Bedste stedsegrønne træ: Her er de 6 bedste stedsegrønne træer i 2021

Stedsegrønne træer er de bedste træer til dig, som ønsker en nem have der holder sig grøn og flot året rundt. Et stedsegrøn træ mister ikke sine blade når efteråret banker på. Læs med her i artiklen og blive klogere på hvilke muligheder der er.

Bedste stedsegrønne træ: Her er de 6 bedste stedsegrønne træer i 2021
Af Haveentusiast
Priser er opdateret i dag søndag d. 18 april 2021, indholdet lørdag d. 2. januar 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 22. august 2020.

Cedertræ, et stedsegrønt træ med kraftig vækst stedsegrøn træ

Cedertræ stedsegrøn træ

Cedertræ, et stedsegrønt træ med kraftig vækst

Cedertræet er et dekorativt og stedsegrøn træ med en kraftig vækst. Et cedertræ har i øvrigt nåle.

Under normale omstændigheder vil et cedertræ blive op til godt og vel seks meter højt og formentligt tre meter i bredt. Det er dermed det perfekte valg til haven hvori man ønsker og etablere læ i form af træer. Det stedsegrønne cedertræ kommer i et hav af forskellige sorter. Hver og en har sine egne træk, som gør netop denne type cedertræ til noget helt unikt. Fælles for alle cedertræ sorterne er, at de fint tåler placering i sol og halvskygge, og selvfølgelig trives de fint under danske forhold.

De nåleformede blade på et cedertræ er blålige. Det adskiller sig dermed fra den klassiske ædelgran, som de fleste forbinder med et klassisk juletræ. Cedertræet kan med fordel plantes i sammenhæng med ædelgran, eller alene sammen med andre typer af beplantning.

... Læs mere hos Plantetorvet

Ædelgran, det stedsegrønne juletræ stedsegrøn træ

Ædelgran stedsegrøn træ

Ædelgran, det stedsegrønne juletræ

De fleste af os vil forbinde den stedsegrønne ædelgran med julen. Det er jo netop i december, at vi valfarter til de danske juletræsplantager og fælder os et juletræ. Det tages efterfølgende med indenfor og dekoreres på vanlig jule-vis.

Det er særlig Nordmannsgran og rødgran der benyttes som juletræ, men ædelgran har dog massere af andre kvaliteter når vi bringer fokus tilbage på det faktum, at vi taler stedsegrønne træer.

I en have, mod en vej eller et tredje sted, vil ædelgranen fint fungere, som læ for vind og vejr.

Det stedsegrønne nåletræ vil under normale omstændigheder have en kraftig og godt vækst. Man kan forvente og få et træ på godt og vel 15 meter, og med en bredde på en ca. 3 meter. Ædelgran har en pyramideformet vækst, og kan i de mørke tider fint dekoreres med julelys.

Det stedsegrønne træ har en ekstremt tæt vækst og er derfor ideel beplantning i skel, men kan selvfølgelig også placeres på andre steder hvor man ønsker læ for vind og vejr. Ædelgran trives godt i både sol og halvskygge, og har det perfekt under danske forhold.

... Læs mere hos Plantetorvet

Thuja, et højt og slankt stedsegrøn træ stedsegrøn træ

Thuja stedsegrøn træ

Thuja, et højt og slankt stedsegrøn træ

Thuja er stedsegrønt træ, som mange betragter, som værende en kirkegårdsplante. Man kan købe Thuja i mange forskellige sorter, som hver og en er dekorative og spændende på deres egen måde. Af eksempler på Thuja kan nævnes:

  • En Thuja Danica har en tæt kugleformet vækst
  • En Thuja Brabant bliver bred i både top og bund
  • En Thuja Smaragd har en kegleformet facon, bred i bund og smal i top En Thuja Golden Globe har fine gullige nåle

Grundet sin meget tætte vækst vil Thuja også fint fungere som hæk- eller buskplante. Træet vil i øvrigt henover året udvikle større eller mindre kogler. Det er det ideelle smalle stedsegrønne træ!

