Haven i december ⛄

I haven er der stille i december. Der er dog alligevel lidt at lave. Få tips, gode råd og ideer til haven i december her.

Julen er over os, og gøremål i haven er få

December måned er ikke den tid på året hvor gøremål i haven fylder mest. Det er ikke sådan uden videre at finde gøremål i haven på denne tid af håret. Specielt ikke hvis man har været flittig med sin vinterklargøring af haven i oktober og november.

Du kan eventuelt overveje en hyggelig havebelysning i haven hvis ud ikke allerede har tænkt i den retning.

Er hyggebelysningen klaret, så kan man synes, at december-syslerne i haven er klaret for nu. Der er dog et par ting, man kan give sig i kast med, hvis juleræs og gaver ikke skal fylde det hele.

Gøremål i haven for november

 • Sørg for, at de sidste sarte planter er i ly eller dækket til
 • Hold harer og rådyr ude af haven
 • Driv blomsterløg fra haven frem til vinterdekorationerne
 • Hold øje med overvintrende skadedyr i udestuen og i drivhuset
 • Genopliv det halvtriste mos til julens dekorationer
 • Giv fuglene lidt julehjælp - et neg er fuld af højtidsstemning
Haven i december

Pak roserne ind og skærm dem fra kulden

Har du ikke allerede pakket roserne ind for vinteren, så fryser de helt sikkert. Roser er forholdsvis sarte planter, og de bryder sig ikke om at fryse om fødderne.

Beskyt roserne mod frosten ved at dække dem til ved jordoverfladen med halm, grangrene, flis, kompost eller åletang hvis du bor ved havet.

Undgå at harer, rådyr o.l. tager livet af dine små frugttræer

Har du små frugttræer i haven, kan både harer og rådyr tage livet af dem på bare én nat. Harerne gnaver barken af træet nede i egen højde, og rådyrene spiser knopper og de tynde grene.

Den absolut bedste og mest effektive måde, at holde dyrene ude af haven er hegn, men hvis du ikke vil gøre haven til en indrammet fæstning, må du ty til de næstbedste løsninger:

 • Hæng en blinkende genstand op i træer og buske
 • Hæng fåreuld eller menneskehår op i træer og buske

En blinkende genstand, der er egnet til formålet, kunne være noget så simpelt som en CD eller en decideret hjorteskræmmer. En hjorteskræmmer kan også hedde en ultralydsskræmmer, og fås til forskellige dyr. Der findes ultralydsskræmmere der virker kan skræmme alt lige fra muldvarper til katte og over i rådyr væk fra dine træer og buske.

En anden løsning, der formentlig vil være ny for de fleste, er og hænge fåreuld eller menneske op i den beplantning, som dyrene ikke skal æde. Fåreuld kan købes flere steder online, og menneskehår fås hos din frisør eller fra hårbørsten. Put håret i en nylonstrømpe eller anden lille finmasket pose - så kan den nemt hænges op.

Driv løgene frem

Vælg en dag hvor solen står højt på himlen, det er tørvejr og du kan se idéen i og bevæge dig ud i haven. Grav et par løgplanter op og sæt dem til drivning i gamle lerpotter i drivhuset eller andet køligt og lyst sted indendøre.

Hvad er drivning? Drivning går i al sin enkelhed ud på at fylde et egnet glas eller lerpotte med vand og lægge et blomsterløg på toppen – lige præcis, så vandet ikke rører ved løgets bund, for ellers kan det rådne. Find flotte glas eller krukker, der egner sig til at drive løg i.

Det er vigtigt at du placerer løgene der drives et køligt sted, da de ellers kan blive ranglede og grimme, og dermed ej heller danne blomster senere hen.

Hold et vågent øje med bladlus

Har du taget kuldefølsomme planter ind til overvintring, skal du kigge dem grundigt efter for især bladlus. Bladlus er så smart indrettet, at bestanden om sommeren kun består af hunner, som formerer sig ved jomfrufødsel. Når vinteren så nærmere sig og det bliver køligere i luften, føder de også hanner. Så har du nogen at parre sig med.

En reel parring mellem en han og en hun bladlus gør, at de kan lægge æg, der kan overvintre, og sikre næste års bestand af bladlus, i dine planter…

Sørg derfor for og tjekke de planter der er inde for vinteren for bladlus. Der er ingen grund til og give dem endnu bedre levevilkår. En hjemmelavet insektsæbe kan gøre underværker!

Sæt pris på mosset

I sommermånederne - juni, juli og august, gør vi sjovt nok alt for og slippe af med mos i græsplænen. Når vinteren så er over os kan vi ikke få nok mos i vores juledekorationer.

Har du lavet en juledekoration, som nu står og ser lidt tør og grå ud? Så kan du faktisk vække mosset til live igen ved at stille det køligt og spraye det med vand.

Mos har eksisteret i millioner af år, men i modsætning til andre planter, der først opstod og blevt opdaget langt senere i historien, har de ikke udviklet rødder, der optager vand fra jorden.

Mos har ingen rødder...

Af samme årsag finder man som regel mos på skyggefulde steder i haven, hvor de kan udnytte fugten der lander på bladene. Man kan næsten sige, at der hvor græsset ikke trives, der trives mos.

Hæng mad ud til fuglene

Der er ingen tvivl om, at bittesmå fodspor i sneen vil give store øjne hos børnene i hjemmet. Så overvej at hænge lidt mad ud til fuglene her i den kolde tid. Det kunne f.eks. være:

 • Kornneg
 • Fuglebolde / mejsebolde
 • Vildfuglefrø

Et ophængt neg både pynter og gør nytte når det hænger fint foran hoveddøren eller i et træ eller busk ude i haven.

Når fuglene får øje på det, kan du glædes over, hvor ivrigt de giver sig itl at pille korn ud af kornneget. Det er en sand fornøjelse og se på - både får børn og voksne.

Fodring af havens fugle har nok altid være en tilfredsstillende ‘sport’. I gammel tid hænger man faktisk kornneg i tilfælde af, at Odin, ham fra nordisk mytologi, skulle komme forbi. Så var der nemlig noget at spise til Alfaderens ottebenede hest, Sleipner.

Det er en sjov historie at fortælle og have med sig, når man betragter spurvenes iver i godt selskab.