Sådan klipper du hækplanter (Komplet guide til hækkeklipning)

I Danmark værner vi om vores privatliv og derfor kan vi også godt lide at grænse vores haver af med et plankeværk eller en hæk. Der findes mange forskellige hæktyper, som er hyppigt set i danske haver. I denne artikel gennemgår vi det oftest stillede spørgsmål om hækklipning. Vi gennemgår de mest kendte hæktyper og giver dig en guide for hvornår og hvordan du klipper din hæk, så du får det flotteste og mest ensartede resultat. Læs med videre og bliv meget klogere på hækklipning.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret mandag d. 10. maj 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 1. maj 2021.

Hvordan klipper man hæk?

Hvordan din hæk er klippet, har stor betydning for det samlede indtryk af din bolig og have. Lige så stor herlighedsværdi en veltrimmet hæk kan have for din bolig, lige så forsømt kan en uplejet hæk få det hele til at se ud.

I denne artikel klæder vi dig på til den store hækklipningsdag. Vi ved nemlig, at alle hække ikke er ens og der derfor ikke er noget kort og koncist svar på, hvornår man for eksempel skal klippe hækken og hvordan man gør det. Det kommer nemlig helt an på hvilken type hæk du har.

Læs med videre og få besvaret alle dine spørgsmål om hækklipning.

Hvornår er det bedst at klippe hæk?

Vi har ikke alle den samme slags hæk omkring vores grund. Derfor skal vi heller ikke alle sammen klippe hæk samtidig. De fleste skal dog klippe hæk 2 gange årligt, første gang sidst på foråret og anden gang først på efteråret.

De mest almindelige hæktyper i Danmark er:

 • Ligusterhækken
 • Bøgehækken
 • Takshækken
 • Buksbomhækken
 • Kristtornhækken
 • Thujahækken

Ligusterhækken og takshækken skal begge klippes to gange om året, i foråret og efteråret. Bøgehækken derimod skal kun klippes én gang om året og det er først hen over sommeren.

For ikke at give dig en mangelfuld vejledning så gennemgår vi senere i artiklen de mest brugte hæktyper én for en, så du får nøjagtig viden om klippe tidspunkt, beskæringstidspunkt og andre vigtige informationer om hæktypen.

TIP: Pas på fuglereder i hækken

Før i tiden sagde man gerne, at hækken skulle være klippet til Sankt Hans. Ikke for hækkens skyld men for, at den skulle tage sig godt ud til den festlige aften.

I dag anbefaler eksperterne, at du venter indtil EFTER Sankt Hans. I tiden op til Sankt Hans er fuglene nemlig i fuld gang med at udruge unger i hækken.

Klipper du hækken inden de er fløjet fra reden, så risikerer du enten at beskadige dem eller reden eller at fritlægge reden, så katte eller andre rovdyr let kan komme til dem.

Tjek derfor altid hækken grundigt, inden du finder hækklipperen frem!

Hvor ofte skal jeg klippe min hæk?

Akkurat som med hensyn til klippe tidspunktet, så afhænger hyppigheden af klipningen også af, hvilken type hæk du har valgt til din grund.

De fleste hække skal klippes 2 gange årligt. I foråret og i efteråret. Og hvis de skal beskæres kraftigt, skal det ske i det tidlige forår.

Men det er langt fra gældende for alle og du kan virkelig beskadige din hæk, hvis du behandler den forkert.

Læs derfor med videre, for om lidt gennemgår vi højst sandsynligt også den hæktype du har.

Kommer min hæk sig, hvis jeg skærer den kraftigt tilbage?

Der er stor forskel på, hvor kraftigt du kan tillade dig at beskære de forskellige typer af hækplanter, som vi ofte ser i danske hække.

Nogle kan du nærmest skære helt ind til stammen og så vil de sende masser af nye skud og hurtigt genetablere sig selv kraftigere og flottere end nogensinde før. Andre hækplanter kommer sig aldrig, hvis du beskærer dem for kraftigt.

Læs mere om, hvor kraftigt du kan tillade dig at beskære din hæk længere ned i artiklen, hvor vi gennemgår de forskellige hæktyper.

Et godt tip er dog at foretage en kraftig beskæring over flere år. Fordeler du den kraftige beskæring over flere år, så giver du din hæk de bedste chancer for at komme sig.

Beskæringseksperterne anbefaler, at du kraftigt beskærer en side/top pr sæson. På den måde kan hækken hente næring fra den uklippede del af hækken og sørge for, at den beskårne hæk vokser sig tæt i en fart.

