrende skygge henover dagen og læ. Dette gælder uanset om du planter prydgræssen i et bed eller i en havekrukke.

Jorden: Græssorten stiller ikke de store krav til jorden, men den må dog gerne være ikke for våd. Almindelig og muldrig havejord er derfor helt fint. Du kan dog med fordel forbedre jorden med lidt iblandet gødet planteskolejord og dermed skabe endnu bedre vækstbetingelser for dit pampasgræs.

Krukke eller friland?: Med sit flotte og nærmest majestætiske udtryk og vældige størrelse, så egner pampasgræs sig bedst til solitært brug (fritstående), enten i en stor krukke eller på friland med god plads. Husk dog gerne på, at planter du pampasgræs i krukke, så skal det være en meget stor krukke, da den kan vokse sig meget stor.

Planter du pampasgræs i krukke, så har du selvfølgelig den fordel, at du kan tage krukken indenfor om vinteren. Omvendt vil prydgræssen have mere plads til formering på friland.

Den bedste placering for pampasgræs er ved en solbeskinnet mur. Her kan græssen få læ og varme, som den har brug for.

Husk ekstra vanding, hvis den solbeskinnede mur står under et udhæng eller halvtag.

Hvad er den bedste plantetid for pampasgræs?

En god tommelfingerregel siger, at den bedste plantetid for stauder, herunder prydgræsser, er i det tidlige forår.

Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer fra gamle dage, hvor stauder hovedsageligt blev solgt som barrodsplanter.

En barrodsplante er selvsagt meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor anbefalede man, at de barrodede stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig.

I dag dyrkes og sælges stauder, herunder prydgræsser, imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning under hele deres opvækst, men også i butikken indtil de er solgt. De planter vi køber i dag er derfor langt stærkere og mere sejlivede end de gammeldags barrodede stauder.

Du kan i dag plante pampasgræs ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, så bør du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

Udplantning af pampasgræs, hvordan gør jeg? (Gartnerens guide)

Som tidligere beskrevet, så trives pampasgræs fint i almindelig og muldrig havejord - på en placering med fuld sol, gerne læ og vandrende skygge.

Udplanter du pampasgræs i krukke, skal du være opmærksom på at krukken er tilpas stor og at vande rigeligt henover sommeren, så jorden altid er let fugtig.

Gartnerens guide til udplantning af pampasgræs:

  1. Grav et plantehul, der er rigeligt stor, så rødderne ikke bøjes.
  2. Fyld hullet helt op med vand, så jorden er gennemvædet i dybden, og lad vandet trække ned.
  3. Fyld lidt løs jord i hullet, og placér dit pampasgræs i samme dybde som i plastpotten.
  4. Fyld herefter hele hullet op med jord.
  5. Vand afslutningsvist, og lad vandet trække ned. Vurdér herefter, om der skal fyldes mere jord i plantehullet. Slut af med at træde jorden fast omkring planten.

Pasning af pampasgræs, hvordan gøres det bedste?

Vanding: Når det kommer til pasning af pampasgræs, så er det vitterligt en taknemmelig prydgræs. Sorten har et moderat behov for vand og foretrækker en let fugtig jord. Den tåler dog en udtørring mellem vandinger, men trives ikke optimalt med det, så husk vanding og en let fugtet jord - gerne hele tiden. Det vil også øge chancerne for blomstring.

I det første år efter udplantning bør du vande dit pampasgræs jævnligt, indtil det har etableret sig med et godt rodnet. Herefter skal du, hvis udplantet på friland, blot vande i tørre og varme perioder. Har du udplantet i krukke, så anbefales det, at du vander 2-3 gange om ugen, gerne hver 3. dag.

Når det kommer til gødning af pampasgræs, så er det generelt set en nøjsom græssort. Hvis de plantes i en næringsrig jord, behøver de kun sparsomt med gødning. Har du derimod plantet prydgræs i krukke, så bør du skifte jord og få tilført gødning jævnligt. De har selvsagt ikke samme mulighed for at hente næring fra omgivelserne, som prydgræs på friland har.

