Ranunkel guide med alt du bør & skal vide (Komplet guide!)

Ranunkel guide med alt du bør & skal vide (Komplet guide!)

Ranunkler er løgvækster, der står hele sommeren lang med fyldige og kønne blomster. Ranunkel blomster minder om fyldte roser og pæoner, hvorfor de også fra tid til anden går under kaldenavnet bonderoser. De fås i et væld af farver - lige fra snehvid, over i en frisk gul, til dybrød. Her i denne store ranunkel guide finder du alt du bør vide om dette smukke blomsterløg til haven, og ikke mindst hvor du kan købe ranunkler til den bedste pris!

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret fredag d. 25. juni 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 1. marts 2020.

Ranunkler til potter og krukker samt inde og ude

Ranunkler fungerer godt både inde og ude - så længe det ikke er for koldt. De kompakte ranunkel sorter er ideelle til at plante i potter og krukker. De egner sig i øvrigt også fint til at blive udenfor i foråret, hvor solen bryder frem og retur igen til efteråret inden nattefrosten sætter ind.

Få fyldige Ranunkler i haven

Flotte blomster kan løfte enhver have til nye højder og skabe nye spændende dimensioner.

Ønsker du en elegant, flot og fyldigt blomst til haven, når blomstringsperioden melder sig, så bør du overveje ranunkel. Søg efter sorten på Google og du vil formentlig hurtigt kunne spotte hvorfor disse flotte tillægsord passer så fint til netop denne sort.

Du vil her i denne guide få tips og tricks til hvordan du passer og plejer ranunkler i din have.

Hvordan planter man ranunkel?

Ranunkler er en skøn løgblomst, der kan plantes i både havejord, krukker og potter. Det kræver lidt snilde, men følg blot denne miniguide til plantning af ranunkel og du vil være godt på vej:

Husk at nattefrosten skal være ovre hvis du planter dem til en placering udendørs i haven.

  1. Sæt dine ranunkel løg i blød natten over og giv dem det bedste udgangspunkt for at kunne slå rødder hurtigst muligt.
  2. Vurder længden på knoldene og ha herefter in mente, at de skal plantes i en dybde på ca. tre gange deres egen længde. Det svarer typisk til 7-12 cm. Det kan gøres med hænderne.
  3. Når dine ranunkel løg er sat i jorden, fyldes plantehullet op med jord.
  4. Vand dem herefter med rigelig vand for at eliminere lufthuller i jorden omkring løgene. Når jorden er sunket ned efter vanding kan der evt. lægges et løst lag jord oven på.
  5. Afslutningsvis trykkes jorden fast med hænderne. Det kan evt. også gøres før vanding og dermed undgår man at få endnu mere beskidte havehandsker eller fingre.

Køber man ranunkel knolde eller løg?

Man kan både købe ranunkler i potter, buketter og knolde. De sælges dog i kategorien blomsterløg når du besøger en planteskole eller skal købe dem online.

Vidste du, at ranunkel i virkeligheden er en blomsterknold? Uanset dens titel eller placering placering i et havecenter, så er det en ranunkel blomsterknold, førend den bliver til en fyldig og elegant blomst i haven.

Hvilke sorter består ranunkel-familien af?

Ranunklen er en blomst, der passer glimrende ind i de danske haver. Det er en løgvækst, der blomstrer sommeren lang og giver haven et flot udtryk.

En ranunkel kan i og for sig minde om en lidt fyldig rose eller pæoner grundet sine fyldige blomster, men det er dog hverken en rose eller pæon. De fås i et hav af forskellige farver:

  • Hvide ranunkler
  • Gule ranunkler
  • Orange ranunkler
  • Røde ranunkler
  • Lyserøde ranunkler

Læs mere om de forskellige ranunkel farver herunder:

Hvide ranunkler

Den hvide ranunkel er den mest populære variant. De flotte hvide nuancer passer godt ind i de fleste danske haver. Det latinske navn for sorten er Ranunculus Aviv White. Den blomstrer sommeren lang og kan pga. sin farve fint stå sammen med andre varianter af den populære blomst.

