Haven i marts ⛅

Marts er officielt den første forårsmåned, selvom det stadig kan være meget koldt. Havekalenderen for marts måned er en proppet en!

Foråret er ankommet

Foråret er ankommet og hermed de første fulde dage med sol og varmt vejr, som tillader en tynd jakke når man bevæger sig udenfor i haven.

De fleste havemennesker vil formentlig mærke en begyndende kriblen i de grønne fingre. Dagene er blevet længere og livet er så småt begyndt og spire i de danske haver.

Marts er måneden hvor du med god samvittighed kan hoppe i arbejdstøjet og bevæge dig ud i haven. Du vil nedenfor få en liste med gode gøremål i haven her i marts. Så kan du ikke vente, har vi lavet en liste til dig lige her på havekalenderen.dk!

Gøremål i haven for marts

 • Hvis haven skal graves, så er det nu
 • Driv rabarber frem, og høst tidlige bladstængler
 • Forspiringens første etabe starter i marts
 • Bestøv de eksotiske frugttræer
 • Forbered nyttedyrenes ankomst
 • Frem med havemøbler, og giv dem en kærlig hånd
 • Beskær fx. solbær og ribs. Pot potteplanter om
Haven i marts

Grav op i haven og mål op

Marts er måneden hvor du med fordel kan vende jorden i dine bede, måle op og markere dem med snor, spændt ud mellem de fire hjørner.

Grav jorden let igennem, vend den og lad den få luft. En løsnet jord vil nemmere kunne optage vand fra regn og din vanding af haven henover sommeren.

Du kan med fordel blande lidt frisk havejord, muld eller lignende med jorden i dine bede. Ved du allerede nu hvilke frø du vil plante, og har du tilmed frøpøserne liggende, så kan du markere arealet og rækkerne hvor dine frø skal plantes når tid er. Der går dog lige lidt tid endnu.

Snyd rabarberne

Snakken om tidlige rabarber var også oppe at vende i sidste måned, februar, men her kommer tippet igen. Du kan snyde rabarberne og sikre en tidlig høst hvis du i de tidlige forårsmåneder gør dit forarbejde.

Man kan faktisk høste de herlige rabarber-bladstængler tidlig i sæsonen. Det gøres ved at man sætter en hvid spand, på hovedet, over rabarberne når de første bladknopper viser sig i jordoverfladen. Det hedder at drive rabarber.

Spanden vil holde luften omkring bladknopperne varmere og dermed opvarme jorden når solstrålerne varmer på spandens ydre. Det giver en let drivhuseffekt, som sætter ekstra fart på rabarbernes udvikling.

Ofte vil man opleve at rabarberbladene bliver gule, men selve stænglen er rød og velsmagende.

Kunsten af forspire sine frø

Nåede du det ikke allerede i februar - så er marts måneden hvor du bør overveje at forspire frø i vindueskarmen.

Man kan så sine frø i næsten alle materialer; vat, muld, tørvepotter o.l.

Et godt valg af potte til forspiring vil være tørvepotter, som blot kan plantes direkte ud i jorden, uden at rødderne forstyrres. De opløses og forgår i jorden over tid.

Almindelig pottemuld kan svide rødderne og man bør derfor vælge spiremuld til forspiring af sine frø. Dæk blot frøet med et mindre lag muld svarende til tykkelsen på frøet. Det er typisk ikke meget jord der skal til.

Læs evt. bag på frøposen om forspiring af netop de frø du påtænker at forsøge dig med. Nogle frø er lysspirende og skal nemlig slet ikke have et lag over sig.

Stil potterne lunt og lyst, evt. dækket med klar plast, og husk at vande dem så de ikke tørrer ud i en varm vindueskarm hvor solen fra tid til anden bager på dem.

Når frøene har spiret og dukker op af jorden kan du med fordel flytte dem til et køligere sted og dermed bremse spiringen en lille smule. Sidst i maj kan spirede blomsterfrø plantes ud i haven.

Så stauder i såbakker

Lyder det og spare penge på stauder som noget for dig? Så e det på denne tid af året, at du med stor fordel kan købe staudefrø online på danske og udenlandske hjemmesider. Ved og købe staudefrø og så dem selv kan du spare rigtigt mange penge. Du kan tilmed få smukke og anderlede planter ud af det.

