Plantesygdomme i haven: Genvind en sund have (+ gartner råd)

Plantesygdomme på havens planter kan opstå ud af det blå og når vi mindst venter det. Man bør dog huske på, at planter, der trives godt, sjældent bliver så let ramt af plantesygdomme. Vælg derfor planter, der matcher forholdene i din have og sorter der er modstandsdygtige overfor sygdomme. Bliv klogere på plantesygdomme lige her i artiklen.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret onsdag d. 9. juni 2021 og er oprindeligt udgivet fredag d. 4. juni 2021.

Hvorfor får planter i haven plantesygdomme?

Svampe eller bakterier er den primære årsag til sygdom hos planter. Det mest almindelige er svampesygdomme.

Der findes svampesporer overalt i luften. De kan derfor hurtigt angribe en plante hvis forholdene passer svampene. Svampe trives bedst i en kombination af høj temperatur og luftfugtighed. Af samme årsag er vores planter i drivhus ekstra udsatte for svampeangreb.

En plante i mistrivsel,bliver lettere angrebet af plantesygdomme. Planterne kan kort forinden syne flotte i haven, men måske de mangler gødning eller vokser på en placering, der ikke passer dem.

Hyppigste årsager til angreb af plantesygdomme:

 • Der er enten for meget eller for lidt lys ift. sorten.
 • Jorden er enten for våd, for tør, for sandet eller for leret.
 • Planten mangler vigtige næringsstoffer i jorden til når den skal gro.

Du kan slå op i en havebog, spørge på planteskolen eller søge information online om, hvilke forhold der passer bedst for netop dine planter i haven.

Vind og vejr kan ligeså være årsag til plantesygdomme. Planter kan få skader af frost, tørke, hagl, stærk blæst o.lign. vejrfænomener.

Insekter eller andre skadedyr kan ligeså skade havens planter.

Hvad er de mest almindelige plantesygdomme i haven?

Der findes mange forskellige plantesygdomme, der kan ramme havens planter fra tid itl anden. De mest almindelige i danske haver er dog:

 • Meldug - Plantens blade får et gråligt eller hvidt melet lag.
 • Gråskimmel - Plantens forskellige dele får gråbrune, lodne pletter. Gråskimmel angriber typisk jordbær og tomater, specielt hvis de dyrkes i drivhus.
 • Rustsvampe - Plantens blade får røde pletter på undersiden. Rust kan være hård ved planterne, og hvis angrebet er meget kraftigt, kan det i værste fald tage live at planten.
 • Stråleplet - Plantens blade får sorte pletter. Med tiden vil det tage til og der kommer endnu flere pletter, bladet vil blive gult og falde af. Stråleplet rammer især roser.
 • Ildsot - Planten får visne blomster, frugter og blade. Ildsot er kendetegnet ved at plantens skudspidser visner og krøller sig sammen.
 • Æble- og pæreskurv - Blade og frugter får gråbrune pletter. Rammer især æbletræer.
 • Frugttrækræft - Træets grene får svulstlignende udvoksninger, der med tiden bliver større. Plantesygdommen rammer specielt ældre æbletræer.

Hvordan kan jeg genvinde en sund have med sunde planter?

En god tommelfingerregel på vejen mod en sund have med sunde planter vil være, at planter, der har det godt, bliver ikke så let syge. Du kan derfor alene med god plantepleje forebygge mange af de ovennævnte plantesygdomme.

Står dine planter på den rigtige placering i haven? Har de den rigtige jord? Får de den rette mængde sol og skygge? Skal jorden være fugtig?

Når man først går i dybden med en havebog el.lign. informationskilde, vil man måske opdage, at ens yndlingsplante slet ikke kan stå i ens have - hvis forholdene skal være optimale.

Har du en yndlingsplante, som du nødigt vil undvære, så kan du selvfølgelig forsøge at skabe de bedste forhold, der passer til netop den plante:

 • Det kan f.eks. være nødvendigt at anlægge et surbundsbed til rhododendron.
 • Har du en skyggefuld have, så kan du fælde eller beskære havens træer, hvis du har et ønske om planter med behov for lys.
 • Har du derimod en have uden skygge, så kan du plante endnu flere træer og buske og dermed få et godt udgangspunkt for et frodigt bed med surbundsplanter.

Det kan derfor være en god idé, at sætte sig ind i, hvad de planter, du ønsker i haven, kræver af plads, sol, jord, vand og næring.

Du kan med stor fordel samle planter, med samme behov, i et bed og dermed gøre det lettere for dig selv, at skabe de bedste forhold for dem.

Det er nok ingen stor hemmelighed, at det kan være svært og skabe de perfekte forhold for to forskellige planter i samme bed, hvis den ene kræver en fugtig lerjord, og den anden gerne vil vokse i tør og veldrænet sandjord…

Haven ændrer sig med tiden

Står du med en nyplantet have kan den virke meget bar og åben, men allerede efter blot et par år er den vokset til og er blevet mere tæt og skyggefuld.

Din have ændrer sig med årene, og de planter, du startede med at plante, klarer sig måske mindre godt og bliver derfor mere modtagelse overfor diverse plantesygdomme og skadedyr. De skal så hhv. omplantes eller have lidt insektsæbe.

Inden du køber frø eller nye planter til haven, er det en god idé at vælge plantesorter, der ikke så let bliver ramt af sygdomme.

Du bør vælge hårdføre planter hele vejen rundt - køkkenhaven, frugttræer, frugtbuske og roser.

Forædlerne (planteskolerne) fremavler og udvikler løbende nye sorter, der er modstandsdygtige overfor de mest almindelige plantesygdomme. Vælg om muligt disse sorter.

Konklusion

Du er nu forhåbentligt blevet klogere på hvilke plantesygdomme du kan opleve rundt omkring i haven og i drivhuset.

Årsagen til angreb af plantesygdomme er ofte en plante i mistrivsel, men kan også skyldes vind og vejr.

Placer dine planter ud fra plantesortens behov her og nu, men vær åben over for omplantning som årene går, da haven skifter form i takt med væksten.

Du kan læse videre om bekæmpelse af plantesygdomme lige her.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
19 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5