Gule ranunkler

Den gule ranunkel har et flot fyldigt blomsterhoved i skønne gule nuancer. Den står fint ligeså fint sammen med andre varianter af selvsamme blomsterløg. Den bliver op til 30 cm og blomster sommeren over.

Dens latinske navn er Ranunculus asiaticus Tomer og engelske er Persian Buttercup.

Orange ranunkler

Et flot alternativ til de andre varianter er den orange ranunkel. De fås i flere forskellige sorter og går under navnene Ranunkel Picotee Orange samt Ranunkel Picotee Café.

Et særtegn ved netop den orange ranunkel er, at den er flerfarvet. Nuancer changerer fra mørk orange til en brunlig orange.

Røde ranunkler

Den røde ranunkel går under navnet Ranunkel Aviv Red, der let kunne forveksles med den hvide variant, hvor det blot er farven i navnet der er udskiftet.

Ønsker du flotte røde nuancer i haven bør du overveje røde ranunkler. De har en flot fyldig krone.

Lyserøde ranunkler

Den lyserøde ranunkel kommer i flere forskellige farvenuancer. Den mest populære variant er dog den lysere lyserøde. Den giver haven et flot afdæmpet udtryk.

Denne sort går i øvrigt under navnet Ranunkel Aviv Roze.

Har du overvejet en ranunkelbusk?

Går du med overvejelserne om hvilken blomsterbusk der skal stå i haven? Du har måske tænkt på at lave en busk med flere Rhododendron, Hortensia el.lign., så bør du overveje en ranunkelbusk!

De flotte ranunkler findes også i en busk variant. Den har små flotte gule blomster på grenene. Bladene er ovalformede og grønne. En ranunkelbusk bliver 100 til 200 cm i højden og 120 til 150 cm i bredden.

Placering af ranunkler i haven - hvor skal de stå?

Placering af ranunkler i haven er ikke den store videnskab. Grib en skovl og find en god solrig placering.

Ranunkler trives bedst i fuld sol. Halvskygge går dog også an, hvis man ikke har en plads med fuld sol til rådighed.

Placér ranunkel knolde i grupper af en 8-10 stykker, men bevar en afstand på ca. 5 cm mellem dem. Det vil give et flot ranunkel bed sommeren over.

Pleje og pasning af ranunkel - hvordan gør man?

At have ranunkler i haven skal ikke gøres mere besværligt end det nu engang er. Man skal i de varme måneder tænke lidt over deres placering og vanding, men ellers først skænke dem en tanke når sommeren er ovre og de skal overvintre.

Som stort set al anden anden beplantning, vil disse også sætte pris på en næringsrig og fugtighedsbevarende jord. Herudover kan du være opmærksom på.

Ranunkler elsker lys og vand (med måde)

Jeg har kort berørt emnet ovenfor, men ranunkler elsker lys og vand.

Ranunkler har det bedst i fuld sol og qua denne (ønskede) placering, har de selvsagt også et stort behov for vand.

Man bør dog ikke overvande ranunkler, så de svømmer i vand. Det gør knoldene tunge og fremmer råd heri.

Dog kan man med fordel lade knoldene overnatte i et vandbad inden de skal plantes i haven.

Vanding af ranunkler - sådan gør du!

Ranunkler skal qua deres optimale placering i fuld sol gerne vandes lidt ekstra. Det er specielt i de ekstra varme sommermåneder - juni, juli og august, at de vil sætte pris på ekstra vanding.

Man behøver ikke nødvendigvis at give dem gødning ved vanding.

Ranunkel overvintring - hvordan gør man det bedst muligt?

Hvad end du har ranunkler i et havebed eller om de står i potter eller krukker, så skal de tænkes ind i din vinterklargøring af haven når vi nærmer os oktober, november eller december - alt efter hvornår nattefrosten sætter ind.