De fleste af de mest populære stauder er nemme at få til at spire, hvis de bliver udsat for kulde. Begynd derfor allerede nu at så blomster i såbakker udenfor.

Du kan f.eks. gå med solhat, som findes i mange flotte og ikke mindst spændende farvevarianter med blomster i både enkle, fyldte og dobbelte udgaver.

En anden populær blomst er akeleje. Den kommer ligeså i et hav af farvekombinationer og faconer.

Endnu en mulighed er staudevalmuer, som er de store skønne blomster i hvide, røde og rosa farver.

Efter såning af stauder i såbakker bør du dække bakkerne med en fiberdug, og dermed undgå, at fuglene roder i dem.

Start forspiring af kartofler

Hvis du ikke nåede og tænke på kartofler til den kommende sæson allerede i februar er det her i starten af marts, at du bør skænke dem en tanke. Det er nemlig tid til og forspire dine kartofler!

Det er ingen stor videnskab at forspire kartofler. De spirer ofte i løbet af en tre ugers tid, hvis man lægger dem i et rum, der er ca. 15-20 grader varmt og er med godt lys. Det kunne være i en kælder, i en stald eller lignende hvor temperatur og lys er nogenlunde som beskrevet.

Læg kartoflerne i et lag i en æggebakke eller lignende, så de får luft hele vejen rundt. Ser de tørre ud kan du spraye dem med vand fra en forstøver. Lyset sikrer, at kartoflerne får korte farvede og stærkere spirer, så de er lettere at lægge, uden at spirene knækker.

Hvis du ikke har dine egne læggekartofler eller har kunne finde dem i dit lokale byggemarked - så gå online og køb dem.

Dine forårsløg har selv det hele med

De fleste sommerløg vil her i marts være begyndt at blomstre, og andre er så småt på vej op. Vidste du, at løget består af opsvulmet plantevæv, der indeholder alt, hvad løget har brug for af vand og næring for at kunne blomstre og danne blade?

Det er først efter blomstring, at løget har brug for at suge vand, nye næringsstoffer og energi til sig via rødderne og bladene. Således er selvsamme løg igen fyldt med alt hvad det skal bruge til at kunne blomstre næste år. Man bør derfor lade de grønne toppe på løgene stå.

Det er tid til bestøvning med pensel

Har du eksotiske frugter plantet i et drivhus, f.eks. i et vægdrivhus der står op af en murstensvæg der bliver godt opvarmet når solen skinner - så vil både fersken-, nektariner- og abrikostræer så småt være begyndt at blomstre.

Man kan give dem et ekstra skub med bestøvningen og dermed være sikker på, at der dannes frugter henover de næste par måneder. Det er nemt at udføre bestøvning med en blød pensel:

 1. Udvælg en blomst med modent pollen (når det er løst og drysser)
 2. Dup på støvdragerne med den bløde pensel
 3. Dup herefter på andre blomster

Et godt tip vil være, at du udfører denne bestøvning med pensel hver dag under blomstringen. Det vil give det bedste resultat, og flest frugter på dine eksotiske træer.

Glæd dig over, at foråret er på vej

Her i marts måned vil de fleste haver synes lidt triste og dovne, men frygt ej, du kan glæde dig til, at de uundværlige dyr vender tilbage, og selvfølgelig, at du blot om få uger kan se din have blomstre på ny.

Alt i mens du venter, kan du forberede dig til årstiden med alt hvad det indebærer. Planlæg dit såningsarbejde, klargør havemøblerne, tænk over hvilke lækre grøntsager der skal i din mistbænk m.m.

Byd fuglene velkommen

Du har måske allerede budt dem velkommen i de kolde vintermånederne med mejsebolde, fuglefrø m.m., men glem ej dyrene i din have her i marts.

Ønsker du og tiltrække fugle i din have, er det netop nu, at du skal sætte fuglekasser op i havens træer.

Har du allerede gamle fuglekasser hængende bør de tømmes og vaskes af. Tjek dog lige en ekstra gang inden du piller dem ned om de er ubeboet. Der kunne jo allerede være flyttet nogen ind.

