Haven i oktober 🍂

Efteråret byder os for alvor velkommen, men du stadig nyde haven i oktober til fulde drag. Vi giver dig inspiration til nogle af månedens bedste gøremål i haven.

Efteråret har meldt sin ankomst

I oktober måned er der stadigvæk masser af gøremål i haven. Til trods for, at efteråret for alvor har meldt sin ankomst og det efterhånden kun er de stedsegrønne træer der bevarer de grønne blade, er der stadigvæk rig mulighed for og nyde sin efterårs have i fulde drag.

Dine gøremål for i haven her i oktober måned tangerer vinterlukning af haven, du får den sidste tur med dine græsslåmaskine for i år og kuldefølsomme planter bør gravis op og tages indenfor. Disse og mange andre gøremål kan du læse om lige her.

Gøremål i haven for oktober

En overordnet opgaveliste til haven i oktober måned kunne lyde:

 1. Græsplænen skal have det sidste klip.
 2. Høst løs! Oktober er både nødde-, æble- og kåltid!
 3. Få styr på de sarte planter, der skal indenfor f.eks. dahlia.
 4. Plant hvidløg nu, så får du ordentlige fede næste år.
 5. Høst frø på en tør dag, så du har til forspiring om et par måneder.
Haven i oktober

Så er det for alvor blevet æbletid!

Modne røde æbler
Modne røde æbler

Ser man tilbage på september måned var de første æblesorter ved og være klar, men det er først her i oktober, at de for alvor er lækre sprøde og søde.

Det er derfor nu, at du skal ud i haven og nyde godt af dine frugt- og æbletræer. Har du flere æbletræer i haven kan det måske være en større omgang og skulle bruge dem alle på én gang og mens de er friske. Du kan derfor eksperimentere med f.eks. tørrede æbleringe, hjemmelavet æblemost, en god gammeldags æblekage eller anden spise hvori æbler indgår.

Er der ingen æbletræer i haven, og ser du på misundelse på naboen der dagligt plukker æbler fra haven? Så er det jo netop her i efteråret, at du skal plante et æbletræ.

Undgå ukrudt i komposten

Det er nemt og skrabe nedfaldsblade, græstørv, lugeaffald o.l. haveaffald sammen og blot kompostere det hele i en kompostbunke. Næste år vil man så have det lækreste komposterede jord, som man kan sprede ud i sine bede og plantekasser.

Det meste ukrudt forgår i en kompostbunke, men det er absolut værd og tjekke for ukrudt, inden man spreder komposten ud i hele haven.

Du kan eventuelt anvende en grovmasket sigte, hvis du er i tvivl, om du har ukrudtsrødder i din kompost. Du kan selvfølgelig også blot sprede komposten ud, men tjekke den efterfølgende. Det er dog et vigtigt punkt - for hvem gider og have ukrudt i bede, plantekasser o.l. steder...

Red dine dahlia (georginer), grav dem op

Lyserød Dahlia i blomst
Lyserød Dahlia i blomst

Har du dahlia, også kaldet georginer, i haven - så er det her i oktober, at de bør få din opmærksomhed. Når der først er smæld på frosten vil de sidste dahlia med blomst klappe sammen. Det derfor nu, at de bør graves op af jorden.

Grav dahlia knoldene op og opbevar dem frostfrit vinteren over. De kunne f.eks. opbevares være i en carport, et skur eller i et vægdrivhus inde ved væggen hvor der formentlig ikke kommer en slem frost.

Pas på dine kuldefølsomme planter

Har du kuldefølsomme planter i haven er det ved og være tid og invitere dem indenfor for vinteren. Af mest populære planter, som desværre er kuldefølsomme, kan nævnes:

 • Pelargonier
 • Citrusplanter - citron, appelsin m.v.
 • Oliventræer
 • Skærmliljer, Agapanthus
 • Diverse grønne stueplanter
 • Laurbær
 • Fuchsia
 • Nerier
 • Hør- og dværgpalme
 • Agave

Opdel dine hostaer hvis de skal flyttes

En skøn skyggeplante, som gør sig godt i bede og forebygger ukrudt, er hostaer. Vidste du, at Hosta er spiselig?

Hvis du påtænker og flytte dine hostaer fra en placering i haven til en anden, er det her i efteråret det skal ske. Man bør dog være opmærksom på, at man først bør flytte dem når blomstringen er overstået.

Indsaml frø fra dine sommerblomster

Selv i oktober måned har vi solskinsdage. De er sjældne, men de opstår. Så på en solskinsdag, når duggen er fordampet, kan du samle frø fra dine sommerblomster i haven.

Fordelen ved og indsamle frø fra sommerblomsterne, til brug næste år, er selvfølgelig, at man så ikke behøver at købe dem igen til næste år. Så hvad enten man har den bæredygtige eller økonomiske kasket på - så er det en god idé!

Af populære sommerblomster man kan samle frø ved kan nævnes:

 • Hjulkroner
 • Sæbeurt
 • Morgenfruer
 • Tallerkensmækkere
 • Valmuer

At indsamle frø kan hurtigt gå hen og blive ren sport. Tørre frø skal i papirposer eller kuverter og opbevares tørt og helst også køligt. De tørre frø kan med fordel opbevares i lufttætte beholdere, så de ikke påvirkes af svingninger i luftfugtigheden. Er du i tvivl om hvordan man gør, så læs med her:

 1. Mærk forsigtigt på blomsten om den er tør og fri for dug
 2. Placér et kaffefilter under frøstanden
 3. Slå let på den og lad frøene falde ned i kaffefiltret.