Grav dine ranunkel knolde op af jorden og opbevar dem tørt og frostfrit henover vinteren. Har du et frostfrit skur, drivhus el.lign. vil det være optimale forhold.

Opbevarer du dem korrekt vil de være klar på blomstring igen i det nye år.

Kan ranunkler tåle frost?

Ranunkler hører ikke til i det nordiske kolde klima og stammer oprindeligt fra varmere egne. Et kort svar vil derfor være, at ranunkler ikke tåler frost. De er derfor ikke vinterhårdføre.

Det er derfor vigtigt, at man graver knoldene op når vinteren melder sin ankomst.

Plant ranunkler i potter og krukker

Hvad end du er på udkig efter en blomst til potte, krukke eller et bed i haven kan du vælge ranunkler. De gror og blomstrer fint på alle tre placeringer.

Man bør dog være opmærksom på, at planter man ranunkler i potter og krukker, at de skal vandes oftere end ved placering i et havebed.

En stor fordel ved at plante dem i potter og krukker vil være, at man blot kan tage det hele ind i skuret eller kælderen når sæsonen er ovre.

Bunddækkende ranunkel plante

Den populære blomsterknold fås også som bundækkende plante under navnet Guldknap / Ranunculus acris 'Multiplex'.

Vælger man ranunkel som bunddække kan man med fordel placere knoldene med små 100 cm mellem og dermed med tiden få et godt gult bunddække.

Ranunkel sæson - hvornår er det?

Ranunkel sæsonen starter op i foråret eller tidlig sommer. Det afhænger af hvornår nattefrosten aftager. Det er derfor typisk i månederne marts, april eller maj, at plantecentre mv. begynder at have dem til salg.

Når først sæsonen er skudt i gang er den lang og strækker sig sommeren over. Ranunkel vil springe ud omkring juni og stå i blomst til september, år efter år - hvis man lige husker at tage dem indendørs i de kolde måneder.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

11 ofte stillede spørgsmål om ranunkler

Ranunkel kan godt plantes ud i haven. Det skal dog ikke være for koldt. De mere kompakte sorter er gode at plante i potter og krukker.

Man kan IKKE spise ranunkel. Hele ranunkelfamilien er til dels giftig og bør IKKE indtages af hverken mennesker eller husdyr.

En ranunkel kan minde om en fyldig rose eller en pæon (bonderose) pga. af dens fyldige og kompakte blomster.

Ranunkelblomster kan holde sig op til 14 dage i en vase. Holdbarheden på dens blomster er god, og passer du dine friske afskårne blomster med lidt frisk vand hver dag og stiller dem køligt om natten, kan ranunkelbuketten nemt holde op til 14 dage.

Ranunkel blomstrer hele sommeren lang med flotte og fyldige blomster.

De typiske symptomer på ranunkel forgiftning er blister og hævelse i mundslimhinden, overdreven savlproduktion og diarré.

Langbladet ranunkel er en høj variant af den almindelige ranunkel. Den langbladede ranunkel er at finde ved søer og vandløb rundt omkring i Danmark. Den blomstrer fra juli til august måned.

Der findes flere forskellige typer af ranunkel. Nogle ranunkler er vand- eller sumpplanter, andre er stauder med trævlerødder og en mindre del er knoldplanter.

Ja, ranunkel er til dels giftig. Ranunklen indeholder giftstoffet protoanemonin, der kan give forgiftninger hos alle husdyr. Det er hovedsageligt frie husdyr i hjemmet man skal være ekstra opmærksom på, da planten kun er lidt giftig.

En ranunkel er giftig for heste, som for hunde, katte og andre husdyr. Planten smager dog grimt,hvorfor heste formentlig ikke vil finde den specielt tiltrækkende at spise.

Ranunklen er flerårig. Nogle ranunkler vokser vildt i den danske natur og andre trives kun i alpine områder, og så er der ranunkler, som ikke tåler frost.

Bedøm denne artikel
39 stemmer, gennemsnit: 4.9 / 5