... Læs mere hos Plantetorvet

Taks, et stedsegrønt nåletræ stedsegrøn træ

Taks stedsegrøn træ

Taks, et stedsegrønt nåletræ

Det er ikke en Thuja, men de minder meget om hinanden. Tak kommer i mange forskellige sorter, som hver og en har meget afvigende former.

En taks er utrolig hårdfør over for klipning og beskæring. Så ønsker du at kunne forme et stedsegrønt træ bør du vælge denne type.

Er ønsket og få det helt ned i størrelse, vil en taks og kunne klippes helt ned til roden, for igen at spire og rejse sig.

Vælger du en taks med opretgående vækst, kan det stedsegrønne træ blive meget højt. De fleste sorter holder sig dog til omkring to-tre meter.

Henover året vil en taks stå med flotte røde bær, som dog er meget giftige for heste og kvæg. Du vil dog opdage at fuglene er vilde med dem. Så ønsker du fugle i haven? Så vælg en taks.

... Læs mere hos Plantetorvet

Cypres, et søjleformet stedsegrønt træ stedsegrøn træ

Cypres stedsegrøn træ

Cypres, et søjleformet stedsegrønt træ

Ligesom taksen, kan Cypres også let forveklses med den populære Thuja. Måden hvorpå man kan kende en Cypres fra f.eks. Thujaen er, at dens top hænger lidt mere end Thujaen, der ofte har en strittende top.

Den stedsegrønne Cypres kommer i mange forskellige sorter, som kan være både høje, lave, søjleformet, kugleformet og alt derimellem.

Der findes sorter med gulgrønne nåle, som er et godt valg hvis man ønsker lidt variation i havens ellers grønne farver.

Cypres stammer fra Nordvestamerika og er derfor temmelig hårdført i det danske klima. Træet sætter runde kogler henove råret.

... Læs mere hos Plantetorvet

Kristtorn, stedsegrøn træ med flotte røde bær stedsegrøn træ

Kristtorn stedsegrøn træ

Kristtorn, stedsegrøn træ med flotte røde bær

Falder snakken på kristtorn vil man hurtigt tænke på juletiden. Det skyldes bladenes karakteristiske grønne blade og røde bær.

Kristtorn har fået dette navn da den udgør symbolet på Kristi tornekrone. Den bruges således ofte til forskellige juledekorationer.

En kristtorn egner sig godt som stedsegrønt træ, og det bliver op til en ca. 10 meter højt. I løbet af maj måned får kristtorn duftende hvide blomster, som afgiver nektar til stor gavn for havens insekter. Senere hen udvikles de røde bær. Hvis ikke fuglene ser sig lun på dit træ vil bærrene kunne sidde der hele vinteren.

... Læs mere hos Plantetorvet

De bedste stedsegrønne træer

Er du til beplantning der bevarer sine blade når efteråret banker på døren? Så bør du overveje en eller flere stedsegrønne træer i haven.

De holder sig grønne året rundt og man slipper for at feje blade sammen, som har spredt sig rundt i hele haven. En anden fordel med netop denne type af træer er, at de ofte har en tæt vækst, som skærmer effektivt for naboen eller forbipasserende på vejen.

Så har du i dag en løvfældende hæk der kun har blade på et par måneder om året - så bør du overveje stedsegrønne træer eller buske. Det er en effektiv måde hvorpå man kan opretholde privatlivets fred i vinterhalvåret.

Jeg vil her i artiklen se på de mest populære stedsegrønne træer og deres egenskaber. Når du har læst om de enkelte træer bør du Google navnet og se hvordan træet ser ud i sine forskellige stadier, og få inspiration til placering rundt om i haven.

Bedøm denne artikel
112 stemmer, gennemsnit: 4.9 / 5