Vidste du, at stærene selv sørger for at smide gammelt redemateriale ud af fuglekassen / reden?

Fuglene finder vej til gode kasser, men de kommer også pga. ormene. der er netop her i marts, at havens orme vågner op til dåd.

Gør havemøblerne klar til sæsonen

Måske du henover vinteren har haft dine havemøbler stående i et drivhus, i en kælder, i en stald, et skur eller stående udenfor. Uanset placeringen higer de nok efter en våd klud, lidt afvaskning og måske en omgang olie.

Havemøbler af træ, f.eks teak, nyatoh og anden tropisk træ bør smøres med træolie mindst én gang om året. Her i marts er et passende tidspunkt.

Husk, at det er vigtigt, at du vasker og sliber havemøblerne let, inden du giver dem olie. Du bør ej heller vælge den varmeste og mest solrige dag i marts.

Start småplanter op i en mistbænk

Hvad er en mistbænk? En mistbænk er en lav kasse med et gennemsigtigt låg.

Du kan forberede køkkenhaven ved og enten lave eller anskaffe dig en mistbænk. Krydderurter som persille og dild, og grøntsager som romainesalat og radiser er ideelle til opstart i en mistbænk.

Det er ikke spor svært og bikse en god mistbænk sammen af et kasseret vindue og en trækasse. Husk at låget bør skråen nedad og at mistbænken skal placeres med den lave ende mod syd. Så får dine planter i mistbænken mest mulig ud af solens stråler her i marts måned.

Hvis du virkelig vil forkæle dine småplanter kan du grave en 50 cm ned i jorden, fyld op med hestemøg og afslut med en 20-30 cm jord på toppen. Hestemøget vil få temperaturen i jorden til at falde, og når den er nået ned på ca. 20 grader, kan du begynde at så dine småplanter heri.

Beskær ribs- og solbærbuske

Er du så heldig og have solbær- eller ribsbuske i haven, kan det her i marts være en ogd idé at beskære dem. Giver du buskene en let studsning kan du holde dem åbne og dermed sikre cirkulerende luft mellem blade og bær henover sommerperioden. Godt med luft til sådanne buske minimerer svampeangreb.

Tynd buskene ud til en passende størrelse, og forsøg fremover at holde dem sunde og frugtbare ved og fjerne de ældste grene hvert år her før sæsonen for alvor tager fart. Så er der hele tiden plads og ikke mindst kraft i busken til nyvækst.

Man bør altid klippe grenene af så langt ned som muligt.

Skab stemning med blomster i udestuen

Har udestuen henover de sidste par måneder været for kold at opholde sig i, men alligevel frostfri, så findes der en række forskellige potteplanter, som uden problemer kan stå derude året rundt, og skabe lidt hyggelig stemning.

Af populære blomster til udestue kan anbefales:

 • Trillingranke, Bougainvillea glabra, tåler ned til 5 grader
 • Jasmin, Jasminum officinale eller Jasminum polyanthum, tåler temperaturer ned til frysepunktet
 • Kamelia, Camellia Japonica, tåler ned til 2 grader
 • Passionsblomst, Passiflora caerulea, tåler let frost

Ovenstående forslag til udestue blomster er nemme at passe og vil give lidt stemning til en måske ellers kølig udestue her i det tidlige forår.

Omplant potteplanterne

Det er ikke kun udenfor, at planter og blomster er begyndt at vågne op fra deres vinterdvale. Dine potteplanter indendørs er formentlig også begyndt og danne nye blade, og det er derfor et godt tidspunkt at plante dem om.

Det kan være at dine potteplanter har brug for en større potte, men alt andet lige vil de sætte pris på frisk jord. Find en god pottemuld med en lidt grov struktur, og tilsæt gerne lecakugler i den.

Ved at blande pottemuld og lecakugler får du en jord der ikke klasker sammen og bliver iltfattig.

Når planten er løftet op af den gamle krukke kan du let ryste den og dermed få mest mulig af den gamle jord af. Vand planten i den nye potte efter omplantning og vær’ dermed sikker på, at der ikke efterlades luftlommer nede i potten.