Klip hækken nedefra og op. Det er mest praktisk at starte med at klippe hækken nedefra. På den måde undgår du, at de afklippede hækstykker lægger sig der, hvor du skal til at klippe. Vent altid med at klippe toppen til sidst.

Skal alle hæktyper behandles ens?

En velplejet hæk er en fryd for øjet og det er samtidig en praktisk måde at markere grunden og holde børn og dyr inde i haven. Vi vælger forskellige typer hække til vores haver, selvom de fleste efterhånden vælger stedsegrønne hække. Vi gennemgår nu beskæringsprocessen af de mest hyppigt sete hækplanter herhjemme. Mon ikke også din hæk er imellem? - Chancerne er i hvert fald store.

Hvordan og hvornår beskærer jeg en ligusterhæk?

En ligusterhæk har op gennem nyere tid været den nok mest brugte hækplante i Danmark. Liguster er en taknemmelig hækbeplantning. Den kan trives i alle jordtyper og den er hurtigtvoksende.

En anden fordel ved ligusterhækken er, at det er en tætvoksende hæk. Den er derfor perfekt til dig, der gerne vil skærme haven helt af fra nysgerrige blikke fra vejen. Det er dog ikke en stedsegrøn hæk og den bliver derfor bar om vinteren.

Du kan vælge at lade din ligusterhæk vokse vildt, men de fleste vælger at klippe deres ligusterhæk, så den står helt skarpt og lige. Hvis du gerne vil holde din ligusterhæk trimmet, så skal du klippe den 2 gange årligt. Første gang i juni måned og anden gang i august.

Hvis du gerne vil lave en kraftig tilbageskæring af din ligusterhæk, så bør du gøre det i perioden fra marts til maj måned. Beskærer du hækken kraftigt i denne periode, så vil den skyde en masse nye skud fra roden og vokse sig tæt igen.

Hvis du laver en kraftig beskæring, så bør du fordele beskæringen over flere år for ikke at stresse planten for meget. Beskær den ene side det ene år, den anden det næste og toppen det tredje.

Opsummering

 • Klippetidspunkt: 2 gange årligt i juni og august
 • Kraftig beskæring i marts til maj
 • Hækplantetype: Løvfældende hæk

Hvordan og hvornår beskærer jeg en bøgehæk?

Bøgehækken er indbegrebet af Danmark. Og sammen med ligusterhækken er bøgehækken den mest anvendte hækplante herhjemme - og det har den efterhånden været i et par hundrede.

Bøgen er en utrolig smuk hækplante. Bøgen står med mørkegrønne blade om sommeren og i smukke orange nuancer om efteråret. Da bøgen er en løvfældende hækplante står den dog bar om vinteren.

En bøgehæk er en rimelig let hæk at holde. Den skal klippes én til to gange om året. Bøgen kan klippes hen over hele sommeren. Men hvis du gerne vil lave en kraftig beskæring, så skal du foretage den i det allertidligste forår fra januar til april.

Du skal også være opmærksom på at foretage den grove beskæring over flere år. Beskærer du for voldsomt, så vil din bøgehæk have svært ved at genetablere sig. Beskær derfor den ene side kraftigt det ene år og den anden side og toppen de efterfølgende år.

Opsummering

 • Klippetidspunkt: 1 gang hen over sommeren
 • Kraftig beskæring fra januar til marts
 • Hækplantetype: Løvfældende hæk

Hvordan og hvornår beskærer jeg en buksbom hæk?

Buksbom er en smuk stedsegrøn hækplante, som i mange århundrede var forbeholdt adelen. Det er også derfor buksbom i dag stadig ses i mange parker og slotshaver. Buksbom har nemlig udseendet med sig hele året rundt.

Det er en utrolig smuk hækplante som samtidig er let at forme. Du kan klippe din buksbomhæk, så den står helt lige med skarpe kanter, men du kan også lave smukke bløde former. Du kan sågar klippe den som en figur, hvis du er dygtig nok med hæksaksen.

En buksbom hæk skal klippes mindst 2 gange om året for at holde sin form og tæthed. Én gang om foråret og én gang om efteråret. Du må dog aldrig klippe din buksbomhæk senere end september, da denne type hækplante er langsomtvoksende og derfor også længe om at komme sig efter klipningen.

Den langsomme heling er ikke noget problem i størstedelen af året, men du vil være sikker på at hækken er helet efter sidste klipning, inden den første frost kommer. Buksbom er også sart på den måde, at du helst ikke skal klippe den på en dag med høj sol. Den skarpe sol kan nemlig let brænde den nyklippede hæk i timerne efter klipningen.