Du kan bruge almindelig havegødning eller anden universalgødning til gødning af pampasgræs.

Beskæring af pampasgræs, er det nødvendigt, og hvordan gør jeg?

Du bør beskære pampasgræs i foråret, og det er der flere grunde til:

Beskærer du i efteråret, risikerer du, at de tykke stængler fyldes med vand, som i frostvejr sprænger stænglerne. Pampasgræs er knap så hårdfør, hvorfor den har godt af den beskyttelse, som de visne toppe giver mod frosten gennem vinteren.

Husk, klip pampasgræs inden der udvikles nye blade, så du ikke kommer til at klippe den nye vækst af. Græsset udvikler nye blade i det tidlige forår, når den værste frost er ovre - typisk i april måned.

Generelt set, så bør du klippe visne aks af i foråret med en grensaks el.lign.

Vinterdækning af pampasgræs, skal de dækkes over om vinteren eller tages indenfor?

Modsat andre prydgræsser, så er pampasgræs ikke vinterhårdfør. Det er derfor en god idé, at du beskytter græsset mod kulde og frost om vinteren, så den ikke tager skade.

Du kan med fordel lægge grangrene el.lign., som dække omkring tuen.

Står dit pampasgræs i krukke, så kan du flytte krukken ind til husmuren i læ for vind, vejr og vand. Her vil den stå fint beskyttet, og frost vil ikke nå helt ind til rødderne.

Hvordan med deling og flytning af pampasgræs?

Du kan fint dele pampasgræs efter et par sæsoner, når græstuen har opnået en vis størrelse. Specielt hvis det ikke er ønsket, at den bliver alt for stor på dens placering.

Du bør dele og flytte pampasgræs i foråret, inden den nye vækstsæson går i gang.

Opsummering

Pampasgræs trives fint i det danske klima, men kommer oprindeligt fra varmere himmelstrøg. Der er ingen garanti for blomstring, men sikrer optimale kårer chancerne gode.

Planterne du pampasgræs i en krukke, så bør det være i en stor en af slagsen. Dertil bør du vande græs i krukke 2 gange om ugen, ca. hver 3. dag. Står dit pampasgræs på friland bør du ligeså sikre en let fugtet jord.

Du kan fint anvende almindelig havegødning eller anden universalgødning.

Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Ofte stillede spørgsmål om pampasgræs

Ja, pampasgræs kan godt overvintre i krukker. Sæt dog gerne krukken under et halvtag eller udhæng, så frosten ikke når rødderne.

Ja, du kan fint plante pampasgræs i krukker. Det skal dog være en stor krukke, da de vokser voldsomt. Husk omplantning efter en årrække.

Ja, du kan flytte pampasgræs i foråret inden den nye vækstsæson begynder.

Ja, du kan godt dele pampasgræs, når de har stået et par år og du ikke vil have dem større på dens placering. Deling af græs skal ske i foråret inden vækstsæsonen begynder.

Pampasgræs skal klippes ned i foråret inden vækstsæsonen begynder. Du må IKKE klippe pampasgræs i efteråret, da stænglerne kan fyldes med vand og frostsprænge.

Du kan plante pampasgræs året rundt, forudsat, at der ikke er frost i jorden.

Pampasgræs kan vokse på friland og i krukker, men vokser ikke naturligt i den danske natur.

Pampasgræs bliver fra 100 cm til 200 cm høje, afhængig af sorten.

Pampasgræs kan plantes i almindelig havejord og trives fint heri. Du kan dog med fordel blande havejorden op med gødet planteskolejord.

Ja, pampasgræs er vinterhårdfør, i den forstand, at den ikke tåler frost ved rødderne, men den kan fint stå udendørs. Overdæk evt. jorden omkring græstuen med grangrene i perioder med frostvejr.

Bedøm denne artikel
17 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5