Topdressing: Få en flot græsplæne i haven (+ 5 gartner råd)

Trænger din græsplæne til fornyet liv, og er den ikke helt så grøn, som den har været? Så er topdressing løsningen for dig! Med topdressing kan du få en jævn og smuk grøn græsplæne, som både er flot at se på samt skøn at gå og boltre sig på. Bliv klogere på topdressing i vores guide lige her.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret onsdag d. 9. juni 2021 og er oprindeligt udgivet lørdag d. 29. maj 2021.

Hvad er topdressing?

Topdressing er en blanding af sand og kompost, som du spreder i et tyndt lag på din græsplæne. Blandingen er findelt, så den nemt falder ned mellem græsstråene og giver det næring. Blandingen har mange fordele og funktioner, og topdressing er næsten et uundværligt element i en sund græsplæne.

Topdressing, eller plænedressing som det også kaldes, er en slags naturlig gødning til græsplænen. Topdressing har flere funktioner end blot at tilføre næring til græsplanterne, man bruger det også til at reparere huller eller til at jævne en meget ujævn græsplæne.

Har man en meget leret jord, bør man bruge en topdressing, der indeholder meget sand. Omvendt bør man bruge en blanding med meget kompost/muld, hvis man har en meget sandet græsplæne.

Topdressing er også en alternativ gødningsform sammenlignet med NPK-gødning, som ikke er en lige så naturlig måde at gøde sin græsplæne på.

Hvornår lægger man topdressing ud?

Du kan med fordel topdresse din græsplæne 2 gange om året. Start gerne i foråret, jeg vil anbefale dig i april - maj måned. Græsset har nemlig godt af at få en ordentlig omgang næring, inden det for alvor skal til at vokse i løbet af den varme sommer.

Når sommeren er forbi, vil jeg igen anbefale dig at topdresse din græsplæne. Topdress den gerne i slut august / start september, for at give den et skud næring, efter den har været brugt i løbet af sommeren, og så den får en gang naturlig gødning, inden de kolde vintermåneder.

Hvor ofte skal man topdresse?

Du kan topdresse din græsplæne op til 3 gange på en sæson. En gang årligt eller én gang hver andet år vil dog også gøre underværker ved din græsplæne frem for slet ikke at gøre noget. Mange topdresser i det tidlige forår i april-maj, eller i sensommeren i august eller start september. Men du kan også vælge at bruge topdressing, når det passer ind i din kalender, dog ikke om vinteren. Topdressing tilfører liv og nyt liv og energi til din græsplæne, så den kommer til at stå flot og grøn.

Hvorfor bruge topdressing til græsplænen?

Topdressing er naturlig pleje af din græsplæne, der er med til at holde den pæn, plan og flot. Topdressing er effektiv gødning til plænen, hvor du med omkring 10 mm. topdressing om året, typisk vil dække din græsplænes behov for kalium og fosfor.

Når du bruger topdressing, kan plænen godt blive lidt sort i farven i et par uger efter, du har givet denne form for pleje. Lad derfor vær med at bruge topdressing inden årets sommerfest, fødselsdag eller lignende, hvor I skal være ude og bruge græsplænen.

Når foråret for alvor starter, oftest i april måned, er topdressing et godt supplement til at dække hullerne efter en omgang mosbekæmpelse med en mosfjerner eller med en rive. Her vil der nemlig være mange bare jordpletter, hvis plænen har haft en stor mængde mos. Her er topdressing og græsfrø det smarte valg til at få græsset til at gro igen.

Hvad er topdressing godt for?

Topdressing giver gødning og fylder hullerne ud, hvis du tilføjer frø i blandingen. Topdressing giver græsfrøene gode betingelser for vækst, da frøene bliver dækket af topdressing, og de kan dermed begynde at spire. Samtidig formindsker du chancerne for, at fuglene spiser alle frøene, inden de når at spire.

Derudover får din græsplæne også en flot planering med topdressing. Det giver en grønnere græsplæne, der er med til at mindske chancerne for mos og ukrudt, hvilket igen er med til at give dig en flottere og grønnere plæne.

Hjemmelavet topdressing

Selvom topdressing ikke koster en formue, så kan du sagtens lave det selv. Det kræver blot, at du har en god kompost muld og sand til rådighed, da det er disse to elementer, der udgør din hjemmelavede topdressing.