Beskær din buksbom første gang i perioden fra marts til juni måned og igen i perioden fra august til først i september. En buksbom kan sagtens tåle at blive småklippet flere gange i løbet af foråret/sommeren. Det kan være en fordel hvis du gerne vil have fuld kontrol over hækkens form.

Opsummering

 • Klippetidspunkt: 2 gange årligt i april og august
 • Kraftig beskæring anbefales ikke da buksbom er utrolig langsomt voksende
 • Hækplantetype: Stedsegrøn

Hvordan og hvornår beskærer jeg en takshæk?

Taks er også en gammel dansk hækplante. Den minder om buksbom på flere måder. Den er stedsegrøn og den er utrolig velegnet til at klippe i form. Du kan altså bruge den som hækplante, men også bruge den til at lave skulpturer i haven.

På mange måder er taks lettere at have med at gøre i forhold til andre nåletræs hække. Taks er nemlig utrolig hurtigt voksende og samtidig utrolig god til at sætte nye skud, hvis du beskærer den hårdt.

Har du overtaget en trist og uholdt takshæk, så kan du faktisk tillade dig at beskære den så hårdt, at du skærer helt ind til stammen. På kort tid vil den begynde at skyde kraftigt igen helt fra bunden og give dig en tæt og frodig hæk.

Taks bør beskæres mindst 2 gange om året, hvis du ønsker at have kontrol over dens form. Du bør klippe den første gang i foråret og igen i efteråret.

Opsummering

 • Klippetidspunkt: 2 gange årligt - marts/april og i august/september
 • Denne type hækplante kan beskæres voldsomt hvorefter den vil skyde fra bunden igen
 • Hækplantetype: Stedsegrøn

Hvordan og hvornår beskærer jeg en kristtorn hæk?

Kristtornhækken er en stedsegrøn hæk, der får smukke røde bær om vinteren. Kristtorn er en semi langsomt voksende plante, som er utrolig let at holde. En kristtornehæk kræver nemlig ikke særlig ofte beskæring. Som udgangspunkt er det nok at trimme den én gang om året. Det bør gøres hen på sommeren. I foråret bør du aldrig trimme din kristtornhæk.

Kristtorn er nemlig længe om at komme sig efter vinteren og beskærer du for tidligt, så bremser du væksten. Når du beskærer en kristtorn, så kommer der som regel flere skud ud der, hvor du har klippet en gren over. Det kan derfor være nødvendigt at fjerne enkelte grene hen på efteråret.

En kristtornhæk kan godt beskæres rimelig kraftigt, du bør bare være opmærksom på, at hækken ikke er af de hurtigst voksende. Du bør heller aldrig beskære hækken kraftigt om efteråret. Skal hækken beskæres kraftigt, skal det være i juni eller juli måned.

Opsummering

 • Klippetidspunkt: 1 gang årligt i juni - juli måned
 • Kristtorn er langsomtvoksende men kan beskæres semi hårdt i juni - juli måned
 • Hækplantetype: Stedsegrøn

Hvordan og hvornår beskærer jeg en thujahæk?

Thula er smuk som hækplante, men tjula hækken er en hæk, du skal vide hvordan du behandler ellers kan du let beskadige den. En tjula er nemlig ikke i stand til at genskyde.

Det betyder, at du aldrig må klippe din thujahæk så tæt, at du klipper helt ind til, hvor grenene ikke længere er grønne. Hækken vil nemlig ikke skyde der igen og du vil derfor have en bar plet i din hæk, som du ikke kan fjerne.

Vores bedste råd til dig med thuja hæk er derfor, at du nyder din smukke smukke hæk, men samtidig er over den hele tiden. Specielt mens den er ung og du gerne vil forme den.

Når du skal beskære din thujahæk, så anbefales det, at du gør det nænsomt flere gange hen over sommeren. Du må kun beskære i skud, der er ved at være gamle. Det er første gang i sæsonen midt i juli måned og ikke før. På den måde undgår du at beskære for langt ind. Du kan altså ALDRIG foretage en grundig beskæring af en thuja, hverken som hækplante eller som fritstående i haven.

Det kan lyde selvmodsigende - men du kan samtidig let opleve, at din thujahæk bliver brun eller taber mange nåle. Det sker ofte sidst på sommeren. Sker det med din thuja, så må du gerne klippe det brune af hen over vinteren. Du skal blot efterlade en smule bladmateriale. Så vil hækken komme sig til foråret. Men vi understreger igen, at du aldrig må klippe hækken bar.

