Vægdrivhus [2021] - Kæmpe guide til valg af vægdrivhus!

Med et vægdrivhus kan man få drivhus på altanen, i rækkehuset, gårdhaven o.l. steder hvor pladsen er knap. Et drivhus til væggen kræver ikke den store plads, men giver dig samme muligheder, som man har i et stort drivhus. I et vægdrivhus kan man dyrke lækre tomatager, sprøde agurker og ikke mindst velsmagende krydderurter. Læs med her i artiklen og bliv klogere på hvordan du vælger det bedste vægdrivhus til have, altan eller hvor du måtte ønske det.

Af Haveentusiast
Indholdet er opdateret lørdag d. 2. januar 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 24. august 2020.

Det bedste vægdrivhus

Et vægdrivhus er det perfekte valg til dig, som inderligt ønsker dig et drivhus til dyrkning af tomater, agurker, krydderurter m.m., men måske ikke har pladsen til et normalt størrelses drivhus.

Det smarte ved et drivhus der står op af væggen er, at væggen ofte bliver opvarmet henover en solrig dag. Væggen vil derfor afgive en dejlig varme, som planterne elsker. Man skal dog huske udluftning og ikke mindst massere af vand til sin beplantning heri.

Jeg har selv haft drivhus af flere omgange, og har sågar et vestvendt vægdrivhus i dag. Jeg har dog også et klassisk firkantet drivhus, som bl.a. har vores vinranke voksende i loftet.

Jeg har haft drivhuse til væggen fra både Juliana, Vitavia og Halls. Jeg har ofte selv valgt de mindre varianter på 1-5 m2, men de findes større og langt over 10 m2. Så har man muren til det - vil et stort vægdrivhus være sagen!

Jeg vil nedenfor komme gennem de beste vægdrivhuse jeg har kunne finde, og give dig en let gennemgang af de enkelte.

Skal du vælge et vægdrivhus på tilbud eller et billigt vægdrivhus?

Udvalget af drivhuse til væg er stort og der er ikke mindst stor forskel på hvad et vægdrivhus koster. Det afhænger selvsagt af størrelsen på, men så sandelig også af mærket man har brændt sig varm og selvfølgelig kvaliteten.

Det er dog massere af gode tilbud på vægdrivhuse på nettet. Hvis man er lidt opmærksom og har is i maven, vil man kunne spare mange penge på sit drømme vægdrivhus.

Som nævnt længere oppe, afhænger prisen også af kvaliteten på de materialer der er anvendt til det. Jo flere funktioner et drivhus måtte have, desto dyrere er det også. Finder man et godt vægdrivhus på tilbud er det med og slå til. De er alt andet lige billiger end de fritstående drivhuse, som man kan få i ethvert byggemarked.

Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og der er intet værre end og frygte ethvert blæsevejr. Så undersøg kvaliteten, og har du på fornemmelsen, at kvaliteten er lav, men køber det - så sørg for og stille det et sted der ikke har voldsom vind når det blæser. En god sokkel kan selvfølgelig også være medvirkende til, at et vægdrivhus står fint under et stormvejr.

Hvilket vægdrivhus skal du vælge?

Det kan være svært og finde præcis den model, som du synes matcher dit behov. Der er dog et par forskellige faktorer du kan overveje inden træffer et valg. Det handler jo i sidste ende om, at du finder det bedste vægdrivhus til netop dit hjem og behov.

Her er er et par punkter du bør overveje:

Hvor skal vægdrivhuset placeres?

Du bør først og fremmest gennemtænke hvor du ønsker drivhuset placeres. De mest populære placeringer af vægdrivhuse er:

 • På altanen
 • Op af en husmur i haven
 • På en terrasse

Placeringen er afgørende for hvor stort et drivhus du kan overveje.

Når du bestemt dig for den rette placering er det forholdsvis nemt og navigere blandt de mange muligheder. Man kan ihvertfald sortere en pokkers masse fra, som enten er for små eller alt fors tore.

Skal der være en hyggekrog i drivhuset?

Det er med tiden blevet meget populært og indrette et lille hjørne i drivhuset med et cafebord samt en stol eller to. Det giver mulighed for og drikke eftermiddagskaffen et lunt sted.

Du bør derfor overveje hvorvidt det er ønsket eller ej. Ønsker du muligheden bør du afsætte et par kvadratmeter til formålet. Med en hyggekrog i drivhuset får du ihvertfald mulighed for, og benytte dit vægdrivhus i koldere perioder, eftersom drivhuset optager varme og holder på den.

Finder man en drivhus vægmodel der har god plads indeni får man et ekstra uderum, som du kan anvendes i lange perioder, selv når det er koldt udenfor. Det er afgjort værd og overveje!

Skal det være et vægdrivhus til altan?

I så fald er det vigtigt, at du gør op med dig selv hvor meget af altanen du ønsker og inddrage til formålet.