Sådan laver du din egen topdressing:

 • Til en normal græsplæne vil blandingsforholdene være 2/3 kompost og 1/3 sand.
 • Hvis din jord indeholder meget ler, vil jeg anbefale dig, at der skal være mere sand i topdressingen, så blandingsforholdene hedder 1/2 kompost og 1/2 sand.
 • Er din jord meget sandet, bør du have et blandingsforhold, der hedder 4/5 kompost og 1/5 sand, så du undgår, at der bliver tilført mere sand til jorden.

Det er vigtigt, at du sørger for, at både muld og sand er findelt, og at du er opmærksom på, at der ikke forekommer store grene, sten mv. i blandingen.

Sådan får du en flot og jævn græsplæne med topdressing

Det er ikke svært at give sin græsplæne topdressing, og du skal derfor ikke være bange for at gøre noget forkert, når du påbegynder projekt ”flot græsplæne”. Følger du nedenstående 5 trin, så skal du nok få en græsplæne, der vil stå knivskarpt.

Gartnerens 5 trin til en flot græsplæne

 1. Klip græsplænen

  Klip græsset ned i en højde på ca. 4-6 cm. Klip ikke græsset lavere end 3 cm., da du ellers kan risikere at drukne græsstråene i topdressingen.

 2. Luft græsplænen

  For at gøre græsplænen modtagelig overfor topdressingen, så skal den luftes. Dette gør du nemmest med en plænelufter eller en vertikalskærer, som den også kaldes. Har du ikke sådan en til rådighed, kan du også bruge en gravegreb/rive. Når du lufter plænen, løfter det overfladen, så den får luft, hvilket gør det nemmere for topdressingen at trænge ned i græsset.

 3. Fjern mos, blade og grene

  Har du været plaget af mos i plænen, så vil det efter luftningen være løsnet og dermed lige til at fjerne. Dette er en god idé, inden du spreder topdressingen, så det har nemmere ved at trænge ned i græsplænen. Derudover skal du også rive græsplænen fri for blade, grene og andet løv.

 4. Spred topdressing

  Græsplænen er nu klar til en omgang næringsrig gødning i form af topdressing. Hvordan du vælger at sprede det, er underordnet, men det er utrolig vigtigt, at det spredes i et lag på 5-10 mm.

  Udlægger du et lag på tykkere end 10 mm., gør du det svært for de eksisterende græsplanter at gro, da det kan lukke af for luft og dermed svitse eller drukne de eksisterende græsstrå.

 5. Så nye græsfrø

  Efter topdressingen er spredt ud, kan det være en god idé at sprede lidt græsfrø. Det hjælper med, at din græsplæne bliver mere tæt og grøn.

At topdresse sin græsplæne er godt givet ud, da det er med til at udvikle det øverste lag af plænens muld til kvalitetsmuld, så græsplænen bliver grønnere og mere tæt og dermed endnu pænere at se på.

3 gode tips til at sprede topdressing

Der findes mange forskellige måder at sprede topdressingen på, og nogle metoder er endda mere kreative end andre. Du får her 3 bud på, hvordan du nemt kan sprede topdressing.

 1. Kast topdressing jævnt udover din græsplæne med en skovl.
 2. Herefter fordeles topdressingen med en omvendt rive eller lignende.
 3. For at fordele topdressingen kan du evt. binde et reb i en eu palle og trække pallen rundt over græsplænen. Dette er især smart, hvis du har en stor græsplæne.
Artiklen er skrevet af
Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

5 ofte stillede spørgsmål om topdressing til græsplæner

Det mest optimale tidspunkt at topdresse er om foråret. I april/maj er det godt at sætte ind med denne form for plænepleje og ønsker du at gentage, så skal dette gøres i sensommeren.

Du skal som udgangspunkt bruge 1 big bag topdressing til ca. 150-200 m2 græsplæne.

Topdressing koster fra ca. 1000 kr. pr. 1000 liter, hvis du køber det i store sække.

Topdressing er en blanding af sand og kompost, som du spreder i et tyndt lag på din græsplæne. Topdressing er en slags naturlig gødning til græsplænen. Udover at give plænen næring bruger man også topdressing, når man skal reparere huller eller jævne en meget ujævn græsplæne.

Topdressing bliver brugt til at udjævne og gøde græsplænen. Primært bruges det når:

 • Græsplænen skal friskes op.
 • Til bekæmpelse af mos.
 • Til udjævning af en ujævn græsplæne.
 • Der skal anlægges en ny græsplæne.
Bedøm denne artikel
28 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5