Haven i november 🥀

Selv om bladene er drysset af træerne og de fleste blomster har givet op, er der stadig masser, man kan lave i haven. Få vores guide til haven i november her!

Vinteren er lige om hjørnet

Det uundgåelige vintermørke kommer snigende, og til trods for, at efterårsstormene ind imellem rusker i træer og buske, løfter en trampolin eller to, så er der alligevel godt grund til at hoppe i dine yndlings gummistøvler de dage, hvor det er mildt nok til at få noget fra hånden ude i haven.

Overordnet set handler november om at få sikret de sidste sarte planter en god vinter, fjernet krukker der kan sprænge og ellers blot få samlet lidt op hist og her.

November er også måneden hvor du skal drømme, tænke og søge inspiration til forårets nye gøremål i haven. Skriv alle idéer ned, store som små projekter - og mærk, hvordan det giver glæde og energi her i den mørke tid.

Gøremål i haven for november

 1. November er drømmetid - planlæg næste år, nu hvor haven er bar.
 2. Få alt det sarte ind - frosten er hård og krukker kan sprænge.
 3. Dæk jorden til, så sarte planter har gode kår, og så ukrudtet ikke får forspring til foråret.
 4. Du kan stadig plante! Både hvidløg, sennep og rapini!
 5. Saml snegleæg og frugtmumier - og skaf dem godt af vejen.
Haven i november

Pas på de sarte krukkeplanter

Frost på grønne blade
Frost på grønne blade

Uanset årstiden er krukkeplanter, planter der står plantet i krukker, bare mere sarte end dem, der står direkte i jorden. Årsagen hertil skal bl.a. findes i, at plantens rodnet befinder sig i en begrænset mængde jord, som hurtigt bliver for våd på grund af den forholdsvis lukkede beholder.

En plante med en konstant våd rodklump giver dårlige iltforhold til rødderne, og i frostvejr vil jord og jordnet fryse til is, så rødderne hverken kan ånde eller optage vand.

En frostsikker krukke, hønsenet og lecakugler er løsningen, og det er ikke spor svært at give sine krukkeplanter disse forhold:

 1. Find en frostsikker krukke med hul i bunden
 2. Fold og klem hønsenettet et par gange, eller find et fintmasket hønsenet til formålet
 3. Læg det finmaskede hønsenet ovenpå hullet i bunden af krukken
 4. Hold hånden på hønsenettet så det ikke rykker sig, alt i mens, der hældes lecakugler over - hæld et par centimeter i
 5. Plant krukkeplanten heri

Uanset om du har lecakugler i bunden af krukken eller ej, vil de have bedst af at stå under et tagudhæng, så de ikke udsættes for de store mængder regn, der altid kommer i en typisk dansk vinter.

Der er ingen tvivl om, at planter der bare skal overleve til næste år, vil klar sig bedre, hvis de graves helt eller halvt ned i et bed, så jorden er beskyttet mod frosten - og vand kan løbe fra.

Er der risiko for megen kulde, kan man med fordel pakke planterne ind i fiberdug eller beskytte dem med granris. De kan selvfølgelig også løftes ind i skuret på de ekstra kolde dage.

Tusindfryd trodser kalenderen

Tusindfryd i blomst på skovbunden
Tusindfryd i blomst på skovbunden

Den lille tusindfryd (Bellis Perennis) trodser vind og vejr! Blot fordi kalenderen siger vinter og dagene er ekstra korte (og mørke!), behøver man vel ikke at holde op med og blomstre? Det er ihvertfald logikken for de søde små hvide tusindfryd.

Måske navnet tusindfryd er givet på netop denne årstid? De er jo en sand fryd for øjet i den her tid. De lyser op i en ellers afblomstret have, og de matcher sneen på bedste vis.

Vidste du, at tusindfryd er en spiselig blomst? De kan pynte fint på vinteren kager og desserter!

Dæk køkkenhaven til

Hvis du ikke allerede i september fik taget de sidste afgrøder op af køkkenhaven er det på høje tid.

Hvis du lader vintergulerødder stå i bedet, så lad det ikke stå bar vinteren over, men giv det en beskyttende dyne. Det kan f.eks. være et varmt lag af blade og halm, og hvis du bor ved havet, ålegræs der er skyllet ind på stranden. Går du med blade eller halm bør du lægge en dyne på en 10 - 30 cm, men med ålegræs kan du nøjes med mindre.

Jorddækket forhindrer ukrudt i at spire, gavner jordstrukturen under, da den ikke synker sammen, og laget beskytter jorden mod udvaskning af næringsstoffer.

Du kan med fordel erhverve dig lidt ekstra halm eller finde lidt ekstra blade eller ålegræs til dine sarte vinterplanter, også selvom de står under halvtaget.