Frøene bør selv slippe planten. Husk også at skrive blomsternavnet på filtret eller på anden opbevaring du måtte vælge.

Plant hvidløg i haven

Hvidløg med stilk
Hvidløg med stilk

Det er netop her i oktober, at man rammer det perfekte tidspunkt at plante hvidløg i haven. Plantes de i oktober vil man have et godt udbytte til sommer.

Hvidløg er forholdsvis taknemmelig og lette at dyrke. Derudover optager de minimal plads i køkkenhaven.

Bekæmp svamp i roserne

Har roserne i haven fået farvede pletter på bladene? Så er de sikkert blevet ramt af en svampesygdom. Frygt ej svamp på roser, dem kan du komme til livs sådan her:

 1. Nips bladene af roserne
 2. Saml de rosenblade op der er faldet af og ligger på jorden
 3. Smid dem i skraldespanden, eller brænd dem

Det kan virke lidt drastisk og fjerne bladene fra roserne, men det virker! Med den her fremgangsmåde gemmer rosen ikke på kimen til en ny omgang svamp til næste år.

Slå græsplænen en sidste gang

En god tommelfingerregel siger, at sidste klipning af græsplænen skal ske i oktober. Den holder fortsat stik!

Man bør dog huske på, at man ikke må klippe græsset helt ned. Klipper man græsset for kort vil det have dårligere betingelser for at klare sig vinteren over.

Indstil din græsslåmaskine så den har en klippehøjde på minimum 6 cm.

Kålen er klar, men den skal flyttes

Det er her i oktober, at de mange forskellige slags sunde kål er klar og skal høstes. Man bør dog notere sig hvor i haven de står, så man kan give dem en anden placering næste år.

Man bør flytte sin kål rundt i haven hvert år, og lade dette års placering hvile i minimum fem år førend man planter kål på samme sted igen. Ved og flytte kålen, og lade tidligere placeringer hvile i minimum fem år, minimerer man risikoen for kålbrok i haven.

Nyd de modne hasselnødder

Modne hasselnødder
Modne hasselnødder

Det er her i efteråret, at hasselnødderne i haven er modne, og du måske kan være heldig at få dem i dem, før egern, mus og fugle har dem den til deres eget vinterforråd.

Vidste du, at dyrene gemmer og fordeler nødderne i flere forrådskamre? Det minimerer nemlig risikoen for at miste al maden til andre dyr eller til naturens luner, vind og vejr. Det betyder dog også, at det enkelte dyr måske får lidt for mange forrådskamre og derfor kan glemme dem. Man kan derfor fra tid til anden finde ‘forladte’ forrådskamre rundt om i haven.

Det er også dyrene der ubevidst får spredt nødderne rundt om i haven, og i naboens have for den sags skyld - og dermed sikrer nye generationer af hasseltræer rundt omkring i området.

Gem rodfrugter til lager

For mange, mange år siden var ‘kartoffelferie’ en ting. Det var ‘ferien’ hvor man gravede kartofler op med familien. Vi har trods alt ikke længere kartoffelferie, men det er nu, her i oktober, at de sidste kartofler og rodfrugter skal op af jorden.

Ha’ is i maven og vent, til vejret holder tørt, og grav så gemmekartofter, gulerødder, rødbeder o.l. op af jorden. Lad dem lufttørre et par timer indtil overfladen på dem er tør.

Opbevar dem herefter et mørkt og køligt sted, f.eks. i mørke papirsposer, trækasser eller lignende, hvor de ikke får lys, fugt eller kulde.

Porrer, selleri og kål kan dog stå ude lidt endnu.

Gør klar til sommerblomster næste år

Lilla lavendel i blomst
Lilla lavendel i blomst

Det er her i oktober, at du med fordel kan klargøre bedene i haven til næste års sommerblomster.

Plant dem i grupper eller i farver, i en god almindelig havejord og gerne på en placering i haven hvor de vil få massere af sol. Løsn jorden og fjern al ukrudt inden du planter blomster.

Du kan vælge blomster (stauder) som:

 • Hortensia
 • Pæon
 • Høstanemone
 • Lavendel
 • Storkenæb

Den flotteste beplantning opnås ved og lægge blomster ud i hele bedet. Får du det gjort her i oktober vil du allerede i det tidligere forår, næste år - have flotte blomster i dine bede.

Flere gode tips 💡

 • Dæk jorden omkring roserne med et 10 cm tykt lag kompost evt. blandet med rent sand.
 • Husk at nyplantede stedsegrønne skal vandes, hvis efteråret er tørt.
 • Husk at rydde op i haven og fjerne syge planter og plantedele fx frugtmumier, som der ofte sidder mange af på blommetræer.
 • Blade fra roser med svampesygdomme fjernes både fra jorden og fra planterne og smides i skraldespanden eller brændes.
 • Græsplænen skal klippes med skæret oppe på 6-8 cm, så den bedre kan klare vinteren.
 • Fjern blade fra plænen. Brug dem som jorddække mellem stauderne eller under træer og buske.
 • Find snegleæg under løse ting i haven, f.eks. brædder, sten og krukker og destruer dem, så næste års population minimeres.
 • Fortsæt med at luge - mange slags ukrudt bliver ved med at smide frø gennem hele vinteren.