Sådan laver du skyggebed i haven (+ Tips til skyggeplanter)

Har du et skyggefuldt hjørne i haven, som måske tilmed mangler liv, farve og struktur? Så bør du overveje et skyggebed. Det mørke hjørne kan nemlig nemt forvandles til et frodigt bed, hvis blot du vælger de rigtige planter til skygge. Bliv klogere på anlægning go vedligeholde af skyggebede, og få gartneres bud på de bedste skyggeplanter.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret onsdag d. 5. maj 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 3. maj 2021.

Forvandl det mørke hjørne i haven til et skygge med liv

Førend du anlægger et skyggebed i haven, bør du overveje dets placering.

Et skyggebed med tør jord i skygge, f.eks. under et stort træ, som stjæler båd lys og vand, indebærer visse udfordringer. Er det din eneste mulighed for anlæggelse af skyggebed, så burde både rododendron og hosta kunne klare sig på sådan en (tør) plet.

Er jorden i havens skyggehjørne derimod fugtigt, så er der langte flere valgmuligheder, og mange flotte skyggeplanter at vælge i mellem.

Et generelt tip inden man anlægger et nyt skyggebed, eller normalt bed for den sags skyld, vil være, at man sætter planterne oven på jorden, inden de plantes ud. Således kan man nemmere danne sig et overblik, placere dem der passer godt sammen, sammen, og justere afstanden mellem dem.

5 gode planter til skygge, og som trives godt i det mørkere hjørne af haven

 1. Bunddækkeplanter såsom guldjordbær, hasselurt, kærmindesøster, liden singrøn, vinterglans.
 2. Buske: såsom hortensia, kristtorn, rhododendron, rosmarinlyng, laurbærkirsebær.
 3. Klatreplanter såsom almindelig vedbend, kamæleonbusk, klatrehortensia, liden singrøn, piberanke.
 4. Stauder såsom Astilbe, mørk blåaks, star, storkenæb, violfrøstjerne.
 5. Træer såsom Røn, Sorbus ulleungesis 'Dodong', stewartia, trompetkrone.

Hvordan laver jeg et skyggebed? (Gartner guide)

Når du har fundet det bedste sted i haven til det nye skyggebed, så er det bare med at smøge ærmerne op og komme i gang:

 1. Grav jorden godt igennem, og tilsæt gerne gødet jord fra planteskolen. Er den oprindelige jord hård og tør, er det nemmere, hvis du vander den grundt igennem først, inden du graver.
 2. Spænd tråd ud, og mål området grundigt op, så kanterne bliver helt lige. Brug gartnersnor, snor eller marker området på anden vis.
 3. Fyld en spand eller trillebør med vand, og sæt dine skyggeplanter i blød heri. Jordklumpen skal ideelt set være gennemvædet, før du planter dem. Husk at tage planten op i god tid, så jorden ikke blot falder af rodklumpen, fordi den nu er alt for våd og tung.
 4. Grav rigeligt store plantehuller, og fyld dem med vand, så jorden er godt fugtet. Når vandet er trukket væk og ind i jorden, kan du plante i hullet. Fyld op med løs jord og kompost i bunden, tryk forsigtigt til, når buske og stauder er kommet på plads, og fyld ligeledes op med jord og kompost omkring planten. Tryk jorden ned og vand igen, så jorden falder sammen og ikke har lufthuller.

 5. Vand planterne i det nyanlagte skyggebed regelmæssigt i de første par uger. Se dig gerne ind i, at det skal gøres 2 gange om ugen, men det afhænger selvfølgelig også vejret. Planterne må dog ikke tørre helt ud!
 6. Gå forbi skyggebedet og hold lidt ekstra øje når du vander, og læg mærke til om de nye planter er udsat for skadedyrsangreb. Nye planter er særligt følsomme overfor angreb af skadedyr.
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
9 stemmer, gennemsnit: 4.5 / 5