En altan har begrænset plads, og det kan derfor være vigtigt, at man nøje overvejer, hvor meget drivhuset må fylde. Uagtet om det er et vægdrivhus eller måske et fritstående drivhus på hjul.

Der findes også vægdrivhuse med hjul. De er praktiske på en altan hvis man ønsker og kunne flytte på det alt efter behov.

Hvor mange planter skal du dyrke i drivhuset?

Det er måske ikke antallet af planter der er den rigtige målestok, men nærmere hvor mange planter du ønsker i drivhuset på samme tid.

Et lille vægdrivhus kan sagtens være godt indrettet og rumme en masse krydderurter m.m., hvor et større kan være dårligt indrettet og dermed ikke kunne rumme nær så meget.

Ønsker du f.eks. og kunne gro flere krydderurter på én gang, lidt tomater og måske lidt agurk? Så kan det være smart og finde et vægdrivhus med hylder, som planterne kan stilles på. Tomat- og agurkeplanter vokser kraftigt og dem vil man ofte placere i bunden af drivhuset.

Så lad antallet af planter du måtte ønske og gro på samme tid være en rettesnor, men vær’ opmærksom på, at man hurtigt får smag for det - og fylder endnu mere i. Har du grønne fingre eller er du i ‘risikozonen for og blive bidt af det’ - så vælg et større vægdrivhus end du måske lige havde forestillet dig i første omgang.

Vælg et drivhus der matcher omgivelserne

Skal dit nye vægdrivhus være en integreret del af terrassen, haven eller altanen bør du overveje dets udtryk. Udvalget er enormt og de fås i stort set alle farver, former og højder.

Du kan derfor med fordel være kræsen og vælge en model der både funktionelt og designmæssigt matcher omgivelserne hvori det skal placeres. Finder du en model der ikke blot er praktisk, men også falder i din smag - så vil du med garanti blive gladere for det. Specielt hvis du placerer det et sted hvor du ser det på daglig basis.

Man kan bl.a. få:

Vægdrivhus i metal

 • Robust og sikkert
 • Kræver minimal vedligehold
 • Minimalistisk udtryk

Vægdrivhus i træ

 • Robust og sikkert
 • Kræver årlig vedligehold af træet
 • Varm og hyggeligt udtryk

Vægdrivhus i plast

 • Ofte små og kompakte drivhuse med plexiglas
 • Kræver årlig afvaskning
 • Falmer og mister sin farve pga. solen

De har hver især deres egne åbenlyse ulemper og fordele. Jeg har altid selv blot ejet vægdrivhuse i stål og aluminium, men jeg har da drømt og et i træ. Jeg har dog indtil videre holdt mig herfra af den simple årsag, at jeg i forvejen bruger meget tid i drivhuset, og hellere vil bruge min tid i haven på beplantningen frem for vedligehold.

Om du vælger et vægdrivhus med et råt og minimalistisk eller et hyggeligt og blødt udtryk vil jeg lade være op til dig. Det handler om og finde en model der passer til ens hus, have eller altan, og som man har lyst til at kigge på.

Skal jeg vælge vægdrivhus med glas eller polycarbonatplader?

De flest vægdrivhuse fås typisk med glas, men ved enkelte modeller kan man også få dem med slagfaste polycarbonatplader.

Der er ingen tvivl om, at glas er flottest og det foretrukne valg blad drivhusejere landet over. Jeg har forsøgt og opstille fordele og ulemper ved begge muligheder nedenfor - så kan du træffe dit valg med udgangspunkt heri:

Vægdrivhus med glas

 • Glas giver det flotteste udtryk
 • Glas kan have en tendens til og lukke for meget lys og varme ind. Det kan derfor være nødvendigt med skygge eller en manuel eller automatisk udluftning i de varme timer på dagen.

Vægdrivhus med polycarbonatplader

 • Polycarbonatplader er transparent, men ikke på niveau med glas.
 • De er mere robuste og dæmper lysindfaldet en smule
 • Disse plastplader Isolerer bedre om natten hvilket er en fordel i det tidlige forår hvor forspiring står på dagsordenen.

Køb vægdrivhuse billigt online

Jeg har nedenfor fundet de billigste danske forhandlere af vægdrivhuse. Så kan du selv gå på opdagelse i de enkelte butikkers sortiment:

Skriv til Caroline

Caroline er en ægte havenørd der går meget op i årets gang i haven. Ordsproget om at der ikke findes forkert vejr, men kun forkert påklædning har Caroline virkelig taget til sig. Uanset årstiden er hun på vej i haven med det ene eller andet gøremål.

Ofte stillede spørgsmål om Vægdrivhuse

Inden køb af vægdrivhus bør du overveje:

 • Hvor meget plads vil du afgive?
 • Hvor mange planter skal du have i det?
 • Skal der være plads til bord og stol i en hyggekrog?
 • Hvad er dit budget?

Bedøm denne artikel
54 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5