Glühwein opskrift, som man kender den fra tysk julemarked!

Caroline, havenørd & skribent

Glüwein, en af de mest populære varme drikke, hvis du har besøgt et tysk julemarked, været på skiferie i Østrig eller måske været på juletur i Tivoli. Der er tale om den skønne, dampende kop glühwein, der er smækfyldt med tysk hygge! Det er den perfekte måde og få varmen ned på en kold vinterdag eller mellem pisterne på skiferien. Her i artiklen får du den bedste glühwein opskrift + flere til!

Glühwein opskrift, som man kender den fra tysk julemarked!

Hvad er glühwein?

Glühwein er unægteligt i familie med gløgg. Den tyske gløgg har dog en lavere alkoholprocent, eftersom der hverken tilsættes portvin, snaps eller for anden spiritus for den sags skyld.

Med andre ord kan glühwein nok bedst beskrives, som værende varm rødvin med krydderier.

Den bedste glühwein opskrift med rødvin

Hemmeligheden bag den bedste glühwein skal findes i, at man tager udgangspunkt i en god rødvin. Du bør se i retning af druerne zinfandel primitivo eller malbec, som begge vine der er godt fyldt med tanniner, fylde og mørke. Du kan også tage udgangspunkt i en anden god rødvin - den skal blot være kraftig og fyldig.

Ingredienser til glühwein:

  • 1 flaske rødvin
  • 2 1/2 dl vand
  • 3 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 1 appelsin (+ 1 til pynt)

Sådan gør du:

  1. Bland rødvin, vand, nelliker og kanelstang i en gryde, og varm op, til lige før kogepunktet.
  2. Skær appelsinen i mindre stykker og læg dem i gryden.
  3. Lad hele blandingen simre i 10 - 15 minutter.
  4. Forvarm et par glas, og hæld glühwein op heri.
  5. Pynt evt. med en ekstra appelsin

Du kan tage nelliker og kanelstang op af din glühwein inden servering, men ingredienserne kan også fint blive deri og pynte.

Alkoholfri glühwein opskrift uden alkohol

Ligesom vi har hvid gløgg kan den tyske glühwein selvfølgelig også laves i en alkoholfri version.

Hvis man på det tyske julemarked ønsker og bestille en alkoholfri glühwein skal man spørge efter en Autofahrer-Glühwein, som nok direkte bedst kan oversættes til glühwein til bilisten .

Ingredienser til alkoholfri glühwein:

  • 7 dl druesaft
  • 4 nelliker
  • 1/2 kanelstang
  • 1/2 dl appelsinsaft
  • 1/2 dl citronsaft
  • 100 g honning

Sådan laver du alkoholfri glühwein:

  1. Kom drue-, appelsin- og citronsaft i en gryde.
  2. Kom herefter nelliker, kanelstang og honning i selvsamme gryde.
  3. Varm blandingen op til lige før det koger.
  4. Rør godt rundt indtil honningen er opløst i den varme drik.
  5. Lad din hjemmelavede bilist-gløgg stå på varmen og simre i en 15 - 20 minutter. Den må ikke koge.
  6. Si din varme drik og server den i forvarmede kopper.

Opskriften på alkoholfri glühwein til børn er den selvsamme, som vist ovenfor.

Opskrift på lys / hvid glühwein med rom

Den klassiske glühwein opskrift indeholder selvsagt rødvin, mens denne opskrifter på hvid glühwein tager udgangspunkt i hvidvin!

Du får også lige den lyse glühwein med i denne omgang, læs med.

Ingredienser til hvid glühwein:

  • 1 1/2 l hvidvin
  • 3/4 dl lys rom
  • 1 1/4 dl appelsinsaft
  • 4 spsk. sukker
  • 4 nelliker
  • 1 appelsin

Sådan laver du hvid glühwein:

  1. Hæld hvidvin, rom, appelsinsaft, sukker samt nelliker i en gryde.
  2. Varm blandingen op til kogepunktet, og lad den efterfølgend simre 10-15 minutter under låg. Den må ikke koge.
  3. Vask appelsinerne, og skær dem i hele eller halve skiver. Fordel dem i fire forvarmede glas.
  4. Si den hvide glühwein, hæld den i glassene - velbekomme!

Hvor kan man købe glühwein?

Intet slår en hjemmelavet glühwein, men vil man købe sig en kop varm vin, kan det oftest lade sig gøre på julemarkeder, skihoteller, fæld selv juletræsplantager og lignende steder.

Glühwein med rom blev brugt som medicin

Glühwein blev for mange år siden anvendt som helsedrik / medicin. Jeg gætter på, at den varme drik formentligt blev brugt mod sygdomme, der opstod, som følge af vinterdepressioner.

Og mon ikke, at glühwein fortsat har den effekt, at den kan gøre op med en vinterdepression - specielt hvis man drikker rigeligt af det!

Forskel på gløgg og glühwein - hvad er forskellen?

Forskellen på gløgg og glühwein er hovedsageligt, at man tilsætter portvin, snaps eller anden stærk alkohol i gløgg, hvorimod man i Glühwein ikke tilsætter ekstra alkohol.

Glühwein er derfor traditionelt set en varm drik med en lavere alkoholprocent end gløgg.

Hvad er mulled wine?

Mulled wine er det engelske ord for gløgg, også kendt som krydret varm vin.

Havekalenderen.dk har udarbejdet denne artikel med glühwein opskrifter m.m. i samarbejde med Tobias fra Vinico.dk