Rensning af fliser udendørs, læs her hvad der virker!

Med foråret kommer sol og varme, men ligeså en hel del opgaver i haven. Rensning af fliser udendørs er én af de mange opgaver. Flisepest og alger er næsten uundgåeligt, men de kan selvfølgelig fjernes og tilmed forebygges. Køb af professionel fliserens kan være en dyr omgang, så hvorfor ikke selv gøre det? Læs med her i artiklen og blive klogere på hvordan du renser fliser udendørs - og få mine tip til hvad der virker!

Rensning af fliser udendørs, læs her hvad der virker!
Af Haveentusiast
Priser er opdateret i dag onsdag d. 21 april 2021, indholdet tirsdag d. 15. december 2020 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 15. december 2020.

Alger og flisepest på fliser af beton er bestemt ikke ønsket

En primær årsag til, at fliser af beton bliver grimme med tiden er alger og flisepest.

Alger kan i og for sig være stort set umulige at fjerne 100%. De er dog ej heller skadelige for selve flisen, men gør blot synet heraf mindre kønt. Man kan dog med stor succes forebygge og minimere alger på fliser.

Har man en terrasse i sten, der tilmed er nordvendt og dermed ligger i skygge store dele af dagen - vil alger have ideelle forhold for vækst. De elsker kølige fliser uden sol.

Har man træer, buske eller hæk der kaster en unødvendig skygge på fliseterrassen, bør man overveje og beskære eller fælde dem. Det vil uden tvivl være det bedste tip til algebekæmpelse, der tilmed ikke kræver knofedt.

Flisepest giver grå eller hvide pletter på fliserne. Flisepest trives dog både i sol og skygge hvorfor det kræver både knofedt og tid at komme dem til livs.

Hvordan fjerner man alger og flisepest på én gang?

Den absolut nemmeste måde hvorpå man kan fjerne alger og flisepest fra fliser er med en terrassevasker - også kaldet en patio cleaner. En patio cleaner er et rundt mundstykke til en højtryksrenser, der effektivt (og lettere skånsomt) kan fjerne alger og flisepest.

Mundstykket består af en række roterende dyser, der drejer rundt inde i patio cleaneren og fordeler den kraftige vandstråle fra højtryksrenseren.

En fordeling af trykket er nødvendigt, da den direkte vandstråle fra en højtryksrenser eller vil ødelægge betonfliserne.

Husk at bruge en patio cleaner (mundstykke til højtryksrenser) når du renser fliseterrassen for alger og flisepest.

Hvordan fjerner man alger på fliser?

Der findes en masse husmorråd til hvordan man fjerner alger fra fliser. Nogle er sandfærdige og andre tangerer rene røverhistorier. Jeg vil nedenfor fremhæve den metode jeg selv bruger til at fjerne alger fra havens fliser:

  1. Algefjerner kemi: At fjerne alger med kemi kan der være delte meninger om, men det virker! Man blander sin algefjerner med vand i det forhold der står på emballagen. Hæld blandingen over fliserne og fordel den med en kost. Du kan også anvende en tryksprøjte. Lad det sidde i den på emballagen angivne tid, førend du skyller efter med vand fra en vandslange.
  2. Højtryksrenser (m. patio cleaner mundstykke): De fleste betonfliser kan tåle en omgang med højtryksrenser påsat en patio cleaner, men nogle har ikke godt af det. Har du mulighed for at undersøge om dine fliser kan tåle det bør du gøre det. Kør den over alle fliserne.
  3. Knofedt kan tage det sidste: Måske du ikke kommer uden om en omgang knofedt. Find vand og kost frem til at fjerne det sidste af den uønskede belægning.

Ovenstående guide til at fjerne alger og flisepest fra betonfliser kan fint deles op. Så drop algefjerner hvis du ikke er til kemi, start ud med kost, vand og knofedt eller gå lige på og hårdt med en højtryksrenser. Prøv dig frem.

Husk at fugesandet formentlig fjernes under din afvaskning af fliserne. Så køb en ekstra pose fugesand hvis du alligevel bestiller haveartikler online eller er i dit lokale have- og byggecenter.

Hvordan fjerner man flisepest fra fliser?

At fjerne flisepest fra betonfliser kræver knofedt - og ofte en hel del af det! Du kan krydre det med lidt kemi eller brun sæbe hvis det ikke er nok.

En kemisk fliserens består af, at man vasker kemien ud på flisernes overflade, hvorefter man lader den ligge et godt stykke tid - førend den skylles af. Kemien nedbryder flisepest og gør det muligt at skrubbe fliserne rene med en stiv kost.

Man kan også fjerne flisepest med brun sæbe. Fremgangsmåden er den samme som ved en kemisk fliserens. Det kræver dog noget mere knofedt at komme helt i mål med sin afvask og fjernelse af flisepest.

Fjern alger og flisepest med sand

Ejer du ikke en højtryksrenser og er kemi ikke lige dig, men knofedt har du massere af, så køb en pose sand. Strø det udover fliserne, grib kosten og fej igennem!

Vælg en pose skarpkornet sand og få den fulde sandpapirs-effekt.

Hvordan fjerner jeg pletter på fliser?

Det er bestemt ikke kun alger og flisepest der kan gøre fliser i haven grimme. Man kan være komme til at spilde en klat maling, lidt olie fra madlavning på grillen o.lign.

Her får du et par husmorråd til hvordan du kommer fjerner pletter på fliser:

  • Malingpletter på fliser: Tør så meget maling af som muligt. Er den allerede tør kan man ofte skubbe den af med en sten eller sand.
  • Oliepletter på fliser: Oliepletter kan f.eks. komme fra dryp under madlavning på grillen der står på fliseterrassen. Frisk olie bør suges op med savsmuld, fint fugesand, kattegrus eller lignende. Det kan også være sandkassesand fra børnenes sandkasse. Er olien indtørret bør du anvende motorrens til at vaske det væk. Dæk det efterfølgende med savsmuld el.lign. der kan suge motorrensen op.
  • Rustpletter på fliser: Anvend rustfjerner og vask efterfølgende af med vand og evt. skurepulver.
  • Træimprægnering pletter på fliser: Lad et stykke papir suge produktet op og væd efterfølgende et nyt stykke papir med terpentin, der lægges over pletten i en dags tid. Skyl efter med vand.
  • Tyggegummi på fliser: Skrub tyggegummiet af med en spatel eller sten Er der fortsat en plet kan du bruge rensebenzin til at fjerne den. Sidder tyggegummiet godt fast i flisen kan benzinen bløde det op.
Bedøm denne artikel
34 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5