Så er det sidste udkald for hvidløg

Gik oktober med andre opgaver i haven og glemte du at sætte hvidløg i køkkenhaven? I så fald er november måned ved og være sidste udkald for at sætte hvidløg, men du burde stadigvæk kunne nå det.

Der er ingen tvivl om, at hjemmedyrkede hvidløg giver en helt anden intens smagsoplevelse, end de købte. De store økologiske hvidløg fra købmanden, kan måske give dig en idé om hvordan dine egne vil blive. Har du ikke tidligere sået hvidløg bør du afprøve det på denne tid hvor dine plantekasser og bede alligevel står tomme.

Du kan blot bruge de fed hvidløg, du allerede har liggende i køleskabet, til sætteløg. Sæt hvidløgsfeddene mellem jordbærrækkerene, hist og pist mellem krydderurterne, eller hvor du lige synes, de kan passe ind.

Når de først er sat, skal du ikke bekymre dig mere om dem, før de skal høstes engang i juli til næste år.

Lav stiklinger, inden frosten kommer

Higer du efter og komme i haven, og er jorden endnu ikke frosset, kan du prøve at lave vinterstiklinger af dine buske:

 1. Klip stiklinger på 15 - 20 cm af friske grene *
 2. På de stedsegrønne stiklinger skal du fjerne alt det grønne på den nederste del, der skal i jorden
 3. Læg sort plastik direkte oven på jorden et skyggefuldt sted, og prik stiklingerne igennem, til du kan mærke, at de sidder godt fast i jorden nedenunder **

* Undgå de gamle grene da de kan være svære at få til at danne rod. ** Du kan evt. dække med fiberdug for at beskytte de satte stiklinger mod frost og sne.

Plant sennep mod ukrudt

Gule sennepsblomster i flor
Gule sennepsblomster i flor

Efterhånden som du har høstet dine grøntsager, kan du gøre det til en vane og strø sennepsfrø ud over jorden. Sennep er en hurtigvoksende efterafgrøde, der samler næringsstofferne i jorden, så de ikke udvaskes, og holder jorden dækket, så jordstrukturen bevares på bedste vis.

Til foråret rykker du blot sennepsplanterne op af jorden og lægger den på komposten.

Så rapini i november

Rapini? Ja, Rapini: Rapini eller broccoli rabe er en grøn cruciferous grøntsag, hvor blade, knopper og stængler alle er spiselige; knopper ligner noget broccoli, men danner ikke et stort hoved. Rapini er kendt for sin lidt bitter smag og er især forbundet med middelhavskøkkenet. - er du med nu?

Savner du sommerens sprøde grøntsager, og kribler det i de grønne fingre, så fortvivl ej.

Netop nu i november kan du dyrke rapini, som er en fremragende, hurtigvoksende afgrøde til dyrkning i ydersæsonerne, da den udvikler sig bedst ved relativt lave temperaturer. Den kan sås hen til slutningen af november og allerede igen i februar.

Er vinteren mild, kan du såmænd også dyrke den i et drivhus vinteren igennem. Rapini er en meget fjern slægtning til broccoli og et hit i både det moderne amerikanske og det klassiske italienske køkken.

Afskaf frugttræernes frugtmumier

Gå en tur i haven med en kop kaffe og kast et blik på dine frugttræer. Uanset sorten og din pasning af træet sommeren over, vil frugttræer danne frugtmumier.

Små uudviklede frugter, syge frugter og frugter med orm. De skal fjernes fra træet og fra græsplænen - smides ud i skraldespanden eller brændes. De skal selvfølgelig ikke i komposten

Lader du de dårlige frugter sidder på træet eller ligge på græsplænen, er kimen allerede lagt til nye angreb næste år.

På de fleste frugttræer vil man opleve de såkaldte mumier, frugtmimier. Det er frugter, som er blevet angrebet af svampen gul monilia. Svampen får frugterne til at rådne lynhurtigt og derefter skrumpe ind og blive hængende på træerne.

Gå på snegle-æggejagt

Til påske er æggejagt noget helt andet, og det er ikke det du skal på nu, men derimod æg fra iberisk skovsnegl. En iberisk skovsnegl kaldes i folkemunde og medier for dræbersnegl.

Det er netop her i efteråret, at dræbersneglene lægger æg, som klækkes og bliver til nye snegle, når foråret melder sig.

Et par timers jagt på snegleæg kan derfor være utrolig godt givet ud, da de som regel ligger i kuld på en 30 - 60 stykker samlet.

Man finder dræbersneglens snegleæg på fugtige steder - som under bark, brædder, sten eller i kompostbunken.

Dræbersneglens æg er mellem 3 og 5 mm i diameter, mælkehvide og geleagtige.

Det er vigtigt, at du kun ødelægger æg fra dræbersneglen og ikke fra andre snegle, som kan give dem konkurrence i haven.

Saml æggene i en plastikpose, som du binder en knude på og smider i skraldespanden.