Gartnerens 9 tips til smukke hortensia i haven (Guide)

Hortensia er en alsidig stedsegrøn busk, der står smukt hele året - i haven og på altanen. Der er nok af sorter og farver at vælge imellem. Læs gartneres 9 tips til smukke hortensia og bliv klogere på den populære plante lige her!

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret onsdag d. 5. maj 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 2. maj 2021.

En stedsegrøn busk, der står smukt året rundt

Hortensia er en sand klassiker rundt omkring i de danske haver, og det er der en god grund til!

Hortensia blomstrer flot og overdådigt fra højsommer og ind godt ind i efteråret - med sine store blomsterhoveder i utallige, smukke nuancer fra hvide, lime og rosa farver over i de mere iøjnefaldende blå, violette og røde.

Du vil med garanti kunne finde en sort der matcher netop din have!

Hortensia tips: 10 tips til succes med hortensia i haven

Dette er guiden til dig, der allerede har hortensia i haven eller overvejer det. Den vil uden tvivl give dig succes med den flotte stedsegrønne busk, læs med:

  1. Vælg en vinterhårdfør hortensia til udplantning om efteråret.
  2. Plantes hortensia i krukke, bør det være med rigeligt jord, så udtørring undgås. Jorden skal være fugtig. Vand 2 gange om ugen, ca. hver 3. dag.
  3. Har du plantet hortensia i kukke, er det vigtigt, at der er hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe ud. Er der mange huller i bunden af krukken, så kan du med fordel lægge potteskår el.lign over hvert hul, så overskydende vand, trods de store huller, langsomt siver væk og ud af potten.
  4. Når frosten sætter ind, bør du stille dine krukker med hortensia i et uopvarmet drivhus eller udhus. Husk let vanding, til trods for at det er vinter, så de ikke tørrer ud.
  5. Sæt din hortensia på en placering med vandrende skygge, så den ikke har direkte sol hele dagen.
  6. Er sommeren tør og varm, bør du vande dine hortensia, uanset om de står på friland eller i krukke. Du bør altid vande hortensia i krukker, da jorden hurtigt tørrer ud i solrige perioder.
  7. Fjern ikke visne blomsterstande i efteråret, men lad dem sidde vinteren over. De beskytter henover vinteren.
  8. Beskyt dine hortensia mod sen frost i foråret, forud for den nye vækstsæson. Dæk dem evt. til med grangrene, en fiberdug el.lign. Gør dette indtil nattefrosten er ovre og sommeren banker på døren.
  9. Gød dine hortensia om foråret, så de får de bedste forudsætninger for godt nyvækst og blomstring.
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Bedøm denne artikel
12 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5