Opsummering

 • Klippetidspunkt: Første gang i juli, men kun meget nænsomt
 • Thuja kan ikke tåle en beskæring der er så voldsom at grenene efterlades bare
 • Hækplantetype: Stedsegrøn

Lad hækken være lidt bredere forneden. Det er en god idé at lade hækken være lidt bredere forneden. På den måde for hækken mere sol og du risikere ikke, at din hæk bliver nøgen på de nederste grene.

Hvilke redskaber har jeg brug for når jeg skal klippe min hæk?

Når du skal klippe din hæk, så går det lettest, hvis du har alt, hvad du skal bruge ved hånden.

Vi anbefaler, at du har følgende udstyr når du skal klippe hæk:

 • Stænger og støttesnor til højde og bredde markering
 • Hækklipper
 • Ørnenæb
 • Løvrive
 • Trillebør eller have affaldssække
 • Praktisk tøj med lange ærmer og ben
 • Sikkerhedsbriller

Hvilke hækklipper er bedst til haver med lidt hæk?

Hvis du har en have med kun ganske få meter hæk, så kan du sagtens nøjes med en manuel hæksaks. En manuel hæksaks er den type hæksaks, der vejer mindst i forhold til den elektriske- eller batteridrevne hæksaks. Det er til gengæld en smule hårdere at bruge en manuel hæksaks. Derfor anbefaler vi den også kun til dig med forholdsvis lidt hækareal.

Hvis du har en hæk som en buksbomhæk, så er det dog muligt, at du får et bedre og mere tæt resultat med en elektrisk- eller batteridreven hækklipper.

Hvilke hækkeklipper er bedst til haver med meget hæk

Hvis du har hæk hele vejen omkring grunden, så bør du tænke praktisk, når du vælger hækkeklipper. En manuel hækkeklipper er ikke den rigtige hækkeklipper til dig med meget hæk. Du har brug for en hækklipper som hurtigt kan klippe et stort areal uden, at det er voldsomt hårdt for dine arme.

En batteridreven eller en elektrisk hækkeklipper vil helt sikkert være at foretrække. Den batteridrevne hækkeklipper har den fordel, at du ikke er afhængig af en ledning og en strømkilde.

Den elektriske hækkeklipper er til gengæld mindre tung end en batteridreven hækklipper. Hvilken af de to du foretrækker er helt op til dit temperament.

Hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper, så er det en god idé at køre forlængerledningen ind igennem dit trøjeærme. På den måde har du styr på ledningen og den er ikke i vejen. Det minimere risikoen for, at du kommer til at skære ledningen over mens du klipper hækken.

God viden og fakta om hække

Stedsegrønne hække er hække som:

 • Buksbom
 • Taks
 • Laurbærkirsebær
 • Kristtorn
 • Thuja

Løvfaldshække er hække som:

 • Liguster
 • Bøgehæk
 • Hvidtjørnehæk

Hvordan klipper jeg min hæk lige?

En snorlige nyklippet hæk er et smukt syn, men det kan være en udfordring at få hækken helt lige, hvis ikke du ved hvordan.

Hvis du skal beskære /klippe specielt en hurtigtvoksende hæk, så kan det være svært at se sidste klippe punkt på grenene og følge dem. Det kombineret med, at det er svært at danne sig et overblik over hækken, når man står tæt på den med hæksaksen gør, at hækken let bliver bulet og uens at se på.

Hvis du gerne vil have en hæk, der er helt lige med skarpe kanter, så kræver det lidt forberedelse. For at få en helt lige hæk er du nemlig nødt til at opsætte en støttesnor, som du kan klippe efter.

Find nogle lange bambuspinde eller lignende og sæt den på ydersiden af hækken med ca. 3 meters mellemrum. Pindene skal være højere end den færdige højde, som du ønsker på din hæk.

Når pindene er sat i jorden, så markerer du den ønskede højde på pindene og spænder derefter en støttetråd, ud som du kan klippe efter.

Hvis du gerne vil sørge for, at siderne på din hæk også er helt lige, så kan du gøre det ved at sætte pælene ind i hækken i den bredde, som du ønsker den. Når du bagefter kører med hæksaksen, så ved du, hvor langt du kan tillade dig at trimme hækken ind i siderne.

Husk, at det er en god idé at lade hækken være en smule bredere nederst, da det giver den bedste vægtfordeling af hækken samt sørger for at den nederste del også får sol.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
31 stemmer, gennemsnit